Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért használnak manapság...

Miért használnak manapság egyesek desktopra Linuxot?

Figyelt kérdés

No offense, de manapság már semmi kézzelfogható előnye nincs a Windowshoz képest. Szerverekre meg IoT eszközökre még oké, nekem is van itthon RPi-m meg OpenWRT-s routerem. De desktopra a Windows-szal szemben mi előnye van?

Régebben ugye érv volt a Windows ellen, hogy lassú, hogy drága, a vírusírtó sok erőforrást megeszik, stb. De manapság már egy belépő szintű gépen is hasít a Windows 10 (Windows 7 óta minimálisan nőtt csak a gépigénye), kb. 1500Ft-ért lehet Windows licencet kapni, a beépített Defender pedig alig kér erőforrásokat.

Ezzel szemben majd' minden program elfut rajta, az anti-cheates játékok is, karbantartani nem igazán kell, gyors, stb. Szóval?

2022. szept. 3. 08:17
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
87%
Azért mert van aki ezt szeretné használni. Szíve joga. Nem akar licenszet venni (ne az 1500-as árat nézd, mert hivatalosan súlyos tízezrek), és nem akar mindenféle hekkeléssel bajlódni hogy az utolsó nyomkövetést is ki tudja kapcsolni a drága pénzért vásárolt rendszerében.
2022. szept. 3. 12:35
 12/49 anonim ***** válasza:
64%

"Én azt mondom, hogy aki napi szinten használ egy PC-t annak jó eséllyel azért relative modern hardver van benne"

10-15 éve is voltak számítógépek. Azok egy része valakinek még mindig megvan, nem lett kidobva. Csak régi rajta az op. rendszer. Ha Linuxot telepítenek rá jobban lehet használni, mintha Windows 7 / XP lenne rajta.

"azzal a Linux se tud semmit tenni, mikor egy átlag YT video megfekteti a gépet"

Lehet. De továbbra is egy jobb op. rendszert kapsz, mintha még mindig Windows XP-én lennél.

Vagy felhasználhatod még rengeteg célra. Például veszel bele pár nagyobb merevlemezt, újratelepíted egy minimal Linuxra és tökéletes szerver a fájlok tárolására. Pl. képekre, videókra.

"Nem akarnak újat... ha valami bevált azon miért kéne változtatni, őszintén? Csak azért, hogy új legyen?"

Windows 11 jó példa erre.

"Azért váltson Linux-ra hogy kísérletezzen egy kört?"

Teljesen megértem azokat, akik nem szeretnek ilyenekkel foglalkozni. Vannak akiket egyáltalán nem érdekelnek a számítógépek, csak működjön.

Ide lehet sorolni a nyugdíjasokat is.

Ha viszont őket vesszük. Miből is áll amit csinálnak a számítógépen? Internetezés. Ha feltelepítenél nekik egy Linuxot, arra pedig egy Chrome-ot, beállítanád, hogy úgy nézzen ki mint a Windows, észre se vennék.

Ha a nagyon átlagfelhasználót vesszük semmi több nem kell. Ezért arat akkora sikert a ChromeOS.

A probléma, hogy fogalmuk sincs, mi az a Linux, még egy Windowst se tudnak feltelepíteni. Az előre telepített gépek pedig Windowsal jönnek, szóval azt is használják.

"Az, hogy ilyen adatokat elad, azzal mégis mi baj amúgy?"

Az, hogy nem tudjuk MIT ad el. Egy egész jó képet fel tudnak állítani a személyről már csak abból milyen weboldalakat látogatsz. Életkor, vallás, politika, anyagi körülmények stb. Ha van MS fiókod tudják a teljes neved stb. Képzel el úgy, hogy az utcán egy idegennek ezt mind elmeséled kb. ehhez lehet hasonlítani. Mindenki döntse el, hogy neki ez rendben van-e.

"Ennyi erővel kb boltba se menj vásárolni,"

Egy bevásárlólista elég messze van a fent említettektől.

"Egy másik felhasználó ellenőrizheti, de akkor ott a másik éle is kardnak, ugyanennyire egyszerűen lehet rossz szándékkal is belenyúlni"

Ez nem úgy működik, hogy Pistike belenyúl és vírust rak mindenki gépére. A package-ket külön csapatok ellenőrzik, mielőtt kikerülni. Ez könnyű, mert minden nyílt forráskódú. Windowsnál esélyed sincs megtudni, milyen szándékú a program.

"Bár ugye itt vissza elhet térni arra a dologra, hogy azért nincsenek gondok, mert simán túl kevesen hasznláják ahhoz, hogy megérje vele foglalkozni."

Ez pedig egyszerűen téves. A Linux a legtöbbet használt op. rendszer. Már nem a desktopon, hanem a szerver környezetben. (A telefonokról, IoT nem is beszélve.) Pl. A Microsoft által üzemeltetett Azure-on 60%-a a szervereknek Linux. Miért? Mert stabil, megbízható, biztonságos. Amit desktopon használsz package, ugyanaz a Security Team ellenőrzi, mint amit a több millió dolláros szervereken futtatnak.

