Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért használnak manapság...

Miért használnak manapság egyesek desktopra Linuxot?

Figyelt kérdés

No offense, de manapság már semmi kézzelfogható előnye nincs a Windowshoz képest. Szerverekre meg IoT eszközökre még oké, nekem is van itthon RPi-m meg OpenWRT-s routerem. De desktopra a Windows-szal szemben mi előnye van?

Régebben ugye érv volt a Windows ellen, hogy lassú, hogy drága, a vírusírtó sok erőforrást megeszik, stb. De manapság már egy belépő szintű gépen is hasít a Windows 10 (Windows 7 óta minimálisan nőtt csak a gépigénye), kb. 1500Ft-ért lehet Windows licencet kapni, a beépített Defender pedig alig kér erőforrásokat.

Ezzel szemben majd' minden program elfut rajta, az anti-cheates játékok is, karbantartani nem igazán kell, gyors, stb. Szóval?

2022. szept. 3. 08:17
1 2 3 4 5
 21/49 anonim ***** válasza:
92%

A főkérdésre válaszolva: Nem tartozom azok közé, akik 1-2 évente szinte új gépet vesznek 100+ ezerért. Nekem 10-12 évig volt ugyanaz a gépem, amin a Win10-et pl. már telepíteni sem tudtam volna, nemhogy használni. Amúgy is régóta kíváncsi voltam a Linux-okra, úgyhogy feltettem egyet, és megszerettem. Nemrég kicsit fejlesztettem a gépet, de most is belépő szintűnek számít. A Linux ezen hasít, miközben biztonságos, megbízható, átláthatóbb, mint bármelyik Win. Lehet, hogy ezen most a Win10 is elfutna, de egy Linux 10 év múlva is.

Nem mondom, hogy a Linux disztrók tökéletesek. Soknak vannak bosszantó hibái, az én gépemen is tudnék sorolni olyan dolgokat, amiket egy szervezett és jól fizetett, csak ezzel foglalkozó fejlesztői csapat valószínűleg megoldana. De összességében mégis nagy dolognak tartom, hogy ezek a projektek (Linux kernel, GNU, Debian, Red Hat, stb.) tartják a frontot a MS monopólium törekvéseivel és kemény marketingjével szemben, és jelen vannak a piacon, igaz főleg szerver vonalon.

2022. szept. 4. 14:49
 22/49 anonim ***** válasza:
9%

A fő kérdésre válaszolva (a válaszokra csak rápillantottem, de nem olvastam végig):

Már jó sok éve nem használtam linuxot, arra a kevésre amire használom a laptopot, lehet hogy tökéletes lenne a linux, de néha be-becsúszik olyan ami windowst kíván. Összességében a Windows teljesen rendben van, semmi ingerem nincs arra hogy buheráljak, mint annak idején Linuxon.

2022. szept. 4. 15:13
 23/49 SIDLER22 ***** válasza:
91%

Én főleg elvi okok miatt használok Linuxot. Eddig sem voltam túl jóban a Microsofttal a fiók erőltetés és a szutyok rendszer miatt. Viszont a Win 11-el végleg meguntam a dolgot.

Alapból a hozzáállásuk, hogy "kiszivárogtatunk" egy rendszert így sunyiba, hogy van egy ilyen koncepció, és majd ha megtetszik az embereknek akkor azt mondjuk, hogy igen a mi ötletünk volt és bejelentjük. Ha meg nem fog tetszeni akkor nem vállaljuk fel és azt mondjuk, hogy ez hülyeség volt.

Eleve megígérték a Win 10-el, hogy nem fognak új oprendszert kiadni és a Win 10-en belül fognak verzió módosításokat végezni, de úgy látszik még sem bírtak a vérükkel...

Aztán meghallottam ezeket a kis finomságokat, hogy beépített MS Teams meg kötelező MS fiók belépés...

