Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Az erősítő vagy a hangfal a baj?

Az erősítő vagy a hangfal a baj?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pici dilemmába vagyok ;)

Van egy Heco Vitas 500 hangfalam sok jót hallottam és jó árba minőségben vettem régen.

Leteszteltük megvételkor és nagyon szép hangja volt...

Vettünk hozza még elsőként egy Sony STR DE 225 típusú erősítőt.

Nagyon jól szólt kis hangerőn viszont maxon már nagyon rossz volt...

Gondoltam hülye fejjel hogy biztos az erősítő volt a rossz.

Vettem egy erősebbet ez most meg egy Sony STR DB725 QS típusú.

Ezzel sokkal hangosabb meg szebb a hang de maxon ez is torzít.

Utánna néztem olvastam olyat hogy a hangfal és az erősítő megegyező erősségű legyen.

Valahol azt mondják hogy legyen legalább 20 wattal gyengébb az erősítő.

Ti mit gondoltok mi lehet a baj?

2023. jan. 7. 03:17
 1/4 anonim ***** válasza:

Hát igen... a hangszóróból annyi fog kijönni, amennyit az erősítővel ráküldesz. Ha a hangszóró képességei felett nyomsz rá, akkor nincs semmi biztonsági kapcsoló, ami megmentené a hangszóródat. Tönkreteheted. Ne használd olyan hangerőn, ami már káros neki!

Én is így vagyok, hogy az erősítőm jóval nagyobb hangszórót is ki tudna szolgálni. Emiatt soha nem mentem 50 fölé hangerőben (100-ból). Filmezéshez meg elég a ~22-es hangerő is. Tehát te vagy a biztonság a hangfal számára, hogy nem nyomod fel a hangerőt lehetetlen szintekre.

Tehát nincs baj, amíg nem csinálsz hülyeséget.

2023. jan. 7. 11:03
 2/4 A kérdező kommentje:

Kedves első köszönöm a válaszod! Elméletileg nem lehetne túlterhelni mivel sokkal gyengébb az erősítő.... elméletileg

Mivel sajna nem értek hozzá számok alapján próbálok kikövetkeztetni hogy mi van.

Hangfal RMS 120watt Max 240watt 4-8 ohm.

Erősítő 80watt csatornánként tehát mind jobb bal hangszóró kimenetén 80 watt megy.

Viszont! sajna ehez sem értek... erősítő hátulján 4-16 ohm van nem tudom mi ez az ohm és hogy e miatt történik kb 80% kezd tórzulni...

Ha valaki ért ehez kérem segítsen!

2023. jan. 10. 23:46
 3/4 anonim ***** válasza:

A pontos értékre nem emlékszem de a hangszórónak jóval

nagyobb terhelhetőségűnek kell lennie (a hifi-hez)mint

amit az erősítő tud (az alacsony torzítási értékhez).

Ha nagyobb az ohm a teljesítmény kisebb lesz.

Tehát ha az erősítő 4 ohm-on 120 watt, 8 ohm-os

hangfallal kb. a fele.

2023. jan. 11. 12:10
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséged!!!!
2023. jan. 11. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!