Itt a Community-n van a lényeg, sok ember összefogott, hogy alkossanak valamit. Ami, nyílt, ingyenes és szabad. Nem egy vállalat van mögötte, aki minél nagyobb haszonra akar szert tenni. Csupán ennyi a különbség.

2022. szept. 3. 13:03
 13/49 anonim ***** válasza:
10%

De megint ott tartunk, hogy ha valakinek nem egy 10-15 éves gépe van akkor máris elszállt az a része, hogy Linux kell rá, mert hát kisebb a gépigény, de ez a része meddő vita szerintem, azért ha valóban így lenne akkor a kérdés fel sem merülhetne, hogy vajon miért olyan kevesen használják. Illetve most itt lenyúlnék a szerveres részhez is. Részemről a szerverekről nem tudok, abba nem is akarok belemenni de alapvetően úgy is most a desktop felhasználásra irányult a kérdés.

Win 11 jó példa... igen, ha onnan nézzük, hogy annak sem örültek az emberek. Ha szigorúan vesszük a legtöbb embert az XP sem zavarná a mai napig ha biztonságos lenne és mellé támogatna pl DX12-t, és hasonlókat. Nem a semmiért volt abból is felháborodás hogy úgy volt a 10 az utolsó rendszer, igen az emberek szeretik ami megszokott. Ebben lényegében akkor megegyezhetünk a két tábor felöl.

És mi garantálja azt, hogy azt amit valaki létrehozott bárki is ellenőrzi? Most én alkotok egy programot, felteszem valahova, hogy tessék, itt a program akinek kell töltse, mármint most Linux-nál maradva, akkor hogy lép itt közbe az, hogy azt bárki ellenőrizte előttem? Tekintve, hogy akkor mintha egyik oldalról pont ez lett volna a lényeg hogy szabadon csinálhat bárki amit szeretne, de akkor mégis ellenőriz valaki?

Végső soron meg az eladott adatok... tekintsünk el attól, hogy az sem kötelező hogy a valódi neved legyen a fiókban, meg lehet fiók nélkül is használni. Viszont a boltos példával én nem a bevásárolólistára akartam célozni, hanem arra, hogy aki annyira ellene van az adatgyüjtésnek ilyen tömeges módszerrel, akkor a boltba most írok egy vicces példát: BP-i boltokban a hétvégén több Boci csoki fogyott mint Milka, ez egy statisztika. Én összegyűjtöttem, és eladhatom akár a Milka marketing részletének, hogy nézzétek itt az adatok a tietekéből kevesebb fogyott lehet többet kéne reklámoznotok.

Az adatgyüjtés ugyanígy iylen célokra van specializálva, nem azon fognak röhögni a tech óriásoknál, hogy nézd már Marcsika piros bugyikra keresett rá tegnap. Mac ez is bekerül egy hatalmas adatbázisba, hogy 1000 ember a pirosat szereti 800 meg a kéket.

Szóval azért vannak hatalmas különbségek aközött, hogy kiállok az utcára és névvel mindennel felsorolom pl a bankkártya adataimtól ekzdve a telefonom pin kódját.

2022. szept. 3. 13:20
 14/49 anonim ***** válasza:
19%

Illetve egy nagyon kis apróság, mert érdekel szimplán a dolog, picit utánanéztem, hát hivatalosan a szerverkörnyezetben is bőven vezet a Win 70% körüli részesedéssel

[link]

2022. szept. 3. 13:23
 15/49 anonim ***** válasza:
75%
#14 Ezt képtelen vagyok elhinni. Szoftverfejlesztő vagyok, számos projekten dolgoztam már, és egyiken sem használtunk vindózos szervert.
2022. szept. 3. 13:29
 16/49 anonim ***** válasza:
78%
#14 nem tudom mi alapján számolt ez a research, de miután gyakorlatilag minden server hosting linuxot használ, ezt erősen kétlem.
2022. szept. 3. 13:41
 17/49 Thunderfairy ***** válasza:
78%
Három hónapja használok Linux-ot. Sokkal biztonságosabb rendszer. A stabbilitása is kielégitő. A testreszabhatóság akkora hogy alap telepitéssel telepitet programot is fogod és törvényesen kitörlőd a rendszerből ha nem kell, úgy hogy nem teszed tönkre vele a rendszert. Vírusból kevés van linux-ra de van azért. Lassan pont hogy windows-t nem lesz értelme használni mert annyira alkalmassá teszik játékra is a linux-ot. Nem nehezebb használni a windows-nál hanem másként kell használni. Én már nem fogok visszatérni a windows-ra. Megszerettem a linux-ot. Javaslom neked is kérdező hogy adj a linux-nak legalább 2-3 hónap esélyt. Ha nem ingyen windows-ként kezdesz bele akkor biztosan meg fogod szeretni te is. És ez után már menekülni fogsz a windows-tól egy élketen át. Ajánlom kezdésnek a LINUX MINT 20.3 UNA rendszert. Cinnamon felülettel ami eléggé windows szerű. Probáld ki. Megéri.
2022. szept. 3. 13:46
 18/49 anonim ***** válasza:
20%

