Ki találta ki, hogy a Linux gyorsabb, és jobban fut, mint a Windows?
Gépfüggő, van olyan gép, amin a Windows gyorsabb. Az adott procira fordított kernellel valószínűleg lehetne még valamicskét gyorsítani a Linuxon.
Sok minden függ a driverektől is, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb asztali disztró a modern procikra optimalizál. Van olyan disztró, ami nem hogy Core2 duo-n nem fut el, de minimum követelmény neki az x86-64-v2, ami 2009 környékén kezdett megjelenni.
Az, hogy a kép smoothabb, valóban a GPU driver miatt van.
"Ki találta ki?"
Az, aki már tapasztalta.
Persze, biztos lehet találni olyan konfigurációt, ahol bizonyos körülmények között, bizonyos dolgokban az általánsosan tapasztaltnak az ellenkezője lesz igaz, de maradjunk annyiban, hogy én ilyet még nem láttam, pedig volt már dolgom pár géppel. :-)
A grafikai megakadást simán okozhatja az Xorg. Haveromnak 3070 videókártyája van és kipróbálta rajta a Wayland-et. Annak ellenére, hogy bizonyos területek bugosak voltak, semmi megakadás nem volt a rendszerben, látványosan sima lett az egész. (Ez egyébként KDE Plasmán volt).
És én is azt mondom amit sokan mások, hogy a Linux jobban fut mint a Windows.
Egy régi Celeron-os laptopon Windows 10 volt. Eleve baromi lassú volt, de gondoltam, hogy újratelepítem, hátha nulláról gyorsabb lesz. Hát nem nagyon lett. Továbbra is voltak megakadások, de ettől függetlenül használható volt.
Majd tettem rá egy Kubuntu rendszert ami az egyik leginkább bloatokkal telerakott linux rendszer és teljesen simán futott rajta. Még a processzor is alig dolgozott.
Szóval nekem mindenhol az látszik tisztán, hogy a Linux igenis gyorsabb kb bármelyik Windowsnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!