Korábban is volt már Linuxal kísérletezgetésem, de akkor Ubuntuval és Debiannal próbáltam ami nagyon elvette a kedvemet az egésztől. Instabil szar volt az egész...

Aztán most úgy voltam vele, hogy megpróbálok egy másik utat és Arch-ot használok. Sokkal jobban tetszik mint a Win 10 vagy az Ubuntu...

Aztán utánanéztem a Windows 11-nek és rájöttem, hogy az egész egy 20 éves rendszermagra épül. Részben ezért támogat a rendszer 20 éves exe fájlokat is. Ha az ember kicsit mélyebbre megy, mondjuk megnyit egy Eszközkezelőt akkor ugyanazt a régi elavult 20 éves szutykot kapja vissza. Nincs sötét mód támogatás és még az ikonok is olyanok mint az XP-ben. Persze a start menüt meg az ablakok kinézetét azóta vagy 5-ször megújították mert az ugye szembetűnő és olyan hatást kelt mintha dolgoztak volna vele.

[link]

2022. szept. 5. 09:04
 24/49 anonim ***** válasza:
83%

"No offense"

De, ez nettó "offense", semmi több.

"de manapság már semmi kézzelfogható előnye nincs a Windowshoz képest."

Dehogynem! Pont, hogy manapság van komoly előnye a Windows-zal szemben. Egy 15-20 éve még el lehetett mondani azt, hogy a Linuxnak azért vannak hiányosságai, nem túl felhasználóbarát, és szoftverellátás terén azért vannak hiányosságai. Ez mára nincs így. Ez a rendszer hatalmasat fejlődött az utóbbi 10-15-20 évben (és fejlődik folyamatosan). Azt pedig kíváncsian várom, hogy mi is lenne a Windows előnye a Linuxszal szemben? ;-)

"Régebben ugye érv volt a Windows ellen, hogy lassú, hogy drága, a vírusírtó sok erőforrást megeszik, stb."

Te most vagy nem látod a fától az erdőt, vagy nettó trollkodás, amit művelsz.

Pont, hogy most szállt el brutális mértékben a Windows hardverigénye. Amikor a Win11 a meglévő gépek kb. 80%-án nem hajlandó futni? Akkor miről beszélünk?

"De manapság már egy belépő szintű gépen is hasít a Windows 10"

Elnyöszörög rajtuk, mondjuk inkább úgy.

"Windows 7 óta minimálisan nőtt csak a gépigénye"

A "minimális" szót is egész egyedi módon értelmezed.

"kb. 1500Ft-ért lehet Windows licencet kapni"

Igen. "Szürke" licencet.

"a beépített Defender pedig alig kér erőforrásokat."

És nem is ér sokat.

"Ezzel szemben majd' minden program elfut rajta"

Kivéve a kicsit régebbi szoftvereket, és amiket más rendszerre írtak.

"gyors"

Én meg az Orleans-i szűz vagyok.

"Szerintem a Windows stabilabb."

A stabilitást illetően is elég érdekes az értelmezésed.

Mióta Linuxot használok (5 éve), összesen háromszor fagyott le a rendszer. Akkor is mint később kiderült, hardveres okokból.

Arra pedig a válasz, hogy miért is használok Linuxot?

- Mert ingyen van, méghozzá legálisan ingyen, és nem kell semmiféle aktiválással, meg egyéb marhaságokkal bohóckodni. Akkor sem, ha változik a hardver (oké, ilyen tekintetben némileg a Windows is már javult), akkor sem, ha lecserélem a gépemet, és akárhány gépre feltelepíthetem.

- Kulturált módon meg van oldva a frissítés. Akkor frissíthetem, amikor szeretném, képes ezt elvégezni anélkül, hogy újra kellene indítani a gépet, arra egyedül akkor van szükség, ha valamilyen rendszerösszetevő frissült. Újraindítás után pedig nem fog még perceket tökölni a frissítés telepítésével.

