Hogyan telepítsek Linux Mint disztribúciót a gépemre?
A kérdés egy kicsit bonyolultabb, Lenovo ideapad 330-15IGM típusú laptom van. A gyári operációs rendszer windows 10, de én már évek óta linux mint-et használtam, és semmi pénzért nem akarok tőle megválni.
A problémák a következők:
Linux mint Sylvia, Sarah, Sonya, tehát a 19.1