Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Milyen alaplapot/alkatrészeket...

Milyen alaplapot/alkatrészeket ajánlotok gamer pc-hez rtx3060ti(pcie 4.0) VGA és Ryzen5 5600x vagy i5-12400F proci és M.2 SSD (Min. Pcie 3.0) mellé?

Figyelt kérdés

Nem igazán tudtam eldönteni még,hogy intel vagy amd lenne a jobb. Elkezdtem nézni a ryzenhez alaplapokat b450ekig jutottam aztán kiderült,hogy b550 jobb lenne ehhez a VGAhoz (mivel pcie 4et csak az 500as szériák támogatják). Ami a ryzen5 5600x mellett szól,hogy elvileg alacsonyabb fogyasztást produkál max teljesítményen( 67-75w vs 117w intelnél),ezt leszámítva nagyjából hasonlítanak,bár van egykét eltérés ami miatt nehezen döntök,de az általános benchmarkok szerint nincs túl nagy eltérés a kettő között game szempontból. De ott is eltérőek a vélemények.

A keret nagyjából 5-600ezer Huf lenne amit rászánnék. +max 100k monitorra.

2022. szept. 24. 15:32
 1/6 A kérdező kommentje:

Annyi,hogy a VGA egy Asus 3ventis oc rrtc3060ti ami magában 240ezer. A procik pedig 80ezer körül mozognak,szóval az 5-600ezerből kapásból 320at lefoglal a proci+vga és még úgy 40et az SSD,

Szóval kb 140-240ezer marad tápra,gépházra , hűtőkre és alaplapra meg ami még kell.

2022. szept. 24. 15:57
 2/6 A kérdező kommentje:

Illetve ami az alaplappal kapcsolatban igény,hogy ne egy gagyi ,gyengén összerakott verzió legyen, ami szétesik már attól,ha a pci slotokat kihasználom és emiatt usb se fog rendesen működni meg ilyen hibák.

Amik tetszenek azok a hőelvezető bordás alaplapok,amik segítik a többi rész élettartamát (SSD,proci stb és nyilván magának az alaplapnak is) ár/érték arányban azért legyen jó. Wifi és bluetooth jó ha van,de kb 8-10ezerből tudok belerakni adaptert(akár usb 2.0-ásat is vagy m.2 key) és ha már usb, jó lenne,ha lenne legalább egy a 3.0-ásból (kék usb-a) pendrive miatt gyorsabb adatátvitelhez. Hangból nem vagyok nagyon igényes típus,nekem az alapok is megfelelnek.

2022. szept. 24. 16:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Az elméleti fogyasztások nem állnak meg. Ha kikapcsold a turbo time limitet akkor tudsz ekkora fogyasztást kihozni a 12400-ból, amúgy normális üzemben kb ugyanannyit eszik, mint az 5600X. Vagyis néhány vattal többet, de most hogy 65W vs 75W az tökmindegy. Ezeknek a hűtése sem csilliárdos tétel, az alap 10-15 000 közötti nagyobb hűtők kényelmesen és csendesen elvannak mindkettővel.

Csúcskártyákkal mérve van a kettő között pár százalék ( azaz néhány FPS ) eltérés, hogy ide hol oda de a 3060ti kategóriájában ennek nincs jelentőssége, mindkettő ki tudja hajtani a kártyából az utolsó FPS-t is.

A Videókártyához csak halkan merem megjegyezni:

[link]

185 000,-

Ha bevállalós vagy akkor 230-250 000 körül már van használt, garis RX6800 ami azért jóval erősebb, mint a 3060Ti, viszont ezért az árért csak használt van. Ez mindenkinek egyéni döntése.

Az alaplappal kapcsolatban:

az AM4 egy olcsóbb és régebbi platform, az LGA1700 újabb és drágább. Most ahogy nézem egy normális B660-as lap 55-60 000-nél indul, míg B550-ből már 40-45 között nagyon jó lapok vannak Ryzen5-höz ( Ryzen 9-hez már kevésbé, de nem erről szól a kérdés :D ).

"ami szétesik már attól,ha a pci slotokat kihasználom"

Azért jó lenne tudni, mennyi PCI eszközt dobnál bele, mert ez lényeges. Az olcsóbb mATX lapokon sok eszköz osztozik a rendelkezésre álló sávokon - ezért olcsóbbak, míg a teljes kiépítésű drágább full ATX megoldásoknál van minden egymástól függetlenül.

