Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Chia bányászatnál elakadtam....

Chia bányászatnál elakadtam. Valaki tud segíteni?

Figyelt kérdés

Elkezdtem chia-t bányászni. Szépen fel is telepítettem, majd az "add plot"-nál elakadtam. Itt egy csomó minden van. Szóval plot size-nál kiválasztottam a 101.4 gb (temporary space: 239 gb) Ezt sem tudom mit jelent.

A choose number of plots az mit jelent?

A plot count mit jelent?

A plot in pararell mit jelent?

Az add plot to queue mit jelent?

A show advanced optionnál átállítottam aa max ram-ot 28000 mb-ra (32 gb ram-om van)

A number of threads mit jelent? (szerintem a proci szálainak számát, mivel 8 mag / 16 szál van, ezért beírtam neki 12-t (hogy maradjon szufla a gépben és ne szaggasson)

A number of bucket mit jelent?

A queue name mit jelent?

Úgy kb ennyi kérdésem van, és fogalmam sincs, hogy ezek micsodák.

Angol videót ne küldjön senki, nem igazán tudok angolul.

Most elvileg hozzáadtam egy plotot, a k=32-est, 28000 mb-ram, 12 threads-al, a többit úgy hagytam, 5200 rpm-ses hdd-e csináltam az egészet.

Utána a Local Harvester Plots-nál látom, hogy lottol és tetü lassú. Reggel fél 8-tól megy, és alig érte el a 20%-ot.

Miért ilyen lassú?

Egyelőre 0 xch-t látok a walletben, mikor jelenik meg összeg?

2021. máj. 13. 12:53
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
*hogy plottol ("plotting")
2021. máj. 13. 12:54
 2/13 A kérdező kommentje:

Meg ebből hogy van pénz?

Tegyük fel, hogy lesz és ki is tudom magamnak utalni.

Utána mi történik, ha fogom és formázom a hdd-t?

Miért kellene több hdd-t venni, ha betelik amikor formázni is tudom?

2021. máj. 13. 13:18
 3/13 A kérdező kommentje:
Érdekes, hogy ugye 22000 mb-ot állítottam be a ram max usuga-nél és még is 23%-ra terheli csak a chia bányászat a ram-ot, tehát 6,7 gb van használatban a 32-ből.
2021. máj. 13. 13:23
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A felsorolt adatok értelmét jól látod, a konfigurációdnak megfelelően kell beállítani a paramétereket.

Kell egy bika gyors, lehetőleg nagy kapacitású és nagyon gyors SSD (és nagy TBW értékű, mert különben hamar megfekszik) a plottinghoz, mivel az SSD a szűk keresztmetszet. Hiába tudna a CPU és a sok RAM miatt (2GB ram kell egy plot threadhez, ezért 32GB RAM elméletben tud 16 threadet, a CPU viszont csak 16-ot, de ugye ez csak thread, valójában a fizikai magok számítanak idő szempontjából, ami csak 8, ha 12 szálat állítottál be, az 6 fizikai mag, amit teljesen ki tud haszálni) ha az SSD annyira limitál, mintha csak 4 thread futna egyszerre, vagy nem férnek el rajta az egyszerre számolt plotok.

Azért nem jelennek meg (azért van 0 XCH-d), mert az XCH-nál ez valójában nem bányászat, hanem lottó (vagy tombola, ha úgy jobban tetszik). Egy plot egy lottószelvény.

Lehet, hogy teleírsz akár 128TB-ot plotokkal, viszont ha egy plotodat sem választja ki a hálózat, akkor nem nyersz (nyilván, az esélyeidet növeli, ha több plotod van).

Addig lehet, hogy akinek csak negyed annyi plotja van, az olyan szerencsés, hogy neki kiválasztja a rendszer több plotját is.

Egy plotot többször kiválaszthat a rendszer, ezért később nem ajánlott törölni a plotokat, még azt sem, amelyikkel egyszer már nyertél.

Az is alapfeltétel, hogy folyamatosan menjen a géped akkor is, ha megteltél poltokkal, és természetesen állandó legyen az internetkapcsolatod, mert előfordulhat, hogy pont akkor választotta volna ki a rendszer az egyik plotodat, amikor éppen nincs interneted, vagy nem megy a géped.

Az egyszerre elnyerhető nyeremények 3 évente csökkennek, 4 cikluson keresztül, a következő felezés kb. 2 év múlva jön.