[link]

Itt egy másik forrás is, igaz ez nem 2021-es hanem 19-es alapokat néz, a táblázat ugyan fizetős de alatta ott a szöveges részben 72.1% Win arányt írnak

2022. szept. 3. 13:50
 19/49 anonim ***** válasza:
71%

"És mi garantálja azt, hogy azt amit valaki létrehozott bárki is ellenőrzi? Most én alkotok egy programot, felteszem valahova, hogy tessék, itt a program akinek kell töltse, mármint most Linux-nál maradva, akkor hogy lép itt közbe az, hogy azt bárki ellenőrizte előttem?"

Úgy képzeld el, mint a Google Play-t. Csak annyi a különbség, hogy általában terminal-on keresztül telepítünk programokat.

Pl. apt install firefox

A package-k pedig egy mirror szerveren vannak és onnan tölti le a package manager. Több szerver van szerte a világon, hogy a hozzád legközelebbihez tudjon csatlakozni a package manager és gyors legyen a letöltés. Mielőtt pedig bármilyen mirror szerveren lenne új package vagy package frissítés ellenőrzik azokat. Ez sokkal biztonságosabb, mint weboldalakat látogatni és onnan letölteni. (Pl. egy másik Download gombra nyomtál ami vírust tölt le és társai)

"de akkor mégis ellenőriz valaki?"

Szabadon létrehozhatsz olyat, ami nem káros mások számára és elvárt működése van. Pl. egy képszerkesztő nem változtatja meg a belépési jelszavad.

"Az adatgyüjtés ugyanígy iylen célokra van specializálva, nem azon fognak röhögni a tech óriásoknál"

Egyébként Linuxon is van adatgyűjtés, de teljesen máshogy. Alapból ki van kapcsolva és neked kell BEKAPCSOLNI. Arról küld adatot, hogy pl. kicrashelt az egyik program, akkor a hibaüzenetet elküldi a fejlesztőknek. Valamint pontosan meg lehet nézni, hogy mit küld el.

Arról, hogy a tech óriások mit gyűjtenek csak találgatni lehet. Ezt már írtam, nem tudjuk mit gyűjtenek.

"Illetve egy nagyon kis apróság, mert érdekel szimplán a dolog, picit utánanéztem, hát hivatalosan a szerverkörnyezetben is bőven vezet a Win 70% körüli részesedéssel"

Érdekes statisztika. Ha viszont belegondolsz nem túl egyszerű mérni azt, milyen op. rendszert használ egy adott szerver. Valahol az interneten van, az op. rendszerét nem tudjuk, max ha megkérdezzük az üzemeltetőjét.

Azonban van egy másik mód ennek mérésére. Rengeteg szerver weboldalt futtat, és a weboldalak általában el szokták küldeni az op. rendszert. Erről itt a statisztika:

[link]

2022. szept. 3. 13:56
 20/49 gentoojedi ***** válasza:
73%

"Szerintem a Windows stabilabb."

Melyik? Xp, 10, 11?

Minél újabb annál rosszabb sajnos.

"Linuxnál nekem előfordult, hogy ha nem volt telepítve az Nvidia driver, akkor videólejátszásnál lefagyott az egész rendszer. Ha telepítve volt, akkor meg egy-két program nem indult el."

Jól mondtad. Neked, azaz Nálad előfordult. De ez még nem bizonyítja, hogy a Linux rosszabb, instabilabb.

Ez azért van, mert nem 100%-ban támogatja a videokártyádat meg egyéb eszközeidet az adott disztribúció.

"Illetve van egy csomó program (nem játék), ami nem fut el Linuxon. Pl. a kameráim szoftvere is ilyen."

Ez nem a linux hibája, ha nem fejlesztenek rá annyi mindent.

Mivel mások megtették nem válaszolok a kiírt kérdésre.

Csak arra, hogy a linux problémamentes használata sokkal nagyobb ismeretet igényel, de azoknak meg van, akik azt használják eltökélt szándékkal asztali opereációs rendszernek.

A legfontosabb a hardware vásárlás. Linuxhoz tudni kell venni hardware-t.

Legegyszerűbb módja, ha az ember eleve olyan laptopot vesz, ami valamilyen linux disztribúcióval van előtelepítve.

Lehet ez Ubuntu, Mint, Elementary OS, EndlessOS.

Dell Laptopokat meg BarebonePC-ket lehet Ubuntuval előtelepítve venni.

De például van a Linux Mintnek is storeja:

[link]

Akik linuxot Desktop operációs rendszerként használnak, azok tudják miért és tisztában vannak az előnyeivel, meg tapasztaltak abban, hogyan lehet hatékonyan és problémamentesen használni.

2022. szept. 3. 20:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!