Az informatika szakon mit oktatnak?
Mármint milyen iskola - szakgimnázium/technikum vagy egyetem (azokon belül melyik) - melyik informatika szakán - mert az informatika egy tág fogalom, két fő ága van az üzemeltetés (rendszergazdák, hálózatszerelők) és a fejlesztés (programozók)?
Feltételezvén, hogy a középfokú technikusi képzés érdekel: 4 fajta informatika és távközlés ágazatba tartozó képzés van, amelyeknek programtantervei elérhetőek az Innovatív Képzéstámogató Központ weboldaláról:
* Infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus: [link]
* Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus: [link]
* Szoftverfejlesztő és -tesztelő: [link]
* Távközlési technikus: [link]
Gondolom, technikumról/szakgimnáziumról van szó. (Legalábbis a kulcsszavak alapján.) Ott 9.-10.-ben - a közismereti tárgyak: matek, magyar, történelem, testnevelés, stb. mellett - alapozó tárgyak vannak: IT alapok, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, bemutatókészítés, egy kis adatbáziskezelés, egy kis programozás, egy kis Windows, egy kis Linux, egy kis webszerkesztés, egy kis (nem is kis...) hálózatelmélet, nagyjából ennyi. Aztán ha 10. végén megvan az ágazati alapvizsga, akkor lehet specializálódni szoftverfejlesztő, illetve szoftverüzemeltető szakra. Itt attól függően, hogy melyiket választod, ahhoz kapcsolódó tantárgyak lesznek. Rendszerüzemeltető szakon pl. szerver üzemeltetés Windows és Linux környezetben, felhőszolgáltatások, hálózatelmélet, CISCO hálózat gyakorlat, stb. (Hogy valamilyen szinten van-e programozás és adatbáziskezelés, azt nem tudom.) Szoftverfejlesztőknek meg mindenféle programozás: általános alkalmazásfejlesztés, webfejlesztés (szerver- és kliens oldali is), adatbáziskezelés, meg ha jól tudom, azért nekik is vannak egyéb tantárgyaik is, pl. hálózatok, csak nem olyan mélységben, mint a rendszerüzemeltetőknek.
Meg ugye 12. osztály végéig vannak közismereti tantárgyak is. 12.-ban már csak szakba lesz, de az reggeltől kifulladásig. ;-)
Szerintem ameddig nem vagy biztos benne ne jelentkezz rá.
Jelentősen nehezítettek rajta az OKJ-hoz képest, 2 évig egységes tanrend majd mindegyikből vizsgát kell tenni, utána pedig elindul a szakosodás ezzel párhuzamosan az általános érettségire, és az angol elsajátítására való felkészülés.
Igazából a BSC elé próbálnak olyan hallgatókat előteremteni akik hamarabb abszolválni tudják a képzést, ezzel is kicsit felgyorsítva a szakemberek műszaki pályára való kerülését.
3-mas szépen leírta.
De gyakorlatilag a tanárok nagy része úgy is a vizsgákra fogja felkészíteni a diákokat, már ha azzal megbirkóznak. Ha van hiányzó szakterület, az az informatika tanári pálya. Nem véletlenül, mert aki értékes tudással rendelkezik nyilván élni fog a lehetőséggel és nem megy el alacsony bérrel tanítani. 4-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!