Ezek szerint újabb, erősebb gépen nem érdemes Linuxot használni?
"PipeWire a saját alap beállításaival nem xrunozik annyira, inkább akkor, ha alacsonyabb buffert állítok be."
Ja, hát ha lejjebb veszed a buffert, akkor persze, hogy xrunozik. Ezzel egy dolgot tudsz kezdeni, veszel egy dedikált hangkártyát, amin normális DAC van, és akkor nem fog xrunozni. Olyan alaplapot nem fogsz találni, amin az integrált DAC mellett, kicsi buferrt beállítva ne xrunozna.
Ezt a cikket nézd át: [link]
És próbáld meg más böngészővel is tesztelni a Youtube-oz.
Hardveres gyorsítást úgy tudod megnézni, hogy egyrészt top, azaz nézed a procit mit terheli, mennyire (nyilván ugye nem terhelheti túlségosan, hiszen nem a proci végzi normál esetben ezt (intel 7. Gen már 4K HDR tartalmakat is deködol hardveresen (qsv))), illetve (ubuntun biztosan, a hulladék fedorán fogalmam sincs, de csak van valami megoldás) intel_gpu_top. intel-gpu-tools-ot kell telepíteni hozzá. Ez megjeleníti a gpu terhelést.
Szóval nekem ubuntu-n 8.gen procival szépen megy.
Nem tudom mennyire vagy ráfüggve a linuxra. Biztos ott van az a szempont, hogy igen, egy linux rendszer kevésbé terheli a gépet. De sajnos nem az os terheli a gépet igazán, hanem a programok. Így pl akár egy böngésző. Tehát ebből a szempontból ez a gép vígan viszi a legújabb win-t is.
W11-et telepítenék rá. Kell kis trükk hozzá, utána telepíthető és használható bármi gond nélkül.
Tehát áttetted az SSD-t, rajta a régi rendszereddel, és ugyanannyi a boot, a terhelés, stb...
Te figyi, anikor átülsz egy Suzukiból egy BMW-be, ugye nem várod el, hogy hirtelen messzebbre láss a forgalomban meg jobb legyen a reakcióidőd? Na, ugyanez a helyzet itt is.
Én vegigmennék a checklisten: mi szolgáltatások indulnak bootkor, melyikre van szükségem? Logon után mi indul el, szükségem van-e mindre? Minden hw-t elér a rendszer? Látja a teljes memóriát? Stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!