Más is úgy látja hogy a Linux a használóiknál hit kérdése?
Ezen az oldalon olyan megrögzötten tudnak érvelni a linux mellett, szinte már az az érzése van az embernek mintha valami ideológia lenne sokaknál. Magyarázza már el valaki normális és nem fanatikus módon hogy miért annyira előnyös a Linux. Én személyesen is ismertem embereket akik használták x ideig (évig), de mégis visszatértek a régi tendszerükhöz.
Ha kérhetném egykoron a rendszert kipróbálók,tartósan használók írjanak véleményt, ne fanatikusok. Szeretnék reális (!) Véleményeket olvasni.
Aki úgy próbálja ki a Linux-ot hogy öszintén váltani akar az soha sem fog Windows-ra visszamenni. Nekem valami miatt 1 hét - 1 hónap közötti időnként legyagy a linux. Mégse kellene már a windows. Kedves kérdező a linux ezért annyira jó rendszer:
Biztonság:
Minden rendszer közeli funkció módositáshóz a felhasználó engedélye kell.
Már ez is megállithatja a virusfertőzést akár virusirtó nélkűl is. És e-
gébb dolgokat még nem is mondtam. ja, és nem arról ismertek a vírusok se
hogy mennyire futnának linux alatt.
Frissités:
Itt nincs az hogy kötelezően frissitesz és kész. Itt a rendszer jelzi ne-
ked hogy jött frissités és majd te eldőntőd hogy mikor frissitesz. Mielőtt
frissiteni kezdenél elolvashatod hogy milyen módositások lesznek végrehajt-
va a rendszereden.
Testreszabhatóság:
Akár egy parancssoros, windowsosan MS Dos, szintre lebutitod és újraalko-
tod a rendszert. Ha nem kell neked valami kitörlőd és teszel fel helyette
mást. A te gépeden úgy válogatsz össze a szoftverközpontból, Windows Mic-
rosoft stor, programokat hogy szó szerint egy másnál nem is létező linux
rendszert raksz össze magadnak vagy kiadsz egy új disztribuciót. Tehát itt
nem egy vállalat mondja meg hogy neked milyen legyen a rendszered.
Hibák:
Pontosan leirva egy adott hiba üzenetet kiteszed egy linux csoportba. Pár
percen belűl megkapod a segítséget amivel megszünteted a próblémát. Én a
gépembe nem akarok szerelgetni ezért lehet hogy be kell nyelnem a hibám.
Inkább ez mint szerelő jó pénzekkért. De ha valaki elég bátor akkor pár percen vagy max. órán belül megszüntetheti a hibát.
Linux esetén tied a rendszer ingyen és nem a Microsofté úgy hogy megvetted.
Már ha nem letorrentezik a windows-t a nagy linux szidalmazók. Láttod kér-
dező. A linux a szabadtság rendszere. Itt az adott felhasználó majd eldön-
ti a rendszer telepitése után hogy hogyan tovább.
"Nekem valami miatt 1 hét - 1 hónap közötti időnként legyagy a linux."
Nálam az OpenSuse 15.1 csinálta ezt, hetente 2-3x csontra fagyott. Más disztrónál nem tapasztaltam, az viszont nem ritka, hogy alvó állapotból nem tud visszajönni. Főleg a Gnome/GDM-es disztrók, de tapasztalam már ilyet Plasma/SDDM-mel is. Nálam kb. havonta 1x megesik. A Windows-om nem szokott lefagyni.
Más hibák:
- bootolásnál beállított egérérzékenység elveszik, ha altatásból hozom vissza a gépet, vagy ha a KVM switch-el váltok vissza rá
- van, hogy nem is érzékeli az egeret (vezetéknélküli egérről van szó) alvásból való felébredés után, erre írtam egy scriptet, így működik
- a wifi-t szintén alvó mód után elég lassan érzékeli, kb. fél-egy perc múlva
Ugyanazon a gépen, a Windows ezek közül egyiket sem produkálja.
Egyes programoknál megesik, hogy kilövi az összes futó programot, és visszadob a login managerhez. Valószínűleg a systemd-oomd csinálja ezt, de nem értem miért, hisz van bőven RAM-om.
"Minden rendszer közeli funkció módositáshóz a felhasználó engedélye kell.
Már ez is megállithatja a virusfertőzést akár virusirtó nélkűl is."
Mondjuk ez teljesen mindegy, a vírus be tudja rakni magát az automatikusan induló programok közé, el tudja érni a személyes fájlaid, és tud adatokat forgalmazni a neten - mindezt root nélkül. Az, hogy magához a rendszerfájlkohoz nem fér hozzá, semmit nem számít.
"Itt nincs az hogy kötelezően frissitesz és kész."
Ez igaz.
"Akár egy parancssoros, windowsosan MS Dos, szintre lebutitod és újraalko-
tod a rendszert. "
Ez is.
És az is, hogy Linuxon általában könnyebb a hibakeresés.
Technikai előnyt nem igazán tudok mondani a Linux-ról. Talán annyit, hogy sokkal kisebb a mérete kb mindennek. Windowson egy Premiere Pro olyan 1 és fél giga körül van. Az ennek funkcionalitásában közel egyenlő kdenlive linuxon csak 60-70 mega. Plusz a függőségi csomagokkal együtt olyan 2-300 mega lehet max, viszont ezeket a programokat más is tudja használni, nem csak a kdenlive számára van fenntartva.
