Linux telepítő nem akar elindulni a laptopon. Mi lehet a baj?
Egy ismerősömtől hoztam egy régi laptopot. BenQ JoyBook Lite U106.
Sok mindenre nem lehet ma már használni. Amikor kiadták, akkor is egy alsó kategóriás netbooknak számított, viszont ki szerettem volna próbálni egy jó kis KDE Plasma-val, hogy hogy viszi.
A problémám az, hogy bármilyen Linux rendszert szeretnék telepíteni rá, a telepítők nem hajlandóak elindulni. Bármilyen telepítőt próbáltam, mindig valami más visszajelzést adott:
Debiannál például kis zöld négyzetek jelentek meg a monitor alsó felén.
Manjaro-nál párat villant a bal felső sarokban ez a kurzor féleség (biztos tudjátok mire gondolok, ez a kis fehér vonalka) majd fekete kép és ennyi. Ezt kb fél óráig hagytam, hátha dolgozik, de semmi.
De Debiannál olyan is előfordult, hogy valami BIOS bug akármit dobott ki a kernel és utána fagyott meg.
Windows 10-es és 7-es telepítő egyébként probléma nélkül elindult. Meg a Linux rendszereknek ez a legelső választó menüje is működik (ugye ahol a telepítést vagy memóriatesztet vagy egyebet kell kiválasztani).
A telepítő pendrive-ot MBR partícióval és Legacy BIOS-szal csináltam meg. Próbáltam balenaEtcher-rel és Rufus-szal is. Ugyanaz volt nagyjából az eredmény.
Próbáltam összesen kb 7-8 rendszerrel, de mindegyiknél kb csak megfagyott vagy újraindult vagy fekete kép, stb...
Mivel próbálkozhatnék még? Esetleg vegyem ki a HDD-t a gépből és külsőleg tegyem rá a rendszert a tárolóra?
2 gigás a memóriája. Linux meg amúgy nagyon gyenge gépeken is elmegy. Ha egy Raspberry Pi Zero-ra lehet tenni Linuxot akkor egy bármilyen laptopra is. Kb egy éve volt, hogy Debian-t telepítettem (azt hiszem LXQT-val) egy 400 MB memóriás ősrégi laptopra.
Szóval hagyjuk ezt a "nem megy fel rá a Linux mert olyan sz@r" szöveget. Ennél sokkal gyengébb, öregebb gépekre is szoktam Linuxot tenni.
A kérdés itt most az volt, hogy miért nem akar még a telepítő sem elindulni.
BIOS frissítést nem találtam hozzá. A BIOS-ában nagyon más beállítás nincs. Nagyon le van egyszerűsítve a BIOS-a, szóval szerintem elengedem rajta ezt a Linux dolgot...
Csak akkor megint az van, hogy a hatalmas nagy, stabil és minden régi gépet IS felélesztő Linuxot most éppen nem sikerült felrakni egy NetBook-ra. Ellenben a Windfos kb bármelyik verziója rámegy.
Ha nem telepíted, akkor
LIVE Pendrive működik?
"Windows 10-es és 7-es telepítő egyébként probléma nélkül elindult."
Csak elindult ?
Vagy üzemel is ?
Egy-két gépen maradhat a win, hadd fusson ...
"Ellenben a Windfos kb bármelyik verziója rámegy."
Igen. Utána meg nem megy.
A linux legalább megspórolja neked a telepítési időt, mert már előre tudja, hogy nem fog működni normálisan rajta, ezért rá sem megy.
Vajon a Windows mikor lesz ennyire intelligens?
"Bármilyen telepítőt próbáltam, mindig valami más visszajelzést adott"
Légy szíves sorold fel milyen disztribúciókat/telepítőket próbáltál.
Mert a bármilyen linux az nem kettő meg három.
Ha most azt mondod, hogy a bármilyen telepítő az az Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Stúdió, Ubuntu Gnome és még a Mint ilyen olyan változata, akkor az egész Linux közösség nevében nyakon váglak :)
Próbáltam rajta:
- Manjaro
- Linux Mint
- Debian
- Arch Linux
- Ubuntu
- TinyCore Linux
- Puppy Linux
A Windows 10 egyébként elég gázul ment rajta. Látszik, hogy nem arra való. Annak idején ezt a gépet Win 7-hez adták ki. Azzal valszeg jól is menne csak sajnos drivereket nem találtam hozzá. Próbáltam legalább a videódrivert felrakni. Kikerestem az Intel oldaláról a hozzá valót, de nem engedte felrakni. Valami olyasmi volt, hogy a követelményeknek nem felel meg a gép aztán ennyi.
Ja és a live pendrive sem működik. Mint írtam igazából a telepítésig el sem jutottam. Már ott megállt a dolog, hogy a RAM-ba betöltse a telepítőt.
"A linux legalább megspórolja neked a telepítési időt ... Vajon a Windows mikor lesz ennyire intelligens?"
Úgy hívják win11
Sok ember mégis fel akarja hekkelni a nem kompatibilis régi gépére.
"Ja és a live pendrive sem működik."
ha LIVE-ben nem megy, akkor nem is fog települni.
Ott a géppel van gond ...
"Ott a géppel van gond"
Ott a pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!