Chia bányászatnál elakadtam. Valaki tud segíteni?
Elkezdtem chia-t bányászni. Szépen fel is telepítettem, majd az "add plot"-nál elakadtam. Itt egy csomó minden van. Szóval plot size-nál kiválasztottam a 101.4 gb (temporary space: 239 gb) Ezt sem tudom mit jelent.
A choose number of plots az mit jelent?
A plot count mit jelent?
A plot in pararell mit jelent?
Az add plot to queue mit jelent?
A show advanced optionnál átállítottam aa max ram-ot 28000 mb-ra (32 gb ram-om van)
A number of threads mit jelent? (szerintem a proci szálainak számát, mivel 8 mag / 16 szál van, ezért beírtam neki 12-t (hogy maradjon szufla a gépben és ne szaggasson)
A number of bucket mit jelent?
A queue name mit jelent?
Úgy kb ennyi kérdésem van, és fogalmam sincs, hogy ezek micsodák.
Angol videót ne küldjön senki, nem igazán tudok angolul.
Most elvileg hozzáadtam egy plotot, a k=32-est, 28000 mb-ram, 12 threads-al, a többit úgy hagytam, 5200 rpm-ses hdd-e csináltam az egészet.
Utána a Local Harvester Plots-nál látom, hogy lottol és tetü lassú. Reggel fél 8-tól megy, és alig érte el a 20%-ot.
Miért ilyen lassú?
Egyelőre 0 xch-t látok a walletben, mikor jelenik meg összeg?
Meg ebből hogy van pénz?
Tegyük fel, hogy lesz és ki is tudom magamnak utalni.
Utána mi történik, ha fogom és formázom a hdd-t?
Miért kellene több hdd-t venni, ha betelik amikor formázni is tudom?
A felsorolt adatok értelmét jól látod, a konfigurációdnak megfelelően kell beállítani a paramétereket.
Kell egy bika gyors, lehetőleg nagy kapacitású és nagyon gyors SSD (és nagy TBW értékű, mert különben hamar megfekszik) a plottinghoz, mivel az SSD a szűk keresztmetszet. Hiába tudna a CPU és a sok RAM miatt (2GB ram kell egy plot threadhez, ezért 32GB RAM elméletben tud 16 threadet, a CPU viszont csak 16-ot, de ugye ez csak thread, valójában a fizikai magok számítanak idő szempontjából, ami csak 8, ha 12 szálat állítottál be, az 6 fizikai mag, amit teljesen ki tud haszálni) ha az SSD annyira limitál, mintha csak 4 thread futna egyszerre, vagy nem férnek el rajta az egyszerre számolt plotok.
Azért nem jelennek meg (azért van 0 XCH-d), mert az XCH-nál ez valójában nem bányászat, hanem lottó (vagy tombola, ha úgy jobban tetszik). Egy plot egy lottószelvény.
Lehet, hogy teleírsz akár 128TB-ot plotokkal, viszont ha egy plotodat sem választja ki a hálózat, akkor nem nyersz (nyilván, az esélyeidet növeli, ha több plotod van).
Addig lehet, hogy akinek csak negyed annyi plotja van, az olyan szerencsés, hogy neki kiválasztja a rendszer több plotját is.
Egy plotot többször kiválaszthat a rendszer, ezért később nem ajánlott törölni a plotokat, még azt sem, amelyikkel egyszer már nyertél.
Az is alapfeltétel, hogy folyamatosan menjen a géped akkor is, ha megteltél poltokkal, és természetesen állandó legyen az internetkapcsolatod, mert előfordulhat, hogy pont akkor választotta volna ki a rendszer az egyik plotodat, amikor éppen nincs interneted, vagy nem megy a géped.
Az egyszerre elnyerhető nyeremények 3 évente csökkennek, 4 cikluson keresztül, a következő felezés kb. 2 év múlva jön.
Másik probléma még, hogy csak idén április óta lehet vele kereskedni és mivel akik eddig nyertek, azok aprénként eladják az XCH-ikat, ezért alacsonyan, 1000 dolláros árfolyam körül tartják az árát, folyamatosan szállnak be újak, ezért napról napra csökkennek a nyerési esélyek.
Tehát az egész verseny az idővel, ezért kell nagyon gyors számítógép, sok rammal és a lehető legjobb, nagy méretű, legtartósabb SSD-vel, hogy minél hamarabb elkészüljenek a plotjaid és minél hamarabb annyi "lottószelvényed" legyen, amennyi a tárhely kapacitásod.
Értem, köszi a választ.
Mind egy, hogy egy plot amit hozzáadok, milyen nagy? Tehát mondjuk ha a legnagyobb plot-ot adom hozzá, ahhoz is 2gb ram kell, vagy több?
A "nyerési esélyeket" befolyásolja az, hogy mekkora plotot adok hozzá?
A plot count az mit jelent?
Ki próbáltam, ha többre állítom, mint egy, akkor több 100 gigás plotot tesz be. Most 1-re állítottam.
Ha elég 2 gb ram egy plothot, miért használ 6,7 gb-ot?
Amúgy ha a plot size-ot nagyobbra állítom, akkor még lassabban plottol.
Tulajdonképpen minél nagyobb a plot (tehát minél nagyobb plot size-ot állítok) annál esélyesebb lesz az adott plott "szelvény" hogy nyerek?
Ha sok kisebb szelvényem van, ami méretben kitesz egy nagyobbat, az ugyan az, mint egy nagy?
Mert az a baj, még a 100 gb-os plottot is tetű lassan csinálja, nem hogy a nagyobbakat
A leírások alapján nem szükséges 32k-nál nagyobb plotméret, ez az ideális, "nyeremény" és esély szempontjából is.
A plot count értelemszerűen a plotjaid számát jelenti (vagy jelentheti azt is, hogy mennyi fér el elméletileg a tárhelyeden, vagy napi szinten mennyit tudsz létrehozni, attól függ, hol van és milyen értelemben van megadva). Itt most akkor azt jelentheti, hogy mennyit generálsz.
Lehet, hogy több szálon plotol a géped, így több memóriát használ, ezért eszik ennyi memóriát.
Arra is figyelni kell, hogy az operációs rendszer és más programok is foglalnak a memóriából.
Az kimaradt, hogy vehetsz is kész plotokat másoktól (15 és 20 euro közötti áron/plot), de ennek inkább akkor van értelme, ha valakinek lassú gépe van és csak tárolni akarja a plotokat és várni, hogy "kihúzzák" valamelyiket.
Értem.
Még egy kérdés:
Ha sok kisebb plotot csinálok egyszerre, akkor mindegyik plotot egyszerre fogja csinálni, ugyan olyan sebességgel (ha 2gb ram kell neki) akkor lazán tudnék csinálni egyszerre 10 32k-s plotot.
Egyformán menne az összes, vagy belassulna, mint ha egy nagyot akarnék csinálni?
Hdd-re csinálom, mert úgy hallottam, hogy ez a chia bányászat (vagy farmolás) nagyon sok írás-olvasással jár.
Az meg köztudottan kinyírja az ssd-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!