- Alapból egy teljes értékű rendszert kapok, nem kell még hozzá minden alapvető dolgot (pl. szövegszerkesztő, táblázatkezelő) külön összefogdosni, meg feltelepíteni. Oké, ez csak telepítéskor szempont, de azért ez sem mellékes.

- A rendszer testreszabható. Komolyan nevetséges, hogy Microsoftéknál azt is még mindig pár ottani bájgúnár határozza meg, hogy a felhasználók milyen ikonokat használjanak, és a felhasználói felület kinézetébe a felhasználónak csak minimális beleszólása van. Az, hogy 2022-ben még mindig itt járnak, egyszerűen nevetséges. A Linux pedig tetszőleges mértékben alakítható az ízlésünknek megfelelően.

- A Linux nincs telepakolva mindenféle kétes kódrészlettel. Szerinted az tényleg normális és etikus, hogy egy pénzért megvett rendszer adatokat gyűjtsön, és azokat reklámozásra használja fel? (Meg még ki tudja, mire másra.) Nem, nem egy vacak shareware, hanem egy megvásárolt kereskedelmi szoftver. Ne nevettess már...

- A Linux stabil és megbízható. Akkor is, ha te mást próbálsz bemesélni. Valószínű a te gépeddel van/volt probléma, hiszen mások ilyesmiről még nem számoltak be.

- Sokkal jobban bánik az erőforrásokkal. Igen, akármennyire is szeretnél (meg pár csatlósod) most sárdobálásba, meg mások becsmérlésébe kezdeni, de hadd ne legyen már kötelező mindenkinek párévente új gépet venni! Miért cserélnék le egy gépet, ha az jól működik? Pusztán azért, mert mondjuk elérte az életkora az 5 évet? Ezért generáljak tök feleslegesen elektronikai hulladékot, és járuljak hozzá a környezet tönkretételéhez? Hát a lónak a micsodáját! Én még évekig fogom használni a mostani gépemet, és ameddig ezt kényelmesen tudom használni, nem fogom lecserélni. Akkor sem, ha neked ez nem tetszik. Ha pedig szerinted ettől függ valakinek a szaktudása, akkor a tiétek bizony nagyon alacsony szinten van.

2022. szept. 5. 11:36
 25/49 Thunderfairy ***** válasza:
93%
24-es. Nagyon szépen leirtad hogy milyen a linux. Köszönöm a többi linux felhasználó nevében is.
2022. szept. 5. 12:00
 26/49 anonim ***** válasza:
92%

"Ha egyszer az emberek a megszokott dolgokat szeretik"

Tudod, az a furcsa, hogy ennek ellenére mégis a Windows-felhasználók szívnak joban a változásokkal. Én sem szeretem a változásokat. Csak akkor, ha azok előnyösek. Az, hogy a felhasználói felület olyan lesz, mint amit egy kisiskolás is meg tud alkotni, az nem előny. Linuxon a felületet érintő változások nagyon nagy része opcionális. Ha pl. én LXDE-vel kezdtem, azt szoktam meg, semmi nem akadályoz meg benne, hogy a 21-es Linux Mintnél is beállítsam ugyanazt. Esetleg az ikontémán változtathattak... pár kattintás, és ha nagyon hiányzik, vissza is állítottam a régit. Egy Linuxost sem láttam még azon rinyálni, hogy megváltoztatták a megszokott látványvilágukat. Windows-felhasználót már annál többet láttam ezen keseregni.

Szóval ironikus. Az egyik változást szó nélkül benyelik, de hogy egy másik oprendszert használjanak, azt már nem. Ez nem is igazán a változásról szól. Sokkal inkább a marketingről. A Microsoft csilalgászati összegeket öl bele, hogy csak az ő rendszeréről halljanak az emberek. Szerinted miért "ingyenes" a közoktatásban a Windows és a MS Office? Azért, hogy csak azt ismerjék meg a tanulók. Egy tanárképzőt is el lehet úgy végezni (informatika szakon), hogy más oprendszerről nem is hallott a leendő pedagógus. Ha valamelyik tanulója netán érdeklődne más rendszerek felől, jobb esetben megmondaná, hogy azokat nem ismeri, rosszabb esetben meg valami harmincéves mendemondát elregél róla. Gyakorlatilag a MS megveszi az embereket kilóra. A szakoktatáson kívül ha valaki más rendszert merne tanítani, azonnal meg is lenne róva, hogy hogyan képzeli, nem azért fizetett az állam a Ms-nak, hogy mást tanítson...

