Melyik Linux a legjobb?
Melyik Linuxot tegyem fel a laptopomra?
Majdnem minden Debian alapú linux volt már a laptopomon. De egy sem volt a kedvencem.
ElementaryOS 7.1 volt a képek alapján a kedvencem de nem tudtam feltelepíteni, mert valami sllinux vagy milyen hibaüzenet jön ki a bootolást követően.
Tudtok valamilyen jó Linux verziót mondani? Ami van olyan jó mint a Windows?
Ha kezdő vagy és csak egy működő rendszert akarsz, amit nem nagyon kell piszkálni, akkor Ubuntu vagy Mint.
Ha kicsit haladóbb vagy és szívesen szabod testre a dolgokat, nem ijedsz meg a konzoltól, de azért nem akarsz mindent manuálisan összerakni, akkor Manjaro.
Ha hardcore vagy és szívesen belemászol a Linux lelkébe is, akkor meg Arch.
Debian Mate felülettel, van egy "Live CD" projektjük, ahol különféle grafikus felülettel letölthető-telepíthető.
Stabil változat, sok hibára kitesztelve.
Hátrány: sokkal ritkábban frissül.
A Debian Stable ajánlása miatt miért lettem lepontozva, ezt megkérdezhetem?
Hivatalosan ők készítik a különféle grafikus felületes változatokat is a stable-hez, tehát kezdő is tudja telepíteni ugyanúgy mint például Ubuntu-t meg a többi ajánlottat.
Annyi, hogy mivel "stable", ezért várhatóan talán még kevesebb lehet benne a hiba mint másik Linux-ok esetén.
Miben hibáztam hogy ezt ajánlottam?
A kérdező nem akar debian alapú rendszert! Ne ajálngassatok neki Debiant, Mintet és Ubuntut!
A Linux nem a Windows helyettesítére való, ha olyan kell mint a Windows, akkor használj Windows-t!
Ha deb-mentes disztró kell akkor én az OpenSUSE-t tudom ajánlani.
Én nem pontoztalak le, de asztali gépre a Debiant stablet én nem ajánlanám. Az egyik hátránya épp a ritkán történő frissülés, ami azt jelenti, hogy hardvertámogatás szempontjából is el van maradva. Én most épp egy rtl8812au chipshetes wifi dongle-t telepítek Fedora 37 alatt. Elméletileg 6.2-es kerneltől van hozzá driver, Fedora alatt 6.1.14 van. Pedig a Fedora még nagyon friss a Debianhoz képest, és itt is küzdeni kell vele, hát akkor Debian alatt mit csinálnék vele?
Másrészt Debian alatt elég sok mindent manuálisan kell beállítani, és aki nem ért hozzá, annak ez okoz jópár nehéz órát.
Ebben igazad van, én már Ubuntu LTS esetén is futottam bele "új notebook-hoz nincs Wi-Fi driver-támogatás a kernelben" problémába.
Nem-Debian alapú rendszerek, kérdező ilyet akar:
Értem és nem-Debian alapú Linux disztribek esetén könnyebb lesz a beállítás vagy támogatás jobb?
Szerintem a fórumok többsége nem e rendszerekkel foglalkozik.
"Értem és nem-Debian alapú Linux disztribek esetén könnyebb lesz a beállítás vagy támogatás jobb?"
Ubuntu-alapú rendszerek esetén már más a helyzet, ott frissebb a kernel (pláne nem LTS kiadásban), így kisebb valószínűséggel fut bele nem működő hardverbe. Illetve ahhoz vannak PPA-k, amikkel könnyebb egy-egy drivert vagy programot telepíteni.
Én most Fedora alatt DKMS modult fordítok forrásból, hogy működjön ez a wifis cucc. Ez nekem nem probléma, de ha kezdőként valaki azt mondta volna, hogy fordítsak drivert forráskódból, hát lehet hogy többet soha nem néztem volna a Linux felé...
A rolling disztrók is jobbak ilyen szempontból, mert pl. Arch-ban már 6.2-es kernel van, amiben benne van már ez a driver is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!