Linux felhasználók, akik Windowsról váltottak Linuxra. Mi volt az, amit legnehezebb volt megszokni?"
Nekem igazából semmit nem volt nehéz megszokni, de én nem is úgy ugrottam bele, hogy feltelepítettem egy Linuxot, bebootoltam és elkezdtem használni (és miután konstatáltam, hogy ez nem egy ingyenes Windows-klón, elkezdtem végigkürtölni fórumokon, hogy szaralinugz - sokan ezt teszik).
Én szépen elballagtam a könyvtárba, és kikölcsönöztem néhány Linuxos (és UNIX-os) könyvet (akkoriban még nem volt internetünk).
Tanácsok:
1. értelmező olvasás.
2. nyitottság.
3. ne várd azt, hogy olyan legyen és úgy működjön, mint a Windows, mert ez nem az.
Persze, ha az ember X évig Windowson élt, azt fogja gondolni, hogy ahogy a Windows működik, az a jó, a logikus, és az a "normális". Aztán ha kipróbálsz más rendszereket, elmélyedsz bennünk, akkor jössz rá, hogy a Windows-nak igencsak sajátos logikája van itt-ott.
Az is igaz, hogy vannak, akiknek a felhasználási területükhoz sokkal jobban passzol a Windows, míg másoknak a Linux. És az is, hogy mindkét rendszer erősen függ a driverek minőségétől, és a Linux sok esetben sajnos elmarad e tekintetben.
Jópár hónap kellett, mire megszoktam a repókat. Eleinte minden szirszar programot a netról akartam levadászni, aztán fórumokon, levlistákon felvilágosítottak. Soha, senki nem volt lekezelő, nagyképű vagy okoskodó, viszont mindig kijavították a hibáimat. Ha az ember emberien áll hozzá, akkor a legkellemesebb társalkodópartnerek a linuxor moderátorok és adminisztrátorok.
Ja, meg még egyvalami volt rohadt furcsa eleinte: a program törlése/reinstallálása nagyon _nem_ segített a problémáimban. Amikor rájöttem ennek okára, nagyon megéreztem a Linuxvilág filozófiáját.
Nekem nem volt nehéz megszokni semmit. Igaz a hozzáállásom ez volt:
Ezt a rendszert nem ismerem. Meg kell tanulni és szokni mindent benne.
3 hét után már olyan volt átlag felhasználásra mintha mindig is linux-ot
használtam volna. EZ NEM WINDOWS. Ha ezt tényleg komolyan veszed akkor
első naptól örökre elfelejted a Windows-t.
Szerintem ez az a kérdés, amit 25 évvel ezelőtt feltéve lett volna létjogosultsága, nem ma. Mert ennyi erővel azt is meg lehetne kérdezni, ha csak egyik linux disztribúcióról egy másikra vált az ember.
Amit tudok tanácsolni egy Windowst jól ismerő, de Linuxot egyáltalán nem használó embernek, kezdje azzal milyen programokat használt adott feladatra Windows-zon, azok vannak-e linuxon is, ami nincs mivel lehet helyettesíteni. Addig nem is érdemes váltani, amíg ez nincs letisztázva. Enélkül könnyen meglehet, hogy a visszalépést választja az ember.
1/ A fájlrendszer áttekintése nehéz volt, de végül elengedtem a C:\ világát
2/ Furcsa volt hogy leginkább csomagkezelőt használunk, nem letöltünk valamit és telepítgetjük
3/ Szokatlan volt a su vagy sudo jogosultság, de ez a leghamarabb megszokható
4/ Sajnos bizonyos hardverek használatához megoldást kell vadászni.
Lehet bármit mondani, a Linux a Windows mögött a kanyarban sincs, annyi hátránya van:
- sok esetben egyes eszközök és azok driverei nem (jól) működnek rajta,
- mivel kevesen használják, segítséget nem (vagy csak nehezen, és sokszor csak angolul) találni hozzá,
- játékok többnyire nem működnek rajta,
és még sorolhatnánk. A Windows sem tökéletes, de sokkal több dologra használható, mint a Linux.
29: mi az eltérés a meghajtó és a könyvtár között ??
Lazán elnevezheted G-nek a pen driveot linux alatt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!