De ha már tényleg a változáson akarunk lovagolni: vajon miért használnak még annyian Win7-et, sőt, még jelentős számban XP-t is? pont azért, mert félnek a változástól. Mert már maga a felület is gyökeresen változik egy-egy verzióváltással. Pont ez az, ami miatt sokan egy már elavult rendszert használnak. Linuxon ilyen nem lenne. Felteszi az újabb verziót, ugyanaz a látvány fogja fogadni. Nincs, ami a felhasználókat egy elavult rendszer mellett tartsa.

"Az, hogy ilyen adatokat elad, azzal mégis mi baj amúgy?"

Egyszerűen az, hogy én nem akarom, hogy az adataimmal kereskedjen. Ennyi. Mert azok az én adataim, és jogos kívánalmam az, hogy én rendelkezzek felettük. Én akarom eldönteni, hogy kinek mit engedek meg. Itt nem arról van szó, hogy van-e rejtegetni valóm, vagy sem. Az udvaromba se jöhet be akárki akkor sem, ha nincs rejtegetni valóm, és akkor sem, ha nem csinál semmi rosszat. Itt erről van szó.

"Ez inkább ilyen dögöljön meg a szomszéd tehene is elv, nehogy már pénzt keressen ha nekem nincs belőle hasznom."

Ez az egész alapjaiban sántít, tekintve, hogy egy pénzen megvett termékről van szó.

"még abból is statisztika készül, hogy a boltban több fogyott ebből a márkából mint abból"

Egy boltost sem láttam még, hogy személyekre lebontva nyilvátnartást vezet arról, hogy ki mit vett. Ha valaki megtenné, annak komoly jogi következményei lehetnének. Még a biztonsági kamerák felvételeit is bizonyos idő után törölniük kell, és az ott látottakat sem használhatják fel akármire.

"ugyanennyire egyszerűen lehet rossz szándékkal is belenyúlni"

Tévedsz.

Itt nem 1-2 felhasználó láthatja a forráskódot. Ha valami kártékony kód kerülne bele, azt rengetegen jelenznék, hogy azzal bizony probléma van. Ellenőrizni könnyebb, mint szabotálni.

"ha valakinek nem egy 10-15 éves gépe van akkor máris elszállt az a része, hogy Linux kell rá, mert hát kisebb a gépigény"

5 éves gépem van. Kíváncsiságból kipróbáltam: a Win11 már a telepítőnél elhasal. Igeeen, persze... lehet össze-vissza mókolni, meg trükközni, csak tudod, a Linux mindenféle mókolás nélkül fel tud rá menni.

3-5 éves géppel pedig azért nem olyan kevesen rendelkeznek.

"Most én alkotok egy programot, felteszem valahova"

A repóba nem tudod csak úgy feltenni. A random oldalakról letöltögetés meg rendszertől függetlenül elővigyázatosságot és bizalmat igényel.

"általában terminal-on keresztül telepítünk programokat"

Ez meg ízlés kérdése. Meg lehet azt oldani a szoftveráruhzból is, meg Synapticból is. Kinek melyik a szimpatikusabb.

2022. szept. 5. 12:56
 27/49 Tom Benko ***** válasza:
86%

Tizenhat éve dobtam a wint. Elsősorban az akkori barátnőm nem éppen belpesti milliomos volt, sulinetes betárcsázós netje volt, amivel az XP nem tudott mit kezdeni. A Linux, kis faragással igen. Akkor tanultam meg, mi az az admin jog, és miért _nem_ használjuk a gépet adminként. (Khm. A win defuser még mindig admjnjogú?)

