Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan telepítsek Linux Mint...

Hogyan telepítsek Linux Mint disztribúciót a gépemre?

Figyelt kérdés

A kérdés egy kicsit bonyolultabb, Lenovo ideapad 330-15IGM típusú laptom van. A gyári operációs rendszer windows 10, de én már évek óta linux mint-et használtam, és semmi pénzért nem akarok tőle megválni.

A problémák a következők:

Linux mint Sylvia, Sarah, Sonya, tehát a 19.1 alatt semmit nem enged. Hiába csinálok bootolható pendriv-ot!

Linux mint Tara -ezt tudja pendrive-ról bootolni, viszont a touchpad nem működik. Fogalmam sincs mit kellene ehhez tennem, mert nekem ez a disztró is tökéletes lenne, ha működne a touchpad.

Az ubuntu-t egyébként engedi bootolni, sőt telepíteni is. Tegnap felraktam, de vannak gondok! Habár elég jól személyre szabdtam! "Youtube-on van róla egy nagyon jó videó!" Ha valakit esetleg érdekel beszúrom:

www.youtube.com/watch?ubuntu postfixv=Buc_YwR3d3Y

Egyszerűen nem akar telepíteni csomagokat, az asztalról képtelen szöveges dokumentumokat megnyitni. Ha szépen, stabilan működne nekem az ubuntu-18-4 is jó lenne.

Igazából én nagyon szeretném a mint-et, mert az nekem nagyon stabil volt és soha nem volt vele problémám.

Az ubuntu-t még csak tegnap tettem fel, de már rakoncátlankodik! A kérdésem tehát hogyan telepíthetném a mint-et? Amennyiben a Tara-t felrakom a touchpadot hogyan aktiváljam?

2019. szept. 26. 14:51
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Böngésztem én is a netet ez ügyben, talán itt van valami ezen a fórumon! [link]

Ez másoknak is hasznos lehet, ha ilyen problémája van. Elvileg Jeremy nevű felhasználó megoldott valamit. Megnézitek?

2019. szept. 28. 00:03
 22/27 A kérdező kommentje:

Azt hiszem megtaláltam a linket, ráadásul magyar fórum:

[link]

2019. szept. 28. 01:44
 23/27 A kérdező kommentje:

Azt tervezem, hogy veszek egy egeret. Feltelepítem a Mint-et és ha nem működik a touchpad megpróbálom lecserélni a kernelt az ukuu programmal. Csak ezzel az a baj, hogy elvileg az ilyen telepítéssel történt kernelcserére nem fognak frissítések érkezni.

Az ubuntu 19.04-es verziójával a rendszer tökéletesen működik, na jó ez túlzás de jól, megy a touchpad is. Viszont az nem LTS verzió és 2020-ban lejár a támogatása. Ha ezt használnám kb. egy évig frissítések nélkül lenne belőle valami probléma? A 18.04-el az a baj, hogy nem működik rendesen az érintőpanel a bal gomb. Egy mappát nem tudok egérrel létrehozni az asztalon. Szerintem eladom ezt a gépet, vagy kidobom a pcsába!

2019. szept. 28. 05:43
 24/27 anonim ***** válasza:

Manjaro/Arcolinuxot próbáltad már?

Esetleg kipróbálhatnád, hogy azoknál van-e olyasmi probléma.

Mindkettő arch alapú.

[link]

[link]

2019. szept. 28. 13:32
 25/27 A kérdező kommentje:

Nem próbáltam, de sajnos vélhetően egy linux sem fog rajta rendesen működni, támogatási hiba miatt. A válasz kulcsa elvileg itt van: A hármas számmal kiemelt felhasználó részletezi, és elviekben alternatív megoldást is nyújt rá, de sanszos, hogy ez sem lesz teljesen tökéletes, ráaadáasul nekem bonyolult.

[link]

2019. szept. 28. 14:51
 26/27 anonim ***** válasza:

Igen, az a baj, hogy nem kizárt, hogy forrást kéne módosítani, fordítani, stb.

Max megpróbálhatod kiadni ezt: depmod -a

De nem fűzök hozzá sok reményt.

A legtöbb, amit tehetsz, ha mindenáron Mint mellett akarsz maradni, akkor vársz, amíg újabb kernel verzió kerül be.

Vagy használsz olyan disztrót, amiben frisebb kernel van, pl. Manjaro.

2019. szept. 29. 09:20
 27/27 A kérdező kommentje:
Igen, köszönöm mindenkinek a válaszát. Végső soron visszatértem az ubuntu 19.04-hez, ez teljesen jól működik. Jövő január körül viszont lejár a támogatása. Szerintem az lesz, hogy megvárom áprilisig amíg kiadják az új ubuntu 20.04 LTS verzióját, öt éves támogatással. Ha ezen fog menni a touchpad akkor királyság van, ha nem akkor lehet visszatérek win-re.
2019. szept. 29. 16:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!