Linux telepítő nem akar elindulni a laptopon. Mi lehet a baj?
Egy ismerősömtől hoztam egy régi laptopot. BenQ JoyBook Lite U106.
Sok mindenre nem lehet ma már használni. Amikor kiadták, akkor is egy alsó kategóriás netbooknak számított, viszont ki szerettem volna próbálni egy jó kis KDE Plasma-val, hogy hogy viszi.
A problémám az, hogy bármilyen Linux rendszert szeretnék telepíteni rá, a telepítők nem hajlandóak elindulni. Bármilyen telepítőt próbáltam, mindig valami más visszajelzést adott:
Debiannál például kis zöld négyzetek jelentek meg a monitor alsó felén.
Manjaro-nál párat villant a bal felső sarokban ez a kurzor féleség (biztos tudjátok mire gondolok, ez a kis fehér vonalka) majd fekete kép és ennyi. Ezt kb fél óráig hagytam, hátha dolgozik, de semmi.
De Debiannál olyan is előfordult, hogy valami BIOS bug akármit dobott ki a kernel és utána fagyott meg.
Windows 10-es és 7-es telepítő egyébként probléma nélkül elindult. Meg a Linux rendszereknek ez a legelső választó menüje is működik (ugye ahol a telepítést vagy memóriatesztet vagy egyebet kell kiválasztani).
A telepítő pendrive-ot MBR partícióval és Legacy BIOS-szal csináltam meg. Próbáltam balenaEtcher-rel és Rufus-szal is. Ugyanaz volt nagyjából az eredmény.
Próbáltam összesen kb 7-8 rendszerrel, de mindegyiknél kb csak megfagyott vagy újraindult vagy fekete kép, stb...
Mivel próbálkozhatnék még? Esetleg vegyem ki a HDD-t a gépből és külsőleg tegyem rá a rendszert a tárolóra?
A memóriateszt teljesen jól lemegy, minden hiba nélkül.
Puppy-t megpróbálom.
Puppy sem működik. Annyit ír, hogy:
"Probing EDD (edd=off to disable)... ok"
aztán újraindul.
AHCI-n van. Ezen kívül más beállítási opció nincs. Még tudom a boot sorrendet állítgatni meg le jelszavazni a BIOS-t és ennyi.
Most megpróbáltam IDE-re átállítani és annyi történt, hogy mostmár nem indul újra a gép, de továbbra sem halad vele semmit.
Ebben a laptopban 1 GB RAM van, hacsak nem tuningolta az előző tulaj 2-re. Ne csodálkozz, ha egy mai modern linuxos telepítő öszefossa magát. 4GB RAM alatti gépre nem telepítünk linuxot sem. Puppyt vagy DamnSmallt lehet, de az 1GB annak is vérszegény lesz.
Abban a súlyos tévhiten élnek az emberek, hogy harmatgyenge vasra fel lehet tenni egy mai linuxot. Dehogy lehet.
1GB? Akkor ne linuxot hanem winME-t rakjál rá.. 😋
Esetleg win2k v XP.
#9 Mondanám én is. De ahhoz meg nemigen lesz driver.
Arról nem beszélve, hogy netezni hogy fog rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!