Linux telepítő nem akar elindulni a laptopon. Mi lehet a baj?
Egy ismerősömtől hoztam egy régi laptopot. BenQ JoyBook Lite U106.
Sok mindenre nem lehet ma már használni. Amikor kiadták, akkor is egy alsó kategóriás netbooknak számított, viszont ki szerettem volna próbálni egy jó kis KDE Plasma-val, hogy hogy viszi.
A problémám az, hogy bármilyen Linux rendszert szeretnék telepíteni rá, a telepítők nem hajlandóak elindulni. Bármilyen telepítőt próbáltam, mindig valami más visszajelzést adott:
Debiannál például kis zöld négyzetek jelentek meg a monitor alsó felén.
Manjaro-nál párat villant a bal felső sarokban ez a kurzor féleség (biztos tudjátok mire gondolok, ez a kis fehér vonalka) majd fekete kép és ennyi. Ezt kb fél óráig hagytam, hátha dolgozik, de semmi.
De Debiannál olyan is előfordult, hogy valami BIOS bug akármit dobott ki a kernel és utána fagyott meg.
Windows 10-es és 7-es telepítő egyébként probléma nélkül elindult. Meg a Linux rendszereknek ez a legelső választó menüje is működik (ugye ahol a telepítést vagy memóriatesztet vagy egyebet kell kiválasztani).
A telepítő pendrive-ot MBR partícióval és Legacy BIOS-szal csináltam meg. Próbáltam balenaEtcher-rel és Rufus-szal is. Ugyanaz volt nagyjából az eredmény.
Próbáltam összesen kb 7-8 rendszerrel, de mindegyiknél kb csak megfagyott vagy újraindult vagy fekete kép, stb...
Mivel próbálkozhatnék még? Esetleg vegyem ki a HDD-t a gépből és külsőleg tegyem rá a rendszert a tárolóra?
"Jelenleg ezzel kísérletezem, hogy régi, gyenge és öreg gépek hogyan viszik a legfullosabb Linuxokat ...KDE Plasmával"
Fullos disztrót fullos asztali környezettel csotrogány gépre.
Komám Te egy perverz állat vagy.
Nem fogok visszamenni Winfosra. Nincs is bajom a Linux-al. Nyilván semmi sem tökéletes ezzel tisztában vagyok. A problémám az, amikor emberek megpróbálják bemagyarázni, hogy "de igen, az."
És igazából ez fáj nekem és ezt akartam pár fanboyba kicsit rendbe tenni. Hogy azért a Linux sem tud mindent. Igen is vannak hiányosságai és problémái.
Amúgy ezt már az előbb elmagyaráztam, de mostmár többet nem fogom.
Nekem csak annyi hozzáfűzni valóm van az előttem két hozzászólónak, hogy van az a mondás:
Műszerolaj, fél műszerész.
A linux a "jóságában" akkor tud felülkerekedni, ha kellően értenek hozzá.
Ha megpróbálsz felszállni egy repülőgéppel és ha esetleg sikerül is, de az lezuhan ész még meg is halsz, az nem a repülőgép hibája, lehetsz akár forma 1-es pilóta, más ismeretek kellenek hozzá.
Egy terepjáróval meg nem lehet felszállni, de még Besenyei Péter sem tud vele.
Mi halandó B katergóriás jogsival rendelkező egyének szidhatjuk a repülőt, hogy nem is lehet vele repülni, vagy ha mégis, az bonyolult. Besenyei úr meg fikázhatná a személygépkocsit, hogy azzal meg nem lehet röpködni.
Akkor melyikünknek van igaza?
Egy bizonyos tudásszint felett a Windows korlátozza a felhasználót, a linuxnál nincs ilyen. Ezért az a jobb. De annak, hogy ezt ki is tudja az ember használni, annak bizony ára van.
Makacs egy dög az a Joybook Lite. Semmi áron nem akarta a linuxot. De feladta. Már megy rá fel a debian. Az, hogy mennyire fog szárnyalni majd mglátjuk. Írok róla cikket a szájtomon.
Addig is szíves türelmét kérem a rajongóimtól és a gyűlölőimtől :P is.
A 34-es hozzászóláshoz "a Linux sem tud mindent. Igen is vannak hiányosságai és problémái"
Ez teljes mértékben igaz. Itt jön az az előnye a linuxnak, hogy kellő ismerettel és elszántsággal hozzá tudsz tenni, ki tudod pótolni a hiányosságait. Ezt Windowsszal nem teheted meg.
"És igazából ez fáj nekem és ezt akartam pár fanboyba kicsit rendbe tenni"
A fanboyok b?z1k. A fanboy ismérve azonfelül, hogy hirdeti az igét, valójában ő sem ért hozzá eléggé. Ha probléma adódik, azt meg jól eltitkolja, vagy ha nem tudja eltitkolni, valami külső tényezőt okol miatta.
A fanboy okol, és nem oldja meg a problémát, a linuxpoweradmin okul, és megoldja a problémát.
Közben végére jártam a dolgoknak. Miszter Sidler22 elküldte ezt a trágyahalmot.
Egy cikk már született:
A végeredményről majd később, mert felmerült további igény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!