Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Melyik Linux a legjobb?

Melyik Linux a legjobb?

Figyelt kérdés

Melyik Linuxot tegyem fel a laptopomra?

Majdnem minden Debian alapú linux volt már a laptopomon. De egy sem volt a kedvencem.

ElementaryOS 7.1 volt a képek alapján a kedvencem de nem tudtam feltelepíteni, mert valami sllinux vagy milyen hibaüzenet jön ki a bootolást követően.

Tudtok valamilyen jó Linux verziót mondani? Ami van olyan jó mint a Windows?

2023. márc. 10. 00:05
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Jaa értem, én az Ubuntu-t is a Debian alapúak közé soroltam, a csoportoesítás szerint, ezért csak az RPM alapúakra gondoltam.
2023. márc. 11. 09:23
 22/26 anonim ***** válasza:

Ha nem akar a kérdező Debian alapút (az Ubuntu is az), akkor marad az Arch-vonal, Fedora vagy OpenSuse, illetve a kisebb disztrók. Valamilyen Arch-alapúval lenne érdemes próbálkozni, azon belül is KDE-vel szerelt disztróval, az eléggé Windows-os. Nem tudom, most épp melyik az aktuális KDE-s Arch leszármazott, talán a már említett Manjaro, esetleg Garuda, bár szerintem az elég ronda. Az EndeavourOS sem rossz, nem tudom, ki lehet-e választani a telepítőjében KDE-s vagy esetleg Cinnamonos telepítést, én Xfce-vel használtam csak.

A Fedora sem rossz, én elsősorban azt használom, de pl. egy Nvidia drivert nehezebb telepíteni, mint mondjuk Ubuntun, és commercial licences cuccok (pl. h.264 kodek) nincsenek a gyári kiszerelésben, csak RPM Fusionben.

OpenSuse-ból a Tumbleweed ajánlható, a friss csomagok miatt. A Leap talán stabilabb, de elég régi csomagok vannak benne (most épp egy Leap-es gépről írok). Illetve a kodekek, GPU driverek telepítésével OpenSuse alatt is kell küzdeni. De nagy előnye, hogy van benne Yast2, a grafikus rendszermenedzser eszköz, amivel nagyon sok mindent lehet kényelmesen, grafikus felületről beállítani.

2023. márc. 11. 10:28
 23/26 anonim ***** válasza:
80%

22: A válaszoddal nincs gond, de szerintem a kérdező teljesen nincs tisztában azzal hogy pontosan mit is ír, csak a szavak jönnek a kezei alól.

idézet:

"ElementaryOS 7.1 volt a képek alapján a kedvencem"

Szerinted, ha az az ember, aki képek alapján képes meghatározni hogy melyik lehet jó, mennyire gondolja komolyan azt hogy debian vagy arch vagy bármi ?

2023. márc. 11. 15:32
 24/26 anonim ***** válasza:
60%
Hát most erre mit mondjak... szerintem ő sosem lesz hosszú távon Linux felhasználó.
2023. márc. 11. 16:50
 25/26 anonim ***** válasza:
60%
Igen, és ez így pont jó , mindenki azt használ ami számára megfelelő.
2023. márc. 11. 16:55
 26/26 gentoojedi ***** válasza:

A "Melyik Linux a legjobb?" és a "Melyik Linuxot tegyem fel a laptopomra?" két teljesen különböző kérdés.

Az, hogy melyik a legjobb, az tök relatív.

Linux disztribúciót három fő szempont alapján lehet megkülönböztetni:

Felhasználói tábor

Eszköz (hardware fajtája, jellege)

Falhasználás módja.

A felhasználói tábor sok mindent takar. Itt a hozzáértés szintjét emelném ki. Linuxhoz egyáltalán nem vagy alig értők tábora, haladó és hardcore linuxosok.

Kérdéseidből ítélve Te az alig értők táborához tartozol. Azt még megérteném ha az lenne a baj a kipróbált disztribúciókkal, hogy valamelyik hardware nem működik. De nem ezt jelezted problémának.

Az utolsó kérdésed "Ami van olyan jó mint a Windows" adja meg a választ.

Neked semelyik linux disztribúció nem lesz jó, mert a Windowst keresed benne. Ezzel semmi baj nincs. Csak a kérdést nem értem. Mi a cél?

Nekem úgy tűnik Te nem a Linuxot akarod, hanem a Windowst nem akarod valamilyen meg nem fogalmazott indok miatt. Ha meg a Windowst nem akarod miért keresed a Windows a Linuxban?

2023. márc. 16. 09:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!