Aztán a hugom gépén olyan dephellbe futottam bele, amit a Linux sysadminok már akkor is őskövület rendszerekkel kapcsolatban emlegettek. AskToolBar, ha valakinek ismerős.

Aztán jöttek a registry mókolások is.

Vettem egy 40G-s lemezt, és a win egyszerűen nem látta. A Linux röhögve.

Aztán elkezdtem használni a Linuxot. Programok terén kellett kompromisszumot kötnöm. Akkortájt. Cserébe egy csomó fejfájás elmúlt. Most ott tartok, hogy ha wines gépnél kell ülnöm, okoz fejfájást.

Apróságok. Például rendszergazdai jogok nélkül hogyan teszem át a startmenüt jobbra?

Ja, és ha működik egy tízéves gép, akkor nem óhajtom lecserélni, hanem szeretném használni. Nem lopom a pénzt, hogy csak úgy lecseréljem.

2022. szept. 5. 14:50
 28/49 anonim ***** válasza:
95%

"És mi garantálja azt, hogy azt amit valaki létrehozott bárki is ellenőrzi? Most én alkotok egy programot, felteszem valahova, hogy tessék, itt a program akinek kell töltse"

Nem akarom túlragozni, de ez minden op.rendszerrel így van, sőt, igazából a Windows közösségre inkább jellemző a "majd leszedem valahonnan netről" dolog.

2022. szept. 7. 17:52
 29/49 anonim ***** válasza:
91%

Én például azért használom mert megszoktam. Nekem az tetszik a legjobban a linuxban, hogy szabad kezet nyújt. Ha akarom pár kiegészítővel olyan szinten tudom személyre szabni a rendszert, hogy az valami eszméletlen. A témáktól kezdve az ikonokig, de még a tálcának is a kutyafülét be tudom állítani, ha például úgy van hozzá kedvem. Konkrétan olyan rendszert építhetek ki magamnak, amilyet szeretnék. Akár a nulláról is, mert a telepítésénél van olyan opció, hogy minimal install valami. Onnantól kezdve meg úgy lakom be a rendszert, ahogy akarom.

Másfelől totál ingyenes, van egy saját store-ja, amiben kategorizáltan ott vannak a programok, de ha akarom terminálból is felhúzhatom. A frissítése is gyakorlatilag két parancs. A hardweres támogatása pedig szintén nagyon jó, ez fel fog ismerni bármit ha beledugod. Nem kell külön programot telepíteni azért, hogy egyáltalán meg tudjak nyitni valamit mondjuk egy usb-ről. Sorolhatnám még az előnyeit, de ezzel nem azt mondom, hogy a win rossz. A windows is teljesen jó, de ha valaki egy kicsit beleteszi az időt és linuxra vált, biztosan nem fog benne csalódni.

Zárójelben teszem hozzá hogy, akik egy kicsit is konyítanak valamennyire az infóhoz azok bizony linuxot haszánlank és nem véletlenül! Persze ez most nem egy hiteles statisztikai adat, de ebben szinte biztos vagyok.

2022. szept. 7. 20:11
 30/49 anonim válasza:
89%

Az utolsó Windows 7 volt, amit még használtam, mikor rádöbbentem, hogy mit is csinál, a tudtomon kívül kommunikál ismeretlen IP címekkel. Mint rendszergazda meg tudom figyelni a hálózaton zajló kommunikációt s ez nékem elég arra, hogy többet a büdös éledtben nem akarok Windows –t.

A LINUX egy szabad és nyílt forráskódú operációs rendszer, amit telepítés elejétől mindig tudok magam is fejleszteni, és ami nagyon fontos, hogy tiszta, és ha valamelyik program nem tetszik, meg tudom nézni mit is csinál.

2022. szept. 7. 21:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!