Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Megéri-e a bányászat? Többi lent.

Megéri-e a bányászat? Többi lent.

Figyelt kérdés

Kicsit számolgattam bányászat témában nemrég. Egy csak kétkártyás (RTX 3060), még csak nem is külön bányászatra kialakított gépet nagyjából össze lehet hozni nagyon max 1 millióból. A nicehash oldalán lévő kalkulátorral kiszámoltam, hogy pl 38-as lakossági nappali villanyárammal számolva (E-ON) is napi 3500 körül lehetne vele keresni. Ez kb már 285 nap alatt visszahozná a befektetett összeget (feltéve, hogy a gépet pont 1 millából szereztük be). Tehát a felmerülő (szerintem a vázolt infók alapján logikusan) kérdésem az lenne, hogy akkor miért nem csinálja ezt mindenki, aki kicsit is ért az informatikához és össze tud rakni egy gépet magának, plusz van annyi megtakarított pénze hogy ebbe fektethesse?

(És ugye a nicehash csak bérbe veszi a kapacitásod tudtommal, és azután fizet neked. Ha saját magadnak bányászol, akkor még talán ettől többet is meg lehet vele keresni naponta. De itt már lehet hülyeséget mondok, ennyire nem vagyok otthon a témában azért).

2021. ápr. 30. 12:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Hasonlón gondolkozom, pl akik rendelkeznek napelemmel, tiszta nyereség lenne. Ők miért nem csinállják? Jobban járnának mintha eon venné meg az áramot.
2021. ápr. 30. 13:05
 2/11 anonim válasza:
96%

Szerintem nem éri meg.

A kalkulátorod szerint napi 3500 csak a jelenlegi árfolyam és bányászási nehézségre vonatkozik.

Plusz a hardver bármikor megdöglik az extrém használat miatt.

Ennyi erővel akkor inkább abból a pénzből megvenném a coinokat és ülnék rajtuk és ha elérte az árfolyam a kívánt profitot akkor eladnám. Kevesebb a kockázat mert bármikor eladhatod.

2021. ápr. 30. 13:13
 3/11 anonim ***** válasza:
Sokan csinálják a bányászatot, de rtx 3060-at már kevésnek tartanám rá, akkor már inkább vennék egy ROG-ot, ami több kisebb karival üzemel.
2021. ápr. 30. 13:17
 4/11 CspCsj ***** válasza:
100%

Nálam 2500/nap.

[link]

2021. ápr. 30. 14:04
 5/11 A kérdező kommentje:

4-es: Bocsi, 3060 Ti akart az lenni (plusz ha már ennyire nézed, akkor nem 3500, hanem kb 3200; csak korábban számolgattam, és nem emlékeztem tisztán az értékekre már; de gondolom ez a pár forint a kérdés lényegét nem változtatja meg)

3-as: nyilván egy 3080 vagy 90 az becsületesebb erre a munkára. Csak az már zsebbe nyúlós, legalább is a számomra. Azért írtam egy elérhetőbb árú kártyát. De az igazadat nem vitatom, mert két 3080-as már egy 5ört kitermel.

2021. ápr. 30. 14:15
 6/11 A kérdező kommentje:

2-es: értem az elméleted, mindazonáltal nem értek vele egyet. Az igaz, hogy a hardver elromlik bármikor, de általában azért az esetek nagy százalékában sokáig kitart, tovább mint ameddig le nem cseréled egy korszerűbbre. Másrészt számoljuk bele, hogy van x év garancia is, ha netán mégis elromlana idő előtt.

Másrészről pedig, ha megveszed a saját költségeden a coinokat és várod az árfolyam megfelelő növekedését, akkor nem keresel semmit. Mert 50-50, hogy feljebb vagy lejjebb megy, de lehet hogy csak stagnálni fog és érdemi részben nem is változik. Így meg konkrétan naponta kitermelni neked a coinokat, ami a sajátod. Tehát itt az a nagy különbség, hogy kereskedéssel az árfolyam különbségen nyersz, vagy teljességében eladod, amit kitermelsz. Hozzá kell tegyem, hogy a nicehash lehetővé teszi, hogy bármikor kivehesd a pénzt.

2021. ápr. 30. 14:26
 7/11 A kérdező kommentje:
Na de amúgy félreértés ne legyen, nem vitázni akarok vagy ilyesmi, ezért nem állítom, hogy mindenben igazam lenne :) szívesen veszem a hozzáértő véleményeket és a felvilágosítást.
2021. ápr. 30. 14:57
 8/11 anonim ***** válasza:

Feltételezed, hogy 285+ napig tartani fog a jelenlegi nyereségesség, ami minimum nagyon optimista hozzáállás. Ez a harmadik nagyobb bányász robbanás az utóbbi 10 évben, az előző talán ha 6-7 hónapig tartott, az azelőtti még addig sem. 285 nap után meg legjobb esetben is nullszalldóra jössz ki, az nem profit, visszakaptad a beletolt pénzt és ennyi - ha feltételezed hogy megy tovább felfelé az árfolyam több értelme van a bányászgépre szánt pénzből cryptot venned mint nekiállni bányászni. ha holnap a felére zuhan az értéke a felét bukod el, ha a gépet akarod majd eladni meg 70-80 százalékát.

"értem az elméleted, mindazonáltal nem értek vele egyet. Az igaz, hogy a hardver elromlik bármikor, de általában azért az esetek nagy százalékában sokáig kitart, tovább mint ameddig le nem cseréled egy korszerűbbre. Másrészt számoljuk bele, hogy van x év garancia is, ha netán mégis elromlana idő előtt."

Csak épp ha bányászatra használod ugrott a garanciád a legtöbb esetben, külön bányászkártyákra meg közel sem adnak annyi garanciát - három-hat hónap jellemző. De még ha cserélik is, egy hónapig egy kártyával kevesebb lesz a rendszerben, két kártyánál ezt egyértelműen megérzed. Bányászni bios csere után van értelme, bios cserénél meg ugrott a garanciád - anélkül meg közel sem lesz olyan jó a hatékonysága. Szóval egyértelműen látják, nem tudsz trükközni vele.

Azt is vedd figyelembe, hogy egy 3060 120-130 ezernél többet nem érne(MSRP szerint ennyi is lenne, $329+ÁFA ~ 130 ezer forint) a bányászat, és készlethiány nélkül ma - 2060s szintet hoz, amit egy éve 130 ezertől már megkaptál újan. A készlethiány hónapok kérdése és megoldódik ha hihetünk a híreknek, és amint megint megzuhan a crypto piac a két kártya együtt jó ha ér majd 200-220 ezret. Bányászni akkor van értelme ha nem bánod hogy ha holnap az egészet elbukod, ez egy teljesen instabil piac, csak egy fokkal jobb mintha feltennél mindent a pirosra. Ha úgy állsz anyagilag, vagy ha már most van gép amivel tudsz bányászni akkor persze hajrá, de észérvekkel nem fogod tudni megmagyarázni.

2021. ápr. 30. 17:21
 9/11 anonim ***** válasza:
42%
Vegyél ASIC chippet, ne videókártyákkal akarj bányászni.
2021. ápr. 30. 20:05
 10/11 A kérdező kommentje:
A videókártya készlethiány megoldódás infó honnan származik?
2021. máj. 2. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!