Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Kérhetném Linux-hoz értők...

DK-s kérdése:

Kérhetném Linux-hoz értők segítségét?

Figyelt kérdés

Pure OS pendrive-ról való futtatásával próbálkozom, eredménytelenül. A windows-t szeretném lecserélni, de előtte ki akarom próbálni. A gép egy Lenovo t500, 6Gb RAM-al.

Bootolok pendrive-ról, és az alábbi képernyőképek fogadnak:

[link]

2024. ápr. 1. 15:03
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:

De megoldható, csak akkor direkt csomag kezelőt kell meghívni. Pl. Ubuntu-n apt helyett dpkg-t, de más rendszeren az adott sajátját.

Akkor lesz szívás, ha hivatkozik függőségekre, amit az adott pack nem tartalmaz. Mert, akkor minden függőséget egyesével kell leszedni és telepíteni, az eredetileg telepítendő csomag elött. A hab a tortán, hogy a függőségeknek is lehet függősége.

Akkor van szerencséd, ha mindent össze csomagoltak a telepítendőbe.

Az a biztos, ha van neted, így vagy úgy, mert akkor a csomag kezelő lehúz mindent.

2024. ápr. 1. 22:43
 12/36 anonim ***** válasza:

Apt-vel is lehet helyi csomagot telepíteni: apt install ./csomag.deb

De először nézzük meg, erre a parancsra mit ír ki a géped:

ip a

Látja a wifi adaptert?

2024. ápr. 2. 06:48
 13/36 anonim ***** válasza:
Vagy az "ip link show" paranccsal is megnézheted, hogy látja-e a wifi interfészt.
2024. ápr. 2. 07:05
 14/36 A kérdező kommentje:

Mint említettem, semmi ismeretem nincs a Linuxról. Ebből következik a kérdésem is: hol a francban lehet előhívni a parancssort?

Mert egyébként nincs hová gépelnem.

2024. ápr. 2. 14:43
 15/36 anonim ***** válasza:

Ha grafikus akkor, keres Windows-hoz hasonló start menüt valamely sarokban és onnan le/ki-nyíló menükben keres olyat, hogy console vagy terminál.

Továbbá a Linux-oknak (ha jól tudom) összesen 7 felületük van.

6 Terminál + 1 opcionális grafikai felület.

Ezek között a váltás Ctrl+Alt+F1-től Ctrl+Alt+F6-ig, és a Grafikus az Ctrl+Alt+F7 vagy simán Alt+F7.

Pontosan fejből nem tudom és disztrónként változhat.

2024. ápr. 2. 15:02
 16/36 A kérdező kommentje:

Megnéztem a Ctrl+Alt verziókat.

Az F1-re olyan képet kapok int a windowsnál fiókbejelentkezéskor, az F2 az alapeset, tehát a grafikus, a többi, egészen F6-ig ugyanazt írja ki:

PureOS pureos login:

Felhasználónevet kér. Ha bármit beütök utána jelszót is kér, és persze végül elutasít.

2024. ápr. 2. 15:17
 17/36 A kérdező kommentje:
A menükben nincs sem konzol, sem terminál.
2024. ápr. 2. 15:18
 18/36 anonim ***** válasza:

Azok a terminálok. Igen. Linux user és password-eddel kell beépni. Mivel a linux eleve egyszerre több felhasználós is tud lenni, így más userrel is bent lehet lenni egy időben.

Grafikus terminál azért nem kér jelszót, mert már eleve a Grafikus authentikációt örökli, így ugyanazzal az userrel kezd el futni.

2024. ápr. 2. 15:19
 19/36 anonim ***** válasza:

Amúgy javaslom a google keresést angolul. Ilyen található, mert nem csak te futottál egyedül bele.

[link]

2024. ápr. 2. 15:22
 20/36 A kérdező kommentje:

#18-nak:

Nekem nincs felhasználónevem, sem jelszavam. Nem kér.

Mindössze a nyelvet és a billentyűzet-kiosztást állíttatja be velem, de azt lexarja hogy a nyelvet magyarra állítottam, és minden angolul van.

2024. ápr. 2. 15:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!