Az informatika világa hogyan lehet ennyire gusztustalan?
A boltok, a szoftvergyártók, hardvergyártók, az egész arról szól a felhasználókat hogy lehet átverni, lehúzni, egy igénytelen kókányolás az egész, a tervezett elévülés. Évek óta foglalkozom informatikával, és el kell hogy mondjam hogy kimondhatatlan undort érzek. Nem arról van szó hogy egy két ágában van ez, hanem minden ágán az iparág egy gusztustalan rablás!
A boltok: A legkisebb dologban is hogyan lehet átverni lehúzni a felhasználót. Ha javitattod a barmolás, számla az luxus, amire nem figyelsz oda a leg sz ból mindent belerakni ami hamar tönkremegy. Ha van valami hiba úgy intézik hogy te a lehető legnagyobb költségekkel gyere ki. Kontár munka, hitvány szaktudás. Láthatatlan károk amit csinálnak több százezres gépeken a boltokban akik szerelik.
A hardware: Az egészet dobhatod ki ha elromlik, ha mégis valami javítható a pótalkatrész nehezen beszerezhető és drága. Az egész úgy van megtervezve hogy nem javítható hanem dobhatod ki! A gépben semmi nem bírja tartósan és hosszasan, egy pénznyelő az egész. Több tízezres tétel csak egy vacak gép karbantartása annyi minden romlik el rajta.
A szoftveripar (röviden): A tervezett elévülés, kókányolás, mindent félig meddig, a felhasználó teljes hülyére vétele. Ezek a szoftverek mindent csinálnak csak a feladatukat nem végzik el. Tudatos hibák elhelyezése. Nyílt szoftverekben is hibáknak feltüntethető hátsókapuk, orbitális igénytelenségek. Tudatos korlátozások beépítése amik szánt szándékkal tesznek közre a felhasználónak. A biztonsági rendszerekkel és a frissítésekkel való hülyítés. AMI A LEGJOBB MÓDJA HOGY A FELHASZNÁLLÓ GÉPÉT MINÉL HAMARABB VÁGJÁK TÖNKRE!
A fórumok közösségi oldalak: Tele vannak magukat átlagembernek kiadó érdek képviseletekkel és érdekekkel. Ha írsz a témában nincs olyan hely ahol ha nagyon őszinte vagy ne próbálnának ezek az elemek kicsinálni!
Hidd el, ugyanez megy az élelmiszeriparban is, vagy bárhol máshol. Miért pont az informatika lenne kivélet. :)
A szoftveres témára, ez biztos megvan:
:)
Kicsit túldramatizálod a dolgot.
Nem mondom, hogy nincs alapja annak, amit mondasz (sőt, távolról sem csak az informatikára igaz ez), de ilyen formán ez azért túlzás.
Valóban vannak kóklerek, de egy magára kicsit is adó szervizben képzett és tehetséges emberek dolgoznak, akik már csak azért sem engedhetik meg maguknak a hanyag munkát, mert az jelentősen negatív "reklám" lenne nekik.
A hardver-szférában tényleg egyre kevésbé divat valamit megjavítani, bár mondjuk van, amit nem is lenne könnyű. Oké, egy tápegységben ha elszáll a kondi, azt kb. 10 perc munka, meg 150 ft. anyagköltség kicserélni. Itt jogos lenne a javítás a csere helyett. De mondjuk ha bekrepál egy RAM modul, hogy javítod ki? Persze, le lehet forrasztani a hibás RAM chipet, és rá lehet forrasztani újat, így megfelelő szaktudás mellett 1-2 óra alatt végzel is vele, és párszáz forint az anyagköltséged. Ja, csakhogy mellette meg elszúrtak rá 2 órát (és nem is biztos, hogy sikerül), ami alacsony óradíjjal számolva is kb. 6-8 ezer forint, és 3 ezerért már kapnál helyette újat. Szóval azért néha jogos, hogy cserélnek javítás helyett. De való igaz, sajnos olyanok is mennek egyből a kukába, amiket simán ki lehetne javítani.
A szoftver meg... nem vagy kicsit konteó-hívő? Úgy elképzelem, ahogy megírnak egy hibátlan programot, és nekiállnak azon agyalni, hogy "vajon ezt hogyan rontsuk el?"
Igen, vannak szándékosan lekorlátozott szoftverek. De mióta Linuxot használok, ezek miatt nem zsörtölődök. Arra sem panaszkodnék, hogy a szoftverek ne végeznék a feladatukat. Ha ez így lenne, senki nem használná őket.
Az, hogy a boltok ilyen lehúzósak, inkább magyar mentalitás, nem szakmai.
"A hardware: Az egészet dobhatod ki ha elromlik, ha mégis valami javítható a pótalkatrész nehezen beszerezhető és drága. Az egész úgy van megtervezve hogy nem javítható hanem dobhatod ki! A gépben semmi nem bírja tartósan és hosszasan, egy pénznyelő az egész. Több tízezres tétel csak egy vacak gép karbantartása annyi minden romlik el rajta."
Ez a rész viszont nem igaz.
10-15 éves gépekkel találkozok, amiken látszik, hogy mióta megvették, gyakorlatilag semmilyen hardveres karbantartást végeztek rajtuk. A procin az eredeti gyári paszta, a hűtőben áll a centis por...
Egy asztali gépben a ház, processzor, hűtő, RAM, diszk, táp cserélhetők, laptopban a RAM, a kijelző, esetleg a CPU/GPU is. Egyedül az alaplapi probléma az, ami költségesebb kiadást jelent, és a legtöbb esetben nem javítható, minden más igen. A processzor tipikusan nem szokott tönkremenni, a HDD-ből is jellemzően a 15-20 éves, a RAM néha meghal de az nem túl drága...
Nekem 20 év alatt 2 monitorom ment tönkre. Az egyiket egyszer sikerült túlmelegítenem, nem kapott elég levegőt használat közben, a másik meg nem bírta az ingadozó áramellátást. Minden más alkatrész addig ment míg el nem avult.
A szoftveres résszel én sem vagyok kibékülve, de én inkább azon a véleményen vagyok hogy aprogramozók pazarlóan bánnak az erőforrásokkal. Merem remélni hogy idő hiányában. :)
Elárlom a mai asztali PC-k nem bírnak ki 5 évet sem úgy hogy ne kellene rajtuk több mindent javítani. Ismerősömnek mióta megvan az alaplapot, merevlemezt, monitort, ventillátorokat cserélni kellett.
Ezt mindenki tudja aki profin gépeket rak össze, viszont tabu erről beszélni. A 2000ft os ventillátorcseréből lett neki 10.000ft, mert a leg hitványabbat rakták be neki (persze a CPU hűtője mellé). Plusz mellényomták, fordítva rakták fel a CPU hűtöt is, jól behorpasztva a 100.000ft os CPU-t. Egy ismert márkás cég, nem kis tapasztalattal. Ha valaki nagyon ért hozzá az egy tartós konfigot összetud magának rakni. De ha valaki úgy rakatja össze, mindenre amire nem figyel a leg hitványabbat fogják belerakni! Ami komolyabb mai PC azon KB minden elromlik. 5 év alatt 100.000ft-300.000ft ig csak javításokra elkölteni nem nehéz egy 600.000ft os gamer PC esetén. Ismerősöm is megmondta aki gépeket állít össze. Mondtam neki a régi Pentium 15 évig bírta. Azt mondta hogy ezek már egyik sem fogja a felét sem bírni. Számitógépeknél ami kicsit is régebbi a kezdetektől fogva mindegy milyen Windows élvezhetetlen lesz. Linux alatt ugyan az a régi gép ami alig akar bármit megcsinálni meg gyorsabb mint egy sokkal erősebb modern Windows alatt. Laptopoknál ami régebbi sok esetben ingyen megoldhaná a dolgot, ki sem kellene drága pénzért cserélnie. A Windowst kellene a kukába kivágnia. A venti kerreg olaj helyett venticsere, munkadíj. Túl hangossat raktak be megint plusz pénz! A laptop lassú cseréld le! Tisztességes cég ami gépet rak össze nincsen, aki azt mondja ő az hazudik! Pasztáztatod a CPU-t, láttuk rossz ez az kicseréltük (olyanra hogy megint lehet javítani). A vevő meg azt se tudja mit raktak bele (amit kiszedett a másik gépből), senkinek nem kell. Kapcsolatba van úgymond a beszállítói körrel.
Azt biztos hogy nem fogják egy informatikai fórumon kimondani hogy „ezek a rendszerek hitvány vackok”. A hardware is meg a szoftver is sajnos. Az asztali PC ket külön összerakják minden féle eszközből, saját szájíz szerint.
Az első gépem 80.000 Ft ért vettem (használtan) 10.000 Ft ért nem tudtam volna rá tíz évre eladni ha a merevlemeznek is nem lett volna utána már baja. Elcseréltem egy TP link adapterre, antennára, 5m USB kábelre végül egy számtechboltban. 20.000ft ért hírdetem a kutyának nem kellett már annyiért. 15 ért elvitte volna egy gyerek1 évvel előtte csak azt akkor még keveselltem. 25.000Ft 3 alkalommal lett újra telepítve mindjárt ugrott az első évben. A DVD CD író kipurcant rajta úgy hogy nem írt ez nem lett javítva. Borzasztó lassan csinált meg mindent, már ha megcsinálta. Linux ami működött akkor még nem volt. Az XP- támogatása akkor szűnt meg.
Nekem egy gamer PC-m van, a javításokkal együtt több mint fél millió már benne van. 1-2 évente mióta megvan mindig van vele valami. Egy méreg és egy kínszenvedés az egész, engem a számítógép valósággal megőrjít. Az új játékok a minimumon de még elmennek, nem a legnagyobb rendszerigényűek! Pedig márkás dolog van benne mindenből. Azért vettem ilyen drága gépet mert az első gép amit vettem annyira lassú volt hogy majd össze törtem. És azt mondtam nem sajnálom rá a pénzt csak végre működjön.
A használt laptopon ami eredetileg vállalati és 250.000ft ért újonnan Windows Xp volt. Majd Windows 7 került fel, anyukám használja élvezhetetlen. Windows 10 alatt már el sem indul a laptop. Az viszont bírja, a táp és a tápkábel cserélve volt rajta. Meg egy akku. 80.000ft volt használtan a laptop, új akku bele 30.000ft táp 10.000ft.
Szóval én azoknak gratulálok akiknek nem kerül pénzébe ezeket az eszközöket fenntartani, sőt még olcsó és jó is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!