Ezek szerint újabb, erősebb gépen nem érdemes Linuxot használni?
Ezt ennyiből nem tudom megmondani, de ez egy kortárs hw, nem kéne, hogy lassú legyen. A Youtube teljesítménye attól függ, hogy mi a formátumkód, azaz milyen formátum, enkódolás. Nekem Chrome alól alapból jobban megy, mint Firefoxból, OS-től függetlenül, és ez szerintem nem is fog változni a jövőben. Attól leszel okosabb, ha látod, hogy használja-e a hardveres dekódolást vagy sem (a statd for nerd/videó statisztikákból, amit jobb klikkel nyitsz meg).
Szerintem rosszul gondolod ezt a migrálás dolgot. Ha van partíció a user adataidnak /home/en_userem stb., akkor azt megtarthatod magadnak, de a system partíciókat nem kéne. Nyilván megindokolni nem tudom, hogy miért, mert nem tudom, mi akadhat össze. De szerintem épp azért előnyös a Linux, mert nagyon hamar újra tudod húzni.
Titkosítva van a fájlrendszer (pl..LUKS)? Bootoláskor attól lehet lassú, ha az így van konfigurálva, hogy túl lassú a dekriptálás. Esetleg a grub-bal van valami. Vagy az UEFI-ben be vannak kapcsolva felesleges ellenőrzések, várakozások. De amúgy nem kéne, hogy jelentősen gyorsabban bootoljon, csak mert újabb a proci. A SATA-s SSD annyit tud, amennyit.
Hanghoz én pulseaudiót használok, asszem ez jön a KDE Plasmával.
UI ha gyakran fagy, akkor vagy valami bug lesz, vagy kifogysz a memóriából, vagy próbáld ki a Waylandet (Sway, KDE pl. jól kezeli). Érdemes lehet ZRAM-eszközt bekonfigolni (lásd: Arch wiki asszem).
Játszani ritkán játszom, de a Steam/Valve Proton nevű szoftverével tudsz játszani, ha nincs natív port. Esetleg másik gépről, Steam Linkkel.
Sajnos okosabbat tudom mondani, telepítse újra gépét.
Hogy vannak neked xrun-ok ilyen géppel? Ennél gyengébb gépen (i5-2320) is használok Fedorát, Gnome-mal, és soha nem tapasztaltam xrun-t.
Én egy tiszta telepítést megpróbálnék a helyedben, illetve a videókártyához a zárt drivert.
Leszögezem: fogalmam sincs a linuxokról és működésükről. :D
Windows alatt máködik böngészőben is a hardveres gyorsítás - támogatott formátum és hardver esetén - és alap esetben kb 0% processzorterheléssel tudsz Youtubeozni, mert mindent megold a videókártya. Biztos vagyok benne, hogy ha youtubeozás közben elmegy a processzorterhelés ilyen magasra akkor ott valami nem nagyon nem jó.
Itt a találsz drivereket a videókártyádhoz:
"A régi gépemből áttettem az SSD-t"
+"Nem bootol gyorsabban..."
Talán azért, mert ugyanarról az ssdről használod. Persze egy M.2 NVMe sem jelentene akkora áttörést. Talán nyernél vele három másodpercet.
Azért próbálj ki egy stabilabb disztrót. Mondjuk egy Debian 12-t vagy openSuSE leap 15.4-et. Vagy ha fontos Neked a Red Hat vonal és nem kell minden csomagból a lehető legfrissebb, akkor Alma linux, esetleg Centos Stream. Én elgondolkodnék egy ssd upgraden, pláne ha az egy régebbi sata3-as, mert azoknál előfordul, ami csak sata2-es sebességgel ír és az olvasás is alig múlja felül.
A másik, ami valamit dob a sebességen a /tmp ramba tolása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!