A Facebook metaverzumát miért kezelik másképp, mint egy sima hozzá hasonló játékot? Mi a különbség a Metaverzum és egy Online játék között?
Mondjuk nem mindegy, hogy valakinek egy játékbeli karakterével erőszakoskodsz (ha így lenne, az összes CS:GO játékos már sitten lenne), vagy hogy magát a személyt zaklatod.
Egyébként meg: kell a hírverés, mert különben a kutyát se érdekelné.
Az emberek egyre nagyobb hányada borul el agyilag, ennek következményeit láthatod most. Informatika az egész életem, ehhez képest a mai napig nem találtam észszerű indokot arra, hogy miért kéne a virtuális világba erőszakolni mindent, pláne ilyen módon.
Persze nyilvánvaló, hogy ezeknek legfőbb célja a profit az üzemeltetőnek, de hogy mit látnak benne sokan ezen túl, azt nem tudom megérteni.
#1 nem játszottál még online játékkal, ha azt gondolod hogy ilyen közegben nincs közvetlen a személyed elleni erőszakoskodás, csak a karaktered ellen. :D
A metaverse nem játék, nem is lehet összehasonlítani vele, a saját életedet éled rajta - legalábbis ez lenne a gondolat. Internet 2 ha úgy tetszik.
#3: De, játszottam, és tudom, hogy Cyka Blyat. ;-) Meg is van az oka, hogy miért válogatom meg, hogy milyen online játékokkal játsszak.
Viszont ott általában nem ismerik a személyedet, így legfeljebb egy nicknév mögé bújt ismeretlennek anyáznak. Jogilag persze abba is bele lehetne kötni, ha nagyon akarnánk. Elvégre a becsületsértés elkövetéséhez nem kell tudni a sértett konkrét személyazonosságát.
De általános trend, hogy minél személyesebb valami, annál inkább hajlanak az emberek a nézeteltéréseiket bíróságra vinni. Vajon hányan tettek feljelentést azért, mert itt Gyakorin valaki beszólt nekik? Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán volt-e ilyen. Pedig a Btk. szerint ugyanúgy vétség, illetve bűncselekmény. Ha ugyanezt e-mailben, vagy Fb-üzenetben tennék meg, már sokkal többen fordulnának - és fordulnak is - a hatóságokhoz. Érthető is.
Annyira nem ástam bele magam ebbe a metaverzumosdiba, hogy tudjam, mennyire kapcsolható egy-egy avatár egy adott személyhez a többi résztvevő számára, de a Fb-t ismerve csodálkoznék, ha mások előtt anonim lehetne egy-egy avatár valós kiléte. (De javítsatok ki, ha tévednék.)
Ami pedig a kérdés lényegét illeti: nem kezelik másképp a bíróságon. Egy "virtuálisan elkövetett erőszakért" nem fognak erőszak miatt senkit bíróság elé állítani. Legalábbis a világ értelmesebb felén biztos nem. De ettől még más bűncselekmények megvalósulhatnak: rágalmazás, becsületsértés, zsarolás, zaklatás. (A zaklatás itt most nem szexuális értelemben értendő.) Ezek tekintetében pedig a bíróság nem fogja nézni, hogy melyik online rendszerben történt. Akár e-mailben, akár "metaverzumban", akár chat.hu-n, az eljárás ugyanaz lesz. Csak ahogy már írtam, egy személytelenebb rendszerben kevésbé veszik az emberek magukra (és ténylegesen kevésbé is irányul konkrét személy valós ellen), és így kevésbé támaszkodnak a hivatalos szervekre.
"A metaverse nem játék, nem is lehet összehasonlítani vele, a saját életedet éled rajta - legalábbis ez lenne a gondolat. Internet 2 ha úgy tetszik."
Azaz egy szerepjáték. Méghozzá abból is az MMO szerepjáték. Csak marketing-okokból nem hívják annak, mert így potenciálisan több emberhez juthatnak el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!