Az én Arch Linux rendszerem minden programommal együtt olyan 5 giga körül van. Egy Win 10 alapból ennyit foglal.
Nincsenek fent reklámok és idióta OneDrive meg egyéb szutyok programok meg azoknak az értesítései. Nem vagyok kötelezve Májkrémszaft fiókra és nem kell sz@rakodnom a Debloat-al telepítés után.
Gyakorlati előnyei kb ennyi. (Ja meg a játékok több FPS-t adnak. Még Windows-os portolt játékok is. A natív linuxosokról nem is beszélve...). Gyakorlati előnye kb ennyi.
A többi az inkább ilyen "háttér dolog" amit közvetlen ugyan nem látsz, de a biztonsághoz vagy hosszú távon a felhasználói élményhez hozzá tesz. Ilyen például a nyílt forráskód. Ez közvetlen téged vagy engem nem érint, de azért jó belegondolni, hogy egy MS programnál biztonságosabb programot használok és még ingyen is van :D
Vagy például ott a teljes testre szabhatóság amit én személy szerint pont letojok (nekem a lényeg az, hogy jól működjön. Hogy mi hogy néz ki annyira nem érdekel csak viszonylag modern legyen és ne Win98 kinézete legyen mint egyes Lightweight asztali környezeteknek).
De leginkább a Windows mögött álló cég miatt hagytam ott a rendszert. Az amit a Win 11 bemutatásával leműveltek már nekem nagyon sok volt. Pont elég ahhoz, hogy elhatározzam, hogy Linuxot fogok használni teljes mértékben még mielőtt lejár a Win 10 támogatottsága. Kicsit korai voltam vele mert még hátravan úgy 3 évem ehhez, de már most megoldottam ezt a kérdést.
Azokon az opensource evangelistákon kívül, akik szerint minden szr, ami nem ópenszósz, nem hinném, hogy hit kérdése lenne.
Függ az előismeretektől (mit használtál eddig), az elégedettségtől (amit használtál, az bevált-e), a support lehetőségektől (ha kell segítség, melyikre kapsz gyorsabban), illetve a felhasználási területtől (elérhető-e az a szoftver, működik-e az a hardver stb. a választott rendszereden).
Mindkét rendszert lehet "power userként" és egységsugarú felhasználóként is használni, ebben szerintem nincs különbség. A Windows UI nekem jobban tetszik, mint a Linuxos desktop-ok, de ez teljesen szubjektív, volt idő, amikor fordítva gondoltam, egyébként meg macOS-t használok :-).
A Linuxnak egyszeri felhasználóként talán ott jöhet ki az előnye, hogy jobban "hekkelhető", mint a Windows, ahol mindenféle tweak szoftver kell hozzá, ami ki tudja mit ront el (Linuxon legalább tudod..).
A biztonság kérdésében a felfedezett hibák javítása általában hamarabb és transzparensebb módon történik, mint a Microsoft-nál (előbb-utóbb ott is javítanak, csak nem mindig tudod pontosan, hogy mit), de persze azért Linuxon is rá vagy utalva a disztribúciót gondozó szervezetre ez esetben is, nem hiszem, hogy sokan állnak neki forrásból patch-elni a rendszerüket.
Én azért szeretem jobban a UNIX-like rendszereket, mert nagyon sokmindent CLI-ből csinálok, és egy ismert shell jobban fekszik ehhez nekem, mint pl. a powershell, vagy a klasszikus cmd. Windows-on is egy WSL2 telepítésével kezdek (ha lehet/szabad), onnantól már barátok vagyunk :)
Nálam eleinte teljes mértékben az volt az indíték.
Toltam én is a neten olvasott rózsaszín marketinget,hogy milyen jó a GNU/Linux,meg nem kell vírus kereső,meg nem követ senki,meg opensource mekkora királyság (amúgy az kivételesen tényleg az).
Aztán sok év után oda jutottam,hogy nem ajánlom senkinek,hacsak nincsenek tényleg veszteségérzet nélkül elpazarolható órái az életének problémák megoldásai után kutatva.
Nem mondom hogy totál szar,megvan a maga helye a világban.
De az emberek többsége nem olyan mint én voltam,hogy kutatok ha valami bajom van és képes vagyok napi 4-5-ször újrarakni a gépet,ha valami nem működik.És még így se jutottam vele dűlőre.Lehet Linux analfabéta vagyok és csak tetszik az alapkoncepció,amiatt próbálok azért rá rendszeresen.
Az meg egy humbug,hogy a mai ablakkezelők mellett mindent meg lehet oldani egérrel.
Irígylem,akik készség szinten tolják a Terminált,ők szerintem a lakosság 0,0001%-a.
És emiatt nem lesz soha tömegesen elteredt asztali operációs rendszer a Linux.
"Windowson egy Premiere Pro olyan 1 és fél giga körül van. Az ennek funkcionalitásában közel egyenlő kdenlive linuxon csak 60-70 mega."
A Kdenlive remek szoftver, de azt azért nem mondanám, hogy "funkcionalitásában közel egyenlő" a Premiere Pro-val. Ha mégis az lenne, miért nem használja mindenki a Kdenliveot? Hiszen még ingyenes is, nem?
Ugyanez a helyzet a GIMP és sok más egyéb szoftver esetében is.
Funkcionalitásukban eléggé alulmaradnak a fizetős szoftverekkel szemben.
Ha valakinek videószerkesztés a munkája, azt nem Kdenlive ismerettel vették fel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!