Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Szerintetek is ma már minden...

Szerintetek is ma már minden jó informatikai szakember kocka kell, hogy legyen?

Figyelt kérdés
NEM PROVOKÁLNI AKAROK!!! Így is tartok a kioktató válaszoktól, tudom, bátor dolog volt, hogy pont itt raktam ki ezt a kérdést... Mint tudjuk az informatika ma már egy végtelen bonyolultságú tudományág. Sajnos azt tapasztalni, és rengetegen állítják ezt, hogy annyira bonyolult és szerteágazó már, hogy aki akár csak egy bizonyos részén is jó szakember akar lenni, annak teljesen ú.n. kockának, régi szóval szakbarbárnak kell lennie. Vagyis akinek az egész élete nem szól másról, mint a gép előtti folyamatos szakmai tudásbővítésről és önmaga továbbfejlesztéséről... Szerintetek is így van ez?
2023. okt. 22. 13:45
 1/9 A kérdező kommentje:
Nem kiokító, elgondolkodtató válaszokat várok, mert nem provokálásnak szántam a kérdést....
2023. okt. 22. 13:47
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez igaz minden tudományágra
2023. okt. 22. 14:13
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nagyon kevesen ragadtak le mondjuk a C vagy Pascal programozásnál. Aki haladni akar a korral, annak nincs pihenő, mindig van mit tanulni.
2023. okt. 22. 14:16
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha a "kocka" alatt azt érted hogy értenie kell hozzá, akkor: Igen.

Ma már nem elég beleolvasni egy újságba hogy szakértőnek nevezd magad. :D

2023. okt. 22. 16:10
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Én pont a fordítottját látom.

A '70-es években akkor tudtál az informatikában érvényesülni, ha teljesen különc, "gépi" agyad volt. Érteni kellett - és nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem 100%-osan - a processzor működését, a gépi utasításokat, a fejedben kellett lenni, hogy melyik utasítás mely regiszterekre és státuszbitekre milyen hatással van, és tudnod kellett hozzá, hogy alapvető műveleteket milyen elemi, gépi utasításokból, és hogyan rakj össze. És ezekből komplex programokat kellett létrehoznod úgy, hogy nem volt ChatGPT, Stackoverflow, de egyáltalán: még internet sem.

Ehhez képest most beírod, hogy "print("Hellóvilág")", és a gép kiírja azt. Nézz utánna, hogy Assemblyben ez hogyan működött, és látni fogod, hogy mikor kellett nagyobb kockának lenni.

Az informatika pedig mindig is szerteágazó volt, de egy embernek nem kell mindenhez értenie. A szükséges tudásanyag "kilóra" kb. mindig is hasonló volt, csak a tartalma más.

2023. okt. 23. 14:11
 6/9 anonim ***** válasza:
54%

5

Nézd meg a 70-es évek szoftvereinek komplexitását, és a mostaniakét (ne a hello word-öt!).

Sokkal szerteágazóbb lett ez a szakma, nagyon sok olyan dolog van, ami nem is létezett ma (internet, AI mai formája, komplexeb 3D grafika, stb.). Ezen felül ma is van, ahol használnak assemblyt (optimalizálás, reverse engineering, malwarek vizsgálata, stb), vagy éppen verilogot, vhdl-t (FPGA programozás).

2023. okt. 23. 14:22
 7/9 A kérdező kommentje:

Igen, ebben igazad van! Én még 1996-97 körül tanultam gépi kódú nyelvként tanultam Assembly-t, valóban ahhoz kellett ám a "kocka" agy... :)

Emlékszem, valami regiszterekbe kellett jobbról balra, oda vissza pakolászni vmi gépi kódú utasításokat, 70-80 sor után annyi történt, hogy valami színes gömb forgott a képernyőn, kb C64-es felbontásban, és senki a világon nem értette, hogy amit írtunk, annak miért ez lett az eredménye...:)

Ezzel kb a műszaki informatika szak 90%-nak el is vették a kedvét a programozói szakiránytól, mindenki ment alkalmazói szakra, csak ilyenekkel ne kelljen soha többet foglalkoznia... :) Ehhez kellett az igazi "gépies" agy, nem ahhoz, hogy millió féle app-ban kattingassunk, pöcingessünk össze-vissza

2023. okt. 23. 15:32
 8/9 NTBS ***** válasza:
Igen. Folyamatosan fejlődniük kell.
2023. nov. 4. 13:02
 9/9 anonim ***** válasza:

#6 "Nézd meg a 70-es évek szoftvereinek komplexitását, és a mostaniakét"

És azt is nézzük meg, hogy a '70-es években hányan, és mennyi ideig dolgoztak egy-egy szoftveren, és hogy most hogy is van ez! Nem arról van szó, hogy egy Windows szintű oprendszert ma ugyanannyi ember készítene, ugyanannyi idő alatt, mint mondjuk a CP/M-et 1974-ben. De egy emberre hasonló mennyiségű munka jut egy átlagos munkanapon, csak épp nem Assemblyben kell regisztereket birizgálni, hanem egy jóval magasabb szintű, "emberközelibb" nyelvben kell alkotni. Ami - mielőtt még ezt is kiforgatod - nem azt jelenti, hogy akkoriban több mindent kellett volna tudni, nem arról van szó, hogy most kevesebb tudás és kompetencia lenne szükséges mondjuk egy MI-alapú szolgáltatás fejlesztéséhez, hanem arról, hogy ezek a tudások és kompetenciák a nagy többség számára sokkal emészthetőbb szinten vannak.

"Ezen felül ma is van, ahol használnak assemblyt"

Igen. Mondjuk a szakmabelieknek a fél %-a kell, hogy használja, és lehet, hogy nagyon sokat mondtam. Ha pedig nem csak a fejlesztőket, hanem a teljes informatikai szegmenst nézzük, akkor az ezreléket sem éri el azok száma, akiknek szükséges, hogy ismerjék az Assemblyt. Vannak persze, hiszen én is használom, már csak azért is, mert így simán 2-3-szor annyi funkciót bele lehet préselni mondjuk egy mikrovezérlőbe, és jóval gyorsabb működést eredményezve, mint ahogyan azt pl. C-ben meg tudnánk írni (pedig azért a C sem egy ultramagas szintű nyelv), de tudom jól, hogy én a teljes informatikai szegmensnek csak egy apró szeletébe tartozok. A többségnek baromira nincs szüksége arra, hogy ilyen alacsony szinten ismerje a folyamatokat.

2023. nov. 4. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!