Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Az informatika a leggyorsabban...

Az informatika a leggyorsabban fejlődő tudományág?

Figyelt kérdés
2023. nov. 8. 16:50
 1/7 anonim ***** válasza:
66%
Messze nem. Olyan sok új felfedezés nincs ezen a területen.
2023. nov. 8. 18:02
 2/7 anonim ***** válasza:
59%
Nem, a mérnöki (vagy műszaki) tudomány fejlődik a leggyorsabban.
2023. nov. 8. 18:05
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Most ez kissé kötekedés-szerű lesz... de nincs olyan objektív, mérhető mennyiség, amivel egy tudományág fejlődését jellemezni lehetne. Még az sem mond önmagában semmit, hogy ha megnéznénk, hogy adott idő alatt darabszámra hány új felfedezés, vagy tanulmány születik. Meg aztán az is kérdés, hogy egy olyan területen, ami egyszerre tudomány és technika, csak a tudományos vívmányokat tekintjük a tudományág fejlődésének, vagy a technikai, és általában mennyiségi változásokat is?

Szóval... ez egy olyan kérdés, amire nem lehet tudományosan helyesen válaszolni. De ha "ráérzésre" akarnám megmondani, én inkább a biológiát mondanám most a leggyorsabban fejlődőnek. 20 éve voltam középiskolás, mi még azt tanultuk, hogy vírusok ellen nem létezik ellenanyag, de azért vannak próbálkozások, és lehet, hogy egyszer valamikor a jövőben ezt is megoldják majd. (Bár aki biológiatanárral beszélgettem erről, mindenki elég pesszimista volt.) Aztán 5 éve amikor övsömört kaptam, antivirális kezelésben részesültem. Mint ahogy most a COVID alatt is. A HIV-fertőzötteket pedig már tünetmentessé tudják tenni anti-retrovirális szerekkel. Aztán viszonylag friss eredmény az mRNS-vakcinák megalkotása. A fág-terápiától pedig már lehet, hogy csak pár év választ el minket. Ez pedig csak az immunológia volt, a biológia többi területén is egész komoly előrelépések vannak. Az informatika meg igazából "csak" a neurális hálókat tudta felmutatni, mint nagyobb durranást, bár igazából ez is már egy több évtizedes terület, csak eleinte azt hitték, hogy hasznavehetetlen, később meg kellett pár év, mire elegendő tapasztalat, és minta összegyűlik arra, hogy használható is legyen. A másik terület meg a kvantumszámítógépek világa, ami viszont még egészen távol van attól, hogy tényleg használható legyen. Nyilván ezek is nagy mérföldkövek, de akár a biológia, akár a fizika "érzésre" úgy tűnik, hogy többet tudott fejlődni.

2023. nov. 8. 18:27
 4/7 anonim ***** válasza:

"Az informatika meg igazából "csak" a neurális hálókat" Nagyjából az 1970-es évek elején az elvét leírták, csak nem volt olyan számítási teljesítményű gép ami kiszolgálta volna.

Az informatika az utolsó években inkább "visszafejlődik". Ahogy a hardver ára gyakorlatilag 0 lett (bele értve a proci és a memória árát is) a TCO-ban a legnagyobb tétel a programozó költsége lett. És ezen úgy lehet olcsósítani ha "olcsóbb" /ugye ismerjük olcsó húsnak híg a leve/ programozókat keresünk, gyorsabb fejlesztéssel és ezért feláldoztuk a hatákonyságot, az erőforrás kímélést, és sajnos sok helyen a biztonságot is. És ha lepontozol részletes indoklást kérek, köszi.

2023. nov. 8. 19:23
 5/7 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem a hadipar a leginkább fejlődő.
2023. nov. 8. 21:57
 6/7 anonim válasza:
100%
Az 5 ösellopta az ötletemet
2023. nov. 8. 22:47
 7/7 anonim ***** válasza:
23%
Neurális hálók fejlődnek, kismillió féle van már. Kvantumszámítógépek is fejlődnek. 5G, interneten használt technológiák (multipath pl., de még a torlódásvezérlés is), kriptigráfia is fejlődik, peogramozási nyelvek is (nem csak megjelenik az x+1-esik, hanem új paradigma is), technikai fejlődés (keretrendszerek, oprendszerek), megy a digitalizálás, lehetne még sorolni...
2023. nov. 9. 01:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!