Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Alternatív operációs rendszerh...

Alternatív operációs rendszerhez kérhetnék tanácsot, segítséget?

Figyelt kérdés

Tele a hócipőm a Windows-al, és váltani szeretnék.

Laptopot használok. Próbálkoztam már linux-al, MenuetOs-al, Kolibrivel, de egyszerűen még nem sikerült összehozni egy használható rendszert. Olyasmiket kellene csinálnom amiknek egyáltalán a megértéséhez már ismernem kellene a rendszert.

Tud nekem tanácsolni valaki egy olyan rendszert amit csak simán feltelepítek, és kezdhetem a kitapasztalását anélkül, hogy még "ezt", meg "azt, meg amazt be kellene "integrálnom", meg egyéb nyalánkságok?

Előre is köszönöm!

2020. márc. 18. 17:49
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Annyival még kiegészítem, hogy HDD-re kell.
2020. márc. 18. 17:51
 2/13 anonim ***** válasza:

Nem próbáltam, de tervezem, mert azt mondják pont jó kezdőknek, akik nem jártak Linuxban, egyszerű és könnyű használni:

[link]

2020. márc. 18. 17:57
 3/13 anonim ***** válasza:

Mi volt a baj a Linuxszal, ami miatt nem működött?

Melyik kiadást próbáltad?

Igaz, én inkább asztali PCt használok, de alapszinten egy Ubuntu Linux pont az a kategória: feltelepíted, aztán használod.

2020. márc. 18. 17:59
 4/13 A kérdező kommentje:

#2-nek:

Bár elfelejtettem, de most pótolom:

Ingyenesre gondoltam.

De azért köszönöm!

2020. márc. 18. 18:00
 5/13 A kérdező kommentje:

#3-nak:

Kérhetek egy letöltési linket?

Amikor megpróbálkoztam a linux-al, gyakorlatilag már a használt kifejezések értelmezésénél elakadtam.

Például disztribúció.

2020. márc. 18. 18:02
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: az Elementary OS ingyenes (2-es vagyok). Ha nem akarsz fizetni, nem fizetsz érte (pay what you want)
2020. márc. 18. 18:11
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Kérdezz, szívesen segitünk.
2020. márc. 18. 18:15
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Disztribúció: magyarul terjesztés (mint főnév).

A Linux rendszerek (Ubuntu, Elementary, stb.) úgy készülnek, hogy fogják a Linux rendszermagot (kernel), mellérakják az alapvető segédprogramokat, a különféle felhasználói programokat, összeállítják a rendszert, és ezt adják ki, mint Linux disztribúció.

Az Elementary ingyenes. Ubuntu alapú, ami azt jelenti, hogy Ubuntura épül, azaz az Elementary fejlesztői fogják az Ubuntut, ezt-azt hozzáraknak, átállítanak néhány dolgot, és kiadják Elementary OS-ként.

Az Elementary különlegessége a Pantheon Desktop nevű asztali környezet. Ez az asztali környezet magában foglalja az asztal, a tálca és a programindító dokk megjelenését, a rendszerablakokat (mint pl. a Beállítások ablak), az ablakkezelőt (Gala), egyedi háttérképeket, és néhány programot, mint pl. Pantheon Files fájlkezelő, Pantheon Photos képkezelő, stb.

Személyes véleményem szerint a Pantheon Desktop asztali környezet annak áll legjobban kézre, aki Mac rendszert használt, de ettől függetlenül bárkinek jó lehet, aki szeretne egy egyszerű, gyors asztalt.

Az Elementary alkalmazások jellemzője, hogy csak azokat a tudják, amikre feltétlen szükség van. Semmi sallang, semmi extra, a minimalista célszerűség jellemzi őket.

2020. márc. 18. 18:36
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

"Amikor megpróbálkoztam a linux-al, gyakorlatilag már a használt kifejezések értelmezésénél elakadtam.

Például disztribúció."

A disztribúció a kernel (ami Linux operációs rendszernél Linuxnak hívnak) és a hozzá tartozó összeválogatott programok összessége.

Disztribúció például az Ubuntu (és annak származékai: xUbuntu, kUbuntu, Lubuntu), a Linux Mint (ami az Ubuntubül származik), a Debian (az előbbi kettő "ősanyja") - hogy a leginkább elterjedtebbeket (ezeket javaslom, mert ezeket használják legtöbben, ezekhez találsz legkönyebben segítséget) említsem (mert van ebből ezernyi: [link] ).

A legnagyobb különbségek a kernelben (az abban benne levő, a hardvereket kezelő modulokban), a kinézetet meghatározó ablakkezelőben, illetve a programok online, rendezett beszerzését elősegítő csomagok szerkezetében van (például a Debian/Ubuntu/Linux Mint a .deb csomagokat használja, míg a CentOS/Fedora/OpenMandriva/openSUSE a .rpm-met).

2020. márc. 18. 18:46
 10/13 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Létezik olyan Linux, amelyik bizonyos fokig emulálja a Windows valamelyik verzióját?

Ha elakadnék az eltérések tanulmányozásában, akkor jó lenne ha a megszokott rutinjaimat is tudnám használni.

2020. márc. 18. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!