Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ezek szerint újabb, erősebb...

Ezek szerint újabb, erősebb gépen nem érdemes Linuxot használni?

Figyelt kérdés
Eddig egy közel 15 éves, LGA775-ös gépem volt, Core2 Quad-dal, DDR2 memóriával és AMD/ATi Cedar videokártyával. Most vettem egy másik gépet, ebben Intel i5-7400 CPU, DDR4 16GB memória és AMD Radeon RX 460 videokártya van. A régi gépemből áttettem az SSD-t az újba, amin Fedora Linux 37 van, és sajnálattal vettem észre, hogy az új gépemen se lett jobb. Nem bootol gyorsabban, a feladatkezelőben a CPU load üresjáratban ugyanakörül van, mint a régin, a PipeWire hangrendszerrel ugyanúgy vannak xrun-ok (kihagyások, reccsenések a hangban), illetve a Linuxos Steam-en ugyanúgy nem tudom elindítani a Garry's Modot, ahogyan a régin se (más játékom még nincs, de majd szeretnék). Ami még érdekesebb, hogyha YouTube-ot nézek, és megnyitom jobbklikkel a statisztikákat, akkor ugyanakkora felbontásra állítva sokkal több képkockát dobál el lejátszás közben, mint a régi gépemen! A böngésző, minden ugyanaz, hiszen a régi gépből tettem át a SATA SSD-t egy az egyben, tehát ez azt jelenti, hogy a teljesítmény rosszabb lett, mert ugyanazt rosszabbul bírja az új gép! Egyébként semmilyen zárt drivert nem használok, csak amik a kernelben vannak, szóval nem hinném, hogy egy driver kavarna be, a Linux rendszerek amúgy is jól bírják a másik gépbe költöztetést. Esetleg van valami másik distro, amivel nem lenne ilyen gondom, és ki tudná használni a gépem nyújtotta teljesítményt, funkcionalitást? Csak ne Arch alapú legyen, korábban sokat szívtam az Arch és Manjaro rendszerekkel, mindig tönkrementek, a Fedora és a Debian alapúak jobban bírják, pedig rendesen nyúzom ezeket is. Ha esetleg nem lehet megoldani, akkor visszateszem a gépbe a Windowsos SSD-t, amivel vettem, aztán egy külön gépen fogok Linuxozni, persze azért örülnék, ha ezen a gépen is jó lenne, mert a Windows-zal van pár problémám, ami miatt nem szívesen használom...

2023. aug. 14. 18:18
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

"PipeWire a saját alap beállításaival nem xrunozik annyira, inkább akkor, ha alacsonyabb buffert állítok be."

Ja, hát ha lejjebb veszed a buffert, akkor persze, hogy xrunozik. Ezzel egy dolgot tudsz kezdeni, veszel egy dedikált hangkártyát, amin normális DAC van, és akkor nem fog xrunozni. Olyan alaplapot nem fogsz találni, amin az integrált DAC mellett, kicsi buferrt beállítva ne xrunozna.

Ezt a cikket nézd át: [link]

És próbáld meg más böngészővel is tesztelni a Youtube-oz.

2023. aug. 15. 06:33
 12/14 anonim ***** válasza:
Szerintem egyébként azért van frame dropod, mert a nyílt forráskódú driver nem támogatja ehhez a kártyához a hardveres videókódolást, vagy csak valamelyik vdpau/libva csomag nincs feltelepítve. Ezért írtam, hogy meg kellene próbálni a zárt forráskódú drivert.
2023. aug. 15. 06:37
 13/14 anonim ***** válasza:

Hardveres gyorsítást úgy tudod megnézni, hogy egyrészt top, azaz nézed a procit mit terheli, mennyire (nyilván ugye nem terhelheti túlségosan, hiszen nem a proci végzi normál esetben ezt (intel 7. Gen már 4K HDR tartalmakat is deködol hardveresen (qsv))), illetve (ubuntun biztosan, a hulladék fedorán fogalmam sincs, de csak van valami megoldás) intel_gpu_top. intel-gpu-tools-ot kell telepíteni hozzá. Ez megjeleníti a gpu terhelést.

Szóval nekem ubuntu-n 8.gen procival szépen megy.

Nem tudom mennyire vagy ráfüggve a linuxra. Biztos ott van az a szempont, hogy igen, egy linux rendszer kevésbé terheli a gépet. De sajnos nem az os terheli a gépet igazán, hanem a programok. Így pl akár egy böngésző. Tehát ebből a szempontból ez a gép vígan viszi a legújabb win-t is.

W11-et telepítenék rá. Kell kis trükk hozzá, utána telepíthető és használható bármi gond nélkül.

2023. aug. 15. 23:26
 14/14 Tom Benko ***** válasza:

Tehát áttetted az SSD-t, rajta a régi rendszereddel, és ugyanannyi a boot, a terhelés, stb...

Te figyi, anikor átülsz egy Suzukiból egy BMW-be, ugye nem várod el, hogy hirtelen messzebbre láss a forgalomban meg jobb legyen a reakcióidőd? Na, ugyanez a helyzet itt is.

Én vegigmennék a checklisten: mi szolgáltatások indulnak bootkor, melyikre van szükségem? Logon után mi indul el, szükségem van-e mindre? Minden hw-t elér a rendszer? Látja a teljes memóriát? Stb...

2023. aug. 16. 00:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!