Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Kérhetném Linux-hoz értők...

DK-s kérdése:

Kérhetném Linux-hoz értők segítségét?

Figyelt kérdés

Pure OS pendrive-ról való futtatásával próbálkozom, eredménytelenül. A windows-t szeretném lecserélni, de előtte ki akarom próbálni. A gép egy Lenovo t500, 6Gb RAM-al.

Bootolok pendrive-ról, és az alábbi képernyőképek fogadnak:

[link]

2024. ápr. 1. 15:03
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:

Na, ki is próbáltam. Simán lehúztam a csomagot a netről (vezetékes nettel) és feltelepítettem a sudo apt install ./firmware-iwlwifi_20230210-5_all.deb paranccsal.

Valóban nem kért jelszót, sőt, sudo-zni is tudok jelszó nélkül.

Kicsit utánaolvastam ennek a disztrónak, én azt mondom, kb. a legutolsó disztró lenne, amivel próbálkoznék. Ez gyakorlatilag egy Debian, de olyan, mint a Trisquel, a non-free cuccok és a zárt blobok el vannak távolítva belőle. Ezért nem ismeri fel a wifi interfészed sem.

Én hagynám a francba.

Ja, és elég sokatmondó az is, hogy Distrowatch-on kőkemény 6.6-os értékelésen áll: [link]

Még a gagyibb disztrók is el tudnak érni olyan 7.8 - 8-as értékelést, ez meg 6.6-on áll. Ez nagyon rossz.

2024. ápr. 2. 18:54
 32/36 A kérdező kommentje:

#31-nek:

És mit tudnál ajánlani helyette egy full laikusnak?

Nekem olyan kellene amelyiknél a legkevesebb tudás kell a telepítéshez, fusson pendrive-ról, és tudjak netezni. Mint említettem, lenovo t500-as laptopra lesz, 6 Gb RAM-al.Az nem gond ha minden indításkor újra "be kell lőnöm", vagyis elfelejt minden korábbi tevékenységet.

2024. ápr. 2. 19:16
 33/36 anonim ***** válasza:
Az első hozzászólásban írtam, Linux Mint vagy Ubuntu, esetleg Manjaro. Kezdőknek ezek megfelelők.
2024. ápr. 2. 19:21
 34/36 A kérdező kommentje:

Igazából nem értem, hogy miért van ennyi variáció?

Miben különböznek a megjelenést leszámítva?

2024. ápr. 2. 19:24
 35/36 anonim ***** válasza:

"Igazából nem értem, hogy miért van ennyi variáció?"

Mert bárki csinálhat magának saját disztrót, ezt kihasználva nagyon sokan csinálnak is.

De meg kell nézni a Distrowatch listáját: [link]

Én azt mondanám, hogy kb. a Linuxosok 90%-a lista első 15 helyezettjét használja (nyilván minél feljebb megyünk a listában, annál nagyobb az adott helyen álló disztró piaci penetrációja), a maradék disztró osztozik a felhasználók 10%-án.

"Miben különböznek a megjelenést leszámítva?"

- csomagkezelés: a Debiannak és a Debian alapú disztróknak (Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Elementary OS, stb.) apt a csomagkezelője, a Red Hat alapúaknak dnf, az OpenSuse-nak zypper, az Ach-féléknek pamac, pacman...

- más csomagkészlet: Debianban pl. nagyon sok csomag van, de viszonylag régiek. Ubuntuban és származékaiban frissebbek, és még frissebbek Arch-ban és OpenSuse-ban, de ezek olykor épp ezért instabilabbak is.

- egyes disztrókban régebbi kernel van, másokban újabb, ez fontos a hardverkezelés szempontjából.

- a kernelt is más-más paraméterekkel, beállításokkal fordítják

- a megjelenés is fontos, nem mindegy, hogy hetente 1-2 GB-nyi frissítés jön a rendszerhez, és szinte teljesen lecserélődik a rendszer, vagy egyszer feltelepíted a rendszert, aztán évekig hozzá sem nyúlsz, csak kisebb frissítések jönnek rá

- egyes disztrókat kifejezetten egy-egy asztali környezethez készítenek

- vannak külön utas disztrók, pl. a Devuan, ami systemd helyett más initrendszert használ

2024. ápr. 2. 19:43
 36/36 anonim ***** válasza:

Ha disztribúciókat nézzük, akkor ott van egy jópofa fa, hogy melyiknek mi az alapja vagy kiindulási pontja: [link]

Itt láthatod, hogy a

- Linux Mint, Xubuntu, stb... ezek mint Ubuntu-ra épít, ami meg Debian-ra. (Pl. a Lubuntu, Xubuntu, stb. csak a Grafikus interfészükben különbözik, amit én láttam belőlük.)

- Android is feltűnik, és annak leszármazottjai is, ami felpattintható telefonokra.

- RedHat, amit első sorban inkább céges (Enterprice) rendszerek használnak (fizetős a külsős támogatása), de ott pl a CentOS, ami szintúgy elterjedt szervereken. Céges környezetek miatt a támogatottsága hosszúak, a RedHat pl. 12év. (De más disztróknak is van hosszú kiadásai.)

- RedHat mellé sorolnám még a SUSE Linux-ot, azt is láttam jó pár céges szerveren.

- ArchLinux ami még heavy és nem kezdő barát fajta.

- Kali Linux vagy Perrot Linux, kimondottan CyberSecurity szakembereknek szánt előtelepített rahedli tool-al érkezik.

2024. ápr. 2. 20:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!