Miért a Windows lett a legelterjedtebb?
"Az is benne van, hogy kellő hw és sw támogatás van hozzá"
Igen, találsz mindenféle szoftvert Windowsra, de nagyon sok a hulladék minőségű szoftver. Linuxon kevesebb szoftver van, de azok általában nagyon jók.
Hardver tekintetében meg egészen a közelmúltig driverekkel kellett vacakolni a Windowsban, míg Linuxon minden ment alapból, külön kínlódás nélkül.
"sok terméknél ott van/volt, hogy Windows kompatibilis"
Igen, de ez csak a laikusoknak van. Pl. mikor egy billentyűzetre vagy egérre van ráírva, hogy Windows kompatibilis. Kb. bármilyen rendszerre (még egy Android telefonra is) rádugva működne.
"A linux-al meg talán és lehet pár dologról le kell mondani,mert csak valamekkora szinten lesz kompatibilis.."
Manapság ez egyre kevésbé jellemző. Pár egzotikus hardvert leszámítva megy vele minden.
"Mert minden megy rajta, minden hardvert kezel"
Kivéve, amit nem. Pl. van egy régi Wi-Fi stickem, ami XP alatt még működött, Win7 és Win10-re nincs hozzá driver. A Linux zokszó nélkül viszi.
"megbízható, akar 20 éves szoftverek is futnak rajta"
Kivéve, amelyik nem. Pl. találkoztam olyan könyvelőszoftverrel, amit anno még Win2000-re írtak. Már win7 alatt sem ment, pedig akkor még koránt sem volt 20 éves szoftver. Linux alatt a Wine gyönyörűen viszi.
"Pulseaudio output: Kikapcsolom a monitort és az erősítőt. A monitor hdmi kimenete az output.. Reggel vagy a monitor marad, vagy a belső hangkártyára megy vissza.. random. Még erre nincs megoldásom majd szerelgetem ha van kedvem."
A Pulseaudio elég vacak. Nekem pont azzal volt bajom, hogy folyton a monitor HDMI outputjára állt rá (amit nem használok) és minden egyes indítás után vissza kellett kapcsolnom az internal audiora. Plusz a chrome nem volt hajlandó kezelni a mikrofont. Aztán bekötöttem egy új webkamerát, amitől a Pulseaudio valamiért ledöglött. És érdekes mód, onnantól minden működik: az internal audio a default és a Chrome is kezeli a mikrofont. Szóval a Pulseaudio ment a levesbe és maradt az Alsa, azzal nincs gondom.
"teker a cpu szól a zene, gépelek a sublime editorban és röcc.. röcc.."
Nekem folyton megette a memóriát valami, aztán mikor a swap is betelt, akkor leakadt az egész. A vicc az volt, hogy bármi ablakot letettél és visszahoztán tálcáról, akkor felszabadult a ram. Sokáig nem bírtam rájönni, mi a baja, aztán kiderült, hogy a témában volt memory leak. Átálltam egy másikra és megszűnt a probléma.
"tetszik vagy sem, munkára wint használunk mert nem akarok vele kínlódni."
Én munkára is Linuxot használok. Webfejlesztés. Tökéletes.
"Ja a nyomtató a könyvelésen egy xerox workcentre pro akármi, van linux drivere elvileg, még senki se tudta beüzemelni :)"
A Xerox nem a legszerencsésebb Linuxon. Nekem egy Samsung multifunkciós van, tökéletesen nyomtat és scannel, Wifin is. Egyetlen universal driver kellett hozzá.
marketinghez hozzá tenném még a játékokat is (sok játékos van)
azt is nyomatják, hogy nézd milyen faszán fut rajta
bár jelenleg inkább az xbox vonalon nyomják ezt
Én nem pontoztalak le, de azért elmondom, mások miért pontoztak le.
Egyrészt, a Microsoft sosem volt az a tipikus nagyreklámozó cég. Régebben, a Windows 95-98 idején voltak komoly reklámjaik, de az elmúlt években már alig találkozol Windows reklámokkal.
Másrészt ténybeli tévedés, hogy a Microsoft ingyen adja a szoftvereit az oktatásban. Kőkemény pénzért adják, és ugyanúgy közbeszerzésen keresztül az iskolákba, mint bármi más.
Harmadrészt, a Windowsra nem lehet mondani, hogy nem stabil és nem robosztus, mert az.
#3-as válaszoló viszont szépen leírta a tényeket.
12: Nyomtató: oké nekem is van samsung, csak telintve a napi 3-600 oldal nyomtatását a xerox a barátom.. egyszerűen tizensok éve hibátlanul megy, tonert lehet hozzá venni majdnem ingyért, a fényhenger meg ha lejár hát nem zavarja.. Olcsó, na.
A könyvelő szoftvert wine alá nem szerelném be mert megy, itt lehet hagyni őket 1-2 hónapra dolgozik mindenki működik.
Értem hogy a webfejlesztő elzörög magában és javítgatja, itt nekünk nincs rá időnk. Vagyis én nem akarom hogy legyen erre idejük mert akkor már rég rossz. Nekem. És mivel én mint tulajdonos financiálisan abban vagyok érdekelt hogy ár teljesítményben a legjobbat érjem el, ebben a humán erőforrás, a szoftverek, rendszer ára, ebben sajnos hiába ingyen van a linux drága.. Pl wine alatt ugyancsak a könyvelés, leáll. Nekem egy ember óránként 4000 ftban van. Ha egy ember áll le egy nap alatt. 32000 ft legalább és csak munkadíjban nyereségben több. több mint 1 windows. Nem hívhatom fel a "deltásokat" hogy nem megy, mert kibukik hogy nem az előírt rendszeren használjuk, azt nem foglalkoznak vele. Akkor én megyek szerelek, 1 nap alatt elrepül a díja egy windows és egy office csomagnak kompletten. 1 nap probléma miatt.
Tehát addig tuti míg szereljük a dolgot otthon, imádjuk etc, de üzleti életben erre nem.
Ellenben a file szerver linux, egy halom dolog linux mert jó, tökéletes, de átlag embernek a windows való. Azzal hogy keveset tud, egyszerű megy és megbízható. Mert az..
A swappelgetéssel nincs bajom, meg alapvetően megy, azt elég.. annyi hogy swappines-t 10re raktam és nem is tekeri agyon az ssd-t.. :)
"Másrészt ténybeli tévedés, hogy a Microsoft ingyen adja a szoftvereit az oktatásban. Kőkemény pénzért adják, és ugyanúgy közbeszerzésen keresztül az iskolákba, mint bármi más."
Igen, de a diákok és tanárok számára díjtalanul használható és nekik ez a lényeg. Ha az állam azt mondaná, hogy "márpedig teljesen ingyen kellenek a licencek" akkor is adnák, mert nekik sokkal nagyobb üzlet, hogy az új generáció Windowson nőjön fel, mint az a pár ezer Windows licenc.
Szerintem azt is meg kell jegyezni, alapvető eltérés a Windows és Linuxok között az, hogy a Windows egy konkrét cég terméke.
Egy cégnek más a jogi megítélése, a bizalmi státusza, tőkéje, céljai és így lehetőségei is.
"Egy cégnek más a jogi megítélése, a bizalmi státusza, tőkéje, céljai és így lehetőségei is."
Mert a Canonical nem cég, igaz? A Novell nem cég, ugye? Hagyjuk már! Az összes nagy disztró mögött ott áll egy cég.
-Azért mert ez volt az első oprendszer amit informatikai analfabéták is tudtak telepíteni, könnyen használni.
-Ezért windowsra írták a programokat.
-A windowsra írt programok csak windowson futottak.
Linuxnak még jó esélye lehetett volna, de a múlt évezredben még nem volt felhasználóbarát, inkább a kockáknak készült.
BeOS és társai "elkéstek". Az addigra megszokott programok nem futottak rajtuk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!