A lap+proci kérdést az ár alapján dönteném el. Az igényekhez megfelelő lap+proci mindkét oldalon és amelyik olcsóbb az jöhet :D

2022. szept. 24. 17:25
 4/6 A kérdező kommentje:

Igazából ötletem sincs :D A leírtakon kívül mást nem nagyon használnék alapvetően. Akkor annyi,hogy a vga cserélődne az általad javasoltra (tesztek alapján nem is rossz és spórolnék cirka 50ezret,annyi hogy picit többet eszik -220w- és elvileg nincs DLSS/FSR támogatása jelentsen ez bármit.A mikrobányászoknak is kevésbé jó,remélem ez nem azt jelenti,hogy az élettartama is annyival rosszabb)

Nagyon béna vagyok ezekhez amúgy. Az tuti,hogy kéne bele wifi meg bluetooth,de az 2db usbvel vagy m.2 key adapterrel megoldható. Fogalmam sincs mi használ pci slotokat :D egy hűtőt szeretnék a procinak meg egy táp + az nvme m.2 ssd és így ennyi :D semmi extra gondolatom nincs,ami az alaplapot illeti.

Jelenleg ezt nézegetem, illetve a sima M-es párját 48ezerért.

[link]

De igazából nem bánom,ha kicsit drágább és cserébe nem fog 1éven belül meghalni vagy ilyenek. Főleg,hogy most spóroltam elméletben 50ezret hála neked :D

Tápból 750w-osakat nézegetek.

+ szünetmentes tápot nézegetek(kvázi szinuszos van 41ezerért 900w valós teljesítménnyel,az jó lesz a táp+ monitor ellátására)

[link]

2022. szept. 24. 19:13
 5/6 A kérdező kommentje:

Ok közben találtam egy ilyet.

[link]

Itt azt írják,hogy bár a proci csati a b550esnél PCIe4.0-s, a chipsetig csak 3.0-ás vonal van. Ellenben az x570-nél ez a csatorna is 4.0 és több erősebb usb slot van hozzá. Igaz x570nél 60ezertől kezdődnek az árak,de ideálisabbnak tűnik a pcie 4.0-ás procihoz és vgahoz.

Mivel a VGA oldala szerint-amit linkeltél- az amd 5000es szériával dolgozik jól, -nem tudom van e jelentősége vagy csak reklám a saját terméküknek és amúgy intellel sem jelent gondot a használata- viszont akkor lehet érdemes lenne amdnél maradni. Még nézegetem közben,de azért várok véleményeket/tanácsokat. :)

2022. szept. 24. 19:56
 6/6 anonim ***** válasza:

Az X16-os PCI-E ( videokártya ) és az első M2 SSD csati az közvetlen PCI_E 4.0 kapcsolatban van a processzorral, minden B550-es alaplapon.

A chipset felé bőven elég a PCI-E 3.0 mivel onnan csak az USB-k, többi PCI-E slot, SATA portok, LAN stb van vezérelve. Ezért kérdeztem, hogy mit akarsz te abba a gépbe rakni.

Nekem X570 van, de én két videókártyát használok. Ha neked egy videokártya, egy m2 SSD és egyéb tárolók lesznek a gépben akkor teljesen mindegy milyen a chipset felé a kapcsolat, neked semmit nem jelent.

Nem elég a sima 8 USB port? Kell neked 8db 10Gbites USB is? Van az X570-es ( és Z590-es) lapoknál egy rakás olyan funkció amit az életbe nem használsz ki szerintem. Ezért írtam korábban, hogy pontosítsd mire van szükséged. Amire nincs azért ne fizess.

Szerintem az eddig olvasottak alapján neked egy mATX B550 is elég lennem ha kell a BT/Wifi is akkor ez a legolcsóbb:

[link]

ez pedig egy ötössel drágább:

[link]

A polkorrektség miatt, ugyanezeknek az inteles verziói:

[link]

és

[link]

Alap játékra a Ryzen 5 5600 (non-X) bőven megteszi ami most 71 000 a legolcsóbb helyen.

A konkurens i5-12400F 78 000-től indul. Igazából teljesítményre kb ugyanazt tudja mindkét rendszer, utóbbi egy picit drágább( alap esetben úgy 30 000-rel ).

Azért írt az AMD Ryzen 5000-res a Radeon RX-hez, mert ebben volt először SAM támogatás, ami néhány esetben már jól jön. A 12gen intel processzorok is tudják ugyanezt(csak amikor ezek az RX-ek megjelentek még nem voltak alder lakeek, meg minek reklámoznák a konkurenciát xD ).

2022. szept. 24. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!