Miért a Windows lett a legelterjedtebb?
A válasz: reklám és marketing.
A májkrémszoft temérdek pénzt ölt és öl ma is arra, hogy népszerűsítse a termékeit. Mit gondolsz, miért adja ingyen az oktatásban a szoftvereket?
Ma már az általános iskolában is találkozik a gyerek a számítógéppel (sőt, már hamarabb, de az most nem lényeg) és ha ott Windows van, akkor azt fogja tanulni. Az emberek többsége nem is tudja, hogy van élet a Windowson kívül is, mert csak azt látta, csak arról hallott, magától meg nem néz utána.
Ha nem a pénztől függene egy oprendszer népszerűsége, hanem a stabilitás, testre szabhatóság, robosztusság döntene, akkor a Windows már rég eltűnt volna.
Jó időben voltak jó helyen. Ha Dorothy Kildall nem utasítja vissza az IBM ajánlatát (vagy ha Gary Kildall otthon van aznap), akkor most a Microsoft nagy szerencsével is csak egy másodvonalas mellékszereplő lenne a piacon.
Tudniillik az IBM emberei kinézték maguknak a CP/M oprendszert, és azt szerették volna minden gépükre előtelepíteni. A fő fejlesztőt, Gary Kildallt meg is keresték, viszont ő nem volt otthon, amikor az IBM emberei jöttek, a felesége meg nem bizonyult tárgyalóképes félnek. Így aztán jött a B-terv, az IBM munkatársai felkeresték Bill Gates-t, aki ekkor egy kis, feltörekvőben levő cég, a Microsoft kezdőlépéseit egyengette. Megmondták neki, hogy olyan oprendszer kell, mint a CP/M. Billy Boy meg némi külső segítséggel készített egy hasonló rendszert, ez lett az MS-DOS. És innnen indult minden. Innentől kezdve minden IBM PC-hez az MS-DOS-t mellékelték. Ez hatalmas piaci előnyt jelentett nekik, innentől fogva bármilyen más alternatíva hatalmas hátrányból indult, akkor is, ha technikailag köröket vert a Microsoft termékeire. Ez egyrészt az ismertségüknek, másrészt meg a kompatibilitásnak köszönhető. (Oké.. a MS soha nem volt a kompatibilitás élharcosa, de akinek fontos, hogy az addigi szoftverei fussanak, még mindig jobban járt egy újabb MS-rendszerrel, mint egy teljesen mással.)
A másik ok: az idő. Egyszerűen jókor léptek piacra. Linus Torvalds még csak kistini volt, amikor a Microsoft a DOS-t és a Windows-t forgalmazni kezdte. Évek teltek el, mire a Linux kernel 1.0-val eőállt. Mire pedig használható rendszerré fejlesztette, addigra a DOS és a Windows fullasztó többségbe került. Ha pedig valami ismertté válik, akkor nehéz a helyére betörni.
A harmadik ok: a Microsoftnak remek a marketing-gépezete. (Mármint... úgy értem, hogy hatékony. Talán a "remek" ide nem a legjobb szó, lévén elég sok tisztességtelen húzásuk volt és van.) Ami persze nem meglepő, hiszen a 2000-es évekre már hatalmas pénzeket halmoztak fel, ami már arra is elegendő, hogy teljes államháztartásokat befolyásoljon. Szerinted miért adja "ingyen" a MS a Windowst a tanároknak? Miért ad ingyen Office-t minden tanárnak és diáknak? Nem puszta jófejségből ám. ;) Hanem azért, hogy ehhez szokjanak hozzá a tanulók, illetve hogy ezt tanítsák a tanárok. ÉS még véletlenül se mást, hiszen hogy néz az ki, hogy mást tanítunk, amikor ezt a terméket a világ legnagyobb szoftvercége adta ajándékba?
Ezzel pedig elérték, hogy a legtöbb ember úgy nőjön fel, hogy MS Windowson kívül más oprendszert nem látott. Sőt, ha a tanár beszélt is pl. a Linuxról, ő sem tapasztalatból beszélt, hanem 30 éves mendemondákat ismételgetett. Ha pedig az ember egyszer valamit megszokott, akkor arról baromi nehezen vált. Akkor is, ha abból pedig előnye lenne. Hányszor hallottam a rendszergazdai munkám során, hogy "igen, hallottam, hogy a Linux jó, meg stabil, meg ingyenes, de én inkább a Windowst kérem, mert azt szoktam meg". Érdekes, hogy akit meggyőzök, hogy pár napra próbálja ki, azok több, mint fele azt mondja, hogy inkább a Linuxot választja. Azzal, hogy a Microsoft elintézte, hogy a többség ne ismerje meg a Linuxot (a tanulmányai során -- mert magától talán 0,1% az, aki elkezd mással kísérletezni), azzal bebetonozta a piaci pozícióját.
Persze, az is igaz, hogy vannak területek, ahol a Windows praktikusabb. Egy hardcore gamert nem próbálnék győzködni azzal, hogy váltson Linuxra. Bár halkan megjegyezném, hogy ezen a téren is komoly változásokon ment keresztül a Linux. 15 éve, amikor először találkoztam vele, még elképzelhetetlen volt, hogy kicsivel is komolyabb játékokat Linuxon futtassak. Natívan csak a beépített kis logikai játékocskák léteztek, a Wine (amivel Windows szoftvereket lehet futtatni Linuxon) pedig finoman szólva is kezdetleges volt. De most az a helyzet, hogy a játékok elég szép hányadát natívan elérhetővé teszik Linuxon (többek között a Steam is és a Gog is), és szintén elég szép hányaduk képes tökéletesen, vagy elfogadható módon futni Wine segítségével. Személyes tapasztalat, Linuxot használok, és szoktam játszani. Igaz, nem GTA 5-öt, meg Far Cry-t, hanem Project Hospitalt és Surviving Marsot, de valamiért az ilyesmi jellegű játékoknál kifejezetten magas a Linux-kompatibilitás aránya.
De ez mindössze a játékos réteget érinti, és mint írtam, ott is egyre jobb a helyzet. Hétköznapi alkalmazási területeknél pusztán a megszokás, meg a hatékony marketing az, ami a Windowshoz láncolja az embereket.
#6: Te melyik rendszerről beszélsz?
Már sok Win7-re írt natív 64 bites szoftverrel is gondjai akadnak, nem hogy a 2000 környékén íródottakkal.
A "minden hardvert kezel"-ről meg annyit, hogy ezt magyarázd el a lézernyomtatónknak, amire a szakszerviz, és az MS ügyfélszolgálat is csak annyit mondott, hogy "bocs, de ez Win10-zel nem megy".
A megbízhatóság meg remélem, csak poénból került a felsorolásodba.
"Gondolom mert mire az első Linux rendszer megjelent, a Microsoft már eléggé leuralta a piacot."
Ezt azért nem lehet mondani. 1991-ben jeleng meg a Linux. Akkor még a Microsoft koránt sem uralta a piacot, az MsDos mellett ott volt a PC-Dos, illetve az OS/2. 1994-ben pedig már grafikus felülete is volt a Linuxnak. Mikor a Windows 95 kijött, a Linux már sokkal fejlettebb volt (pl. hálózatok és felhasználókezelés terén mindenképpen). A Windows igazi elterjedése csak ez után következett, szóval nem, nem volt egyeduralkodó a Microsoft.
7: nézd, én nem vagyok egy űr rendszergazda, sőt rendszergazda se csak néha számítógépezgetek, de a linuxot a kilencvenes évek végétől használom, felváltva a windowssal és ha lehet linuxozom de el kell mondanom hogy nem értek egyet veled.
Miért :
Kezdjük:
Kártya, bluetooth, foxconn által gyártott termék. az iphone etc gyártója szerintem nem annyira rossz tehát noname se:
184684.273611] Bluetooth: hci0: Broadcom Bluetooth Device (43142)
[184684.273618] Bluetooth: hci0: BCM43142A0 (001.001.011) build 0280
[184684.274947] Bluetooth: hci0: BCM43142A0 'brcm/BCM43142A0-0489-e062.hcd' Patch
[184687.859703] Bluetooth: hci0: Broadcom Bluetooth Device (43142)
[184687.859716] Bluetooth: hci0: BCM43142A0 (001.001.011) build 0280
[185707.635510] usb 1-9: USB disconnect, device number 71
[185708.053945] usb 1-9: new full-speed USB device number 72 using xhci_hcd
[185708.204559] usb 1-9: New USB device found, idVendor=0489, idProduct=e062, bcdDevice= 1.12
[185708.204573] usb 1-9: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[185708.204578] usb 1-9: Product: BCM43142A0
[185708.204583] usb 1-9: Manufacturer: Broadcom Corp
[185708.204587] usb 1-9: SerialNumber: 3423879E5B74
[185708.238188] usb 1-9: USB disconnect, device number 72
[185708.317901] Bluetooth: hci0: sending frame failed (-19)
[185710.345941] Bluetooth: hci0: command 0x1001 tx timeout
[185718.542164] Bluetooth: hci0: BCM: Reading local version info failed (-110)
[185718.834741] usb 1-9: new full-speed USB device number 73 using xhci_hcd
Tessék. Igen hcd meglelve, win alatt meg, hackintosh alatt megy itt nem. hcd megszerezve, sőt windows driverből kiszedve de semmi.
Ez most csak ez a gép ami előtt ülök, felállni se kellett hozzá.
kernel:
5.13.0-22-generic
Igen, ahhoz hogy ezzel a kernellel felbootoljon aptio uefi bios editorral szerelgettem a gépet fél napot.
A 21el ment, kijött az update, nem bootolt, szerencsére van multiboot windows felbootol és mehet. Csontra fagy, intel onboard vga, tehát nem valami vidéki csoda.. Attól fagyott. a csm ha le van tiltva a biosban se bootol fel most fizikailag szedtem ki. Most megy..
Pulseaudio output: Kikapcsolom a monitort és az erősítőt. A monitor hdmi kimenete az output.. Reggel vagy a monitor marad, vagy a belső hangkártyára megy vissza.. random. Még erre nincs megoldásom majd szerelgetem ha van kedvem.
az olyanok mint compiz pl fasza de nem is említem amikor eltűnik az ablak kerete és vagy nem mozgatható de néha írni se lehet bele, természesen a compiz --replace rendbehozza de basszus csak az enkort akartam behivni megnézni van e valami újdonság.
A néha néha megakadó hangról nem is beszélek, már fel se tűnik hogy simán nem is terhelem, 800mhz alapon teker a cpu szól a zene, gépelek a sublime editorban és röcc.. röcc..
Kb ennyi, de még lehetne sorolni, mnt pl intel 8205g vagy milyen procis laptop (van egy) windowssal 8 óra linuxxal 1.. Köszi :) Ja nem támogatja, 2 éve vettem 340ezer forintért, a linux nem megy..
Na, ezért is mondom, a win beton stabil ezekhez képest, bár nem informatikus vagyok csak mezei user, de szeretek gépezni így nem gond, ellenben tetszik vagy sem, munkára wint használunk mert nem akarok vele kínlódni.
Storage, vpn szerver etc, oda a linux, én linuxozok, de már a könyvelés nem linux.. és egy belőtt windows 3-4-5-6 évig értintetlenül elmegy..
Ja a nyomtató a könyvelésen egy xerox workcentre pro akármi, van linux drivere elvileg, még senki se tudta beüzemelni :)
Na, ezért nem elterjedt.
Szerintem..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!