Másik probléma még, hogy csak idén április óta lehet vele kereskedni és mivel akik eddig nyertek, azok aprénként eladják az XCH-ikat, ezért alacsonyan, 1000 dolláros árfolyam körül tartják az árát, folyamatosan szállnak be újak, ezért napról napra csökkennek a nyerési esélyek.

Tehát az egész verseny az idővel, ezért kell nagyon gyors számítógép, sok rammal és a lehető legjobb, nagy méretű, legtartósabb SSD-vel, hogy minél hamarabb elkészüljenek a plotjaid és minél hamarabb annyi "lottószelvényed" legyen, amennyi a tárhely kapacitásod.

2021. máj. 13. 13:45
 5/13 A kérdező kommentje:

Értem, köszi a választ.

Mind egy, hogy egy plot amit hozzáadok, milyen nagy? Tehát mondjuk ha a legnagyobb plot-ot adom hozzá, ahhoz is 2gb ram kell, vagy több?

A "nyerési esélyeket" befolyásolja az, hogy mekkora plotot adok hozzá?

A plot count az mit jelent?

Ki próbáltam, ha többre állítom, mint egy, akkor több 100 gigás plotot tesz be. Most 1-re állítottam.

Ha elég 2 gb ram egy plothot, miért használ 6,7 gb-ot?

Amúgy ha a plot size-ot nagyobbra állítom, akkor még lassabban plottol.

Tulajdonképpen minél nagyobb a plot (tehát minél nagyobb plot size-ot állítok) annál esélyesebb lesz az adott plott "szelvény" hogy nyerek?

Ha sok kisebb szelvényem van, ami méretben kitesz egy nagyobbat, az ugyan az, mint egy nagy?

Mert az a baj, még a 100 gb-os plottot is tetű lassan csinálja, nem hogy a nagyobbakat

2021. máj. 13. 15:00
 6/13 anonim ***** válasza:

A leírások alapján nem szükséges 32k-nál nagyobb plotméret, ez az ideális, "nyeremény" és esély szempontjából is.

A plot count értelemszerűen a plotjaid számát jelenti (vagy jelentheti azt is, hogy mennyi fér el elméletileg a tárhelyeden, vagy napi szinten mennyit tudsz létrehozni, attól függ, hol van és milyen értelemben van megadva). Itt most akkor azt jelentheti, hogy mennyit generálsz.

Lehet, hogy több szálon plotol a géped, így több memóriát használ, ezért eszik ennyi memóriát.

Arra is figyelni kell, hogy az operációs rendszer és más programok is foglalnak a memóriából.

Az kimaradt, hogy vehetsz is kész plotokat másoktól (15 és 20 euro közötti áron/plot), de ennek inkább akkor van értelme, ha valakinek lassú gépe van és csak tárolni akarja a plotokat és várni, hogy "kihúzzák" valamelyiket.

2021. máj. 13. 15:32
 7/13 anonim ***** válasza:
Ja és a 32k alatt k32 beállítást értem. Van, ahol azt írják, hogy nagyobb plot nagyobb esély, van, ahol azt, hogy nem nagyobb, vagy legalábbis nem annyival nagyobb esélyű, hogy megérje nagyobb beállítást használni (a nagyobb beállítás sokkal több plot előállítási időt és nagyobb helyet igényel).
2021. máj. 13. 15:57
 8/13 A kérdező kommentje:

Értem.

Még egy kérdés:

Ha sok kisebb plotot csinálok egyszerre, akkor mindegyik plotot egyszerre fogja csinálni, ugyan olyan sebességgel (ha 2gb ram kell neki) akkor lazán tudnék csinálni egyszerre 10 32k-s plotot.

Egyformán menne az összes, vagy belassulna, mint ha egy nagyot akarnék csinálni?

2021. máj. 13. 16:12
 9/13 anonim ***** válasza:
Tesztelni kell, hogy mennyi szálon tud dolgozni a konfiguráció, amikor még nem tapasztalható lassulás. Nagyon függ az SSD-től, amin a munkakönyvtár van.
2021. máj. 13. 21:33
 10/13 A kérdező kommentje:

Hdd-re csinálom, mert úgy hallottam, hogy ez a chia bányászat (vagy farmolás) nagyon sok írás-olvasással jár.

Az meg köztudottan kinyírja az ssd-t.

2021. máj. 13. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!