Linux telepítő nem akar elindulni a laptopon. Mi lehet a baj?
Egy ismerősömtől hoztam egy régi laptopot. BenQ JoyBook Lite U106.
Sok mindenre nem lehet ma már használni. Amikor kiadták, akkor is egy alsó kategóriás netbooknak számított, viszont ki szerettem volna próbálni egy jó kis KDE Plasma-val, hogy hogy viszi.
A problémám az, hogy bármilyen Linux rendszert szeretnék telepíteni rá, a telepítők nem hajlandóak elindulni. Bármilyen telepítőt próbáltam, mindig valami más visszajelzést adott:
Debiannál például kis zöld négyzetek jelentek meg a monitor alsó felén.
Manjaro-nál párat villant a bal felső sarokban ez a kurzor féleség (biztos tudjátok mire gondolok, ez a kis fehér vonalka) majd fekete kép és ennyi. Ezt kb fél óráig hagytam, hátha dolgozik, de semmi.
De Debiannál olyan is előfordult, hogy valami BIOS bug akármit dobott ki a kernel és utána fagyott meg.
Windows 10-es és 7-es telepítő egyébként probléma nélkül elindult. Meg a Linux rendszereknek ez a legelső választó menüje is működik (ugye ahol a telepítést vagy memóriatesztet vagy egyebet kell kiválasztani).
A telepítő pendrive-ot MBR partícióval és Legacy BIOS-szal csináltam meg. Próbáltam balenaEtcher-rel és Rufus-szal is. Ugyanaz volt nagyjából az eredmény.
Próbáltam összesen kb 7-8 rendszerrel, de mindegyiknél kb csak megfagyott vagy újraindult vagy fekete kép, stb...
Mivel próbálkozhatnék még? Esetleg vegyem ki a HDD-t a gépből és külsőleg tegyem rá a rendszert a tárolóra?
Erre én is rájöttem, csak azt nem tudom mi. És milyen gond az amin a Windows működik, de a Linux meg nem.
Az, hogy a Linux jobb mint a Windows azon is múlik, hogy el tud-e indulni legalább azokon a gépeken amin a Windows is, bármi mástól függetlenül.
Ez most éppen nem jött össze akkor.
Mínusz 1 pont a Linuxnak.
"Az, hogy a Linux jobb mint a Windows azon is múlik, hogy el tud-e indulni legalább azokon a gépeken amin a Windows is, bármi mástól függetlenül."
Az, hogy a linux jobb, mint a Windows, az azon is múlik, hogy értő kezekben van-e.
Már ne haragudj, de pont az a linux előnye, hogy ki lehet vele íratni mi a nyűgje az adott hardverrel. Lásd 22-es hozzászólás. Ezt Windowson hogyan viteleznéd ki?
Azt bármennyiszer leírom mindig lepontoznak érte, mert sokan nem értik meg. A linuxhoz jobban kell érteni, nem elég a vérpistike szint ami a hülyebiztos Windowshoz. A hozzá értés addig nem szükséges, amíg minden flottul meg. De ha valami nem oké, akkor már ki is vérzett a dolog.
Ha ennyi disztróval kipróbáltad és nem indul, akkor általánosságban a Linux kernelnek nem tetszik valami, végég próbálhatnád mind a közel hétszáz disztrót, akkor sem fog elindulni. Mert a kernel lényegében ugyanaz.
Élek a gyanúval, hogy a laptop chipkészlete nem kompatibilis a Linuxszal. Ilyen is van. Ezt is el kell fogadni.
"És milyen gond az amin a Windows működik, de a Linux meg nem."
A Windowst eleve úgy írták meg, hogy minden létező hardverrel kompatibilis kell, hogy legyen. Persze nem az összes verzió, hanem mindegyiknek meg van melyikkel.
Aztán lehet háborogni, hogy az nem ér. Nem. Amíg a Microsoftnak kemény bevételei vannak, addig nem ér.
Mínusz egy pont a felhasználónak.
Én a helyedben tennék egy próbát egy felhasználóbarát BSD-vel. Az egyetlen ilyen a TrueOS.
Ó bakker. Mindegy. Tesztelésnek jó és ha azzal működik, akkor Sidler22 úr majd elgondolkodik megér-e Neki az a csotrogány laptop annyit, hogy fejlessze BSD-ismereteit.
Ragaszkodj a gyártóhoz!
MS DOS 6.22 :)
A probléma kiderítős megoldással az a gond, hogy még ha rá is jövök, hogy mi a baj, sokat nem tudok vele kezdeni. A BIOS beállítási opcióit már korábban leírtam. Ezen kívül a géppel nem tudok mást csinálni. Esetleg alkatrészt cserélhetnék, de annyit meg nem ér az egész.
26-os a videó probléma egyébként tényleg valós lehet. Volt egy olyan kernel üzenet is ahol valamilyen BIOS bug-ot írt ki, de pontosan nem néztem utána. Ennél fogva az is lehet, hogy a BIOS sz@r benne, de mivel hiteles BIOS frissítést nem találtam hozzá (meg úgy általában drivert sem) így frissíteni sem tudom.
Szóval akkor ez kb ennyi.
"Élek a gyanúval, hogy a laptop chipkészlete nem kompatibilis a Linuxszal. Ilyen is van. Ezt is el kell fogadni."
Ez tök jó. El is fogadom. Csak azt nem tudom elfogadni amikor ezzel ellentétben a Linuxot mindenek fölé magasztalják, hogy mekkora egy király kernel.
Valóban sok minden pozitívuma van. A hibákat nem foltozgatják hanem a monolitikus és open source felépítése miatt azonnal helyben képesek javítani. Nem önállósodik helyetted mint a Windows és nem futtat a háttérben programokat. Ezek mind tök jó dolgok, de a valóságban sokszor nem annyira tökéletes ez a rendszer.
Nekem például lagg spike-ok vannak a gépen. Szintén kernel szintű a probléma. Bármilyen Linux rendszerrel próbálom ez kb mindig előjön. Aztán újraindítom egyszer-kétszer a gépet és jó lesz.
Haveromnál például a Bluetooth-al voltak gondok...
De összességében még mindig jobban kedvelem mint a Windows-t csak ne próbáljuk már bemesélni, hogy a Linux mindennél is jobb, mert nem az! Igenis vannak stabilitási problémái és igenis vannak benne bugok (például a KDE Plasma-ban én napi szinten találkozok vele. Dolphin mappa görgetésnél a mappanév meg sokszorozódik egymás alatt a frame-en és még sorolhatnám...).
Mindegy. Kezd hosszú lenni ez a válaszom.
A NetBook-kal igazából csak ki akartam próbálni, hogy a Linuxot hogy viszi. Jelenleg ezzel kísérletezem, hogy régi, gyenge és öreg gépek hogyan viszik a legfullosabb Linuxokat. Kubuntu-t, Debiant és Arch Linuxot rakok fel KDE Plasmával 1-2 magos laptopokra. Kb egy éve kaptam egy laptopot mert az eredeti tulajainak már lassú volt. 4GB RAM van benne és egy 2 magos Intel Celeron. 2011-es low budget laptopról van szó és teljesen jól vitte a Kubuntu-t.
Ennek a kísérletnek lett volna része ez a gép is, de akkor mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!