Tablet vagy Laptop?
Helló. Új laptopot szeretnék venni és sok oldal közül tudok válogatni, de nem tudok dönteni. Fajtákat nem igazán ismerem. Inkább netezésre használnám, meg szeretném néha szerkesztgetni pl. háttérképek, képernyővédők. stb. Vagyis magamévá tenni, mert ami jelenleg van abban nincs beépítve rendszer vagy mi és kb nem igazán jó meg a billentyűzete is vacak. MEg ha lehet esztétikus is legyen :D. Ez alatt azt értem, hogy kicsike, színben talán fehér vagy más mint a fekete. Lehet márkásabb is ha úgy van, mert szánok majd rá pénzt. Kérdés, ha megveszem ugye a laptopot akkor abban alapból van benne vmi rendszer pl:Windows vagy Vista akármi? vagy azt nekem kell majd telepíteni CDről? Vagy alkalmazások is lesznek benne alapból? Nagyon nem értek ezzekhez :D. Meg úgy árkatekóriákban, melyik laptop érné meg a fentebb említettekhez. Laptopon ma youtubon néznék vidiket meg neteznék ennyi. Tabletet vehetnék de rossz élményem volt vele mikor először vettem egyet, lassú volt nagyon. És mások szerint sem érné meg vmiért. Ti mit javasoltok? Tablet vagy Laptop? Melyik érné meg?
Ja és ha tablet ahhoz ugye kéne netezéshez simkártya vag ymi ha utazás közben is akarom használni igaz?
Bocsi a sok helyesírási hiba miatt, mint írtam a billentyűzet össze vissza van...:D.
22 vagyok és lány :) és nem igazán értek a laptopokhoz.
A kérdés, hogy mihez kell?
A tablet akkor jó, ha csak netezni, filmet nézni, meg esetleg kicsit e-mailezni kell, és nem "komoly munkára". A tableten nem fognak futni a Windows szoftverek, és ugye az érintőképernyő meg elég macerás tud lenni, ha mondjuk egy 30 oldalas dolgozatot kellene legépelned.
(Persze, sok Windows-szoftvernek van Androidos alternatívája.)
Hogy a tabletben van-e sim-kártya (illetve hogy egyáltalán tehető-e bele), az típustól és forgalmazótól függ.
Hogy a laptopon van-e oprendszer, az szintén. Illetve van, mert törvényileg kötelező, de sokan azt csinálják, hogy felraknak egy bénán beálltott Linuxot, vagy egy FreeDOS-t, teljesen használhatatlan módon (nem, nem rossz a Linux, én is épp arról írok, csak ahogy fel szokták telepíteni, az a borzalmas...), ezzel jogilag el van rendezve, hogy van rajta oprendszer. De igazából a felhasználóra vár, hogy a helyére valamit normálisan felrakjon. De ez is forgalmazótól függ. Vannak laptopok előre telepített Windows rendszerrel.
Hű, sok kérdés... Lássuk! A tablet vagy laptop kérdésben három szempontot kellene megvizsgálni:
- Méret. (A laptop nagyobb.)
- Mennyit gépelsz. (Kényelmesebb, ha van billentyűzet.)
- Milyen programokat akarsz futtatni. (Android vagy Windows.)
Egy tabletet biztos, hogy vásárlás után rögtön tudsz használni, mert operációs rendszerrel (Android) együtt árulják. Sok notebookot Windows 10 rendszerrel árulnak, míg más részüket operációs rendszer nélkül, vagy olyan operációs rendszerrel, ami a legtöbb ember számára nem megfelelő (pl FreeDOS). Windows-t utólag is tudsz venni, de akkor vagy te telepíted a rendszert, vagy egy szakember pénzért. Ha nem értesz a gépekhez, akkor olyan gépet válassz, amin már eleve van Windows! A Windows számos programot tartalmaz, van benne például médialejátszó, webböngész, meg még egy csomó minden más, amire nem feltétlenül lesz szükséged. Ha a kínálattal nem vagy megelégedve, számtalan ingyenes program áll rendelkezésedre a neten, és persze vannak kereskedelmi (fizetős) programok is. Egyszerű feladatokra, mint a webböngészés, Youtube, Facebook, lényegében minden újonnan kapható notebook alkalmas. Persze van, ami jobb vételnek számít, más nem annyira. Ezt nem tudom részletezni, mert nagyon hosszú lesz a válasz.
Ha szabadtéren akarsz netezni, akkor olyan tabletet válassz, amiben van 4g modem. Ez notebookokban nem annyira gyakori, de ott is van lehetőség mobilnetre. A netszolgáltató valószínűleg ingyenesen rendelkezésedre bocsát egy USB-s kütyüt, amivel tudsz netezni. Persze a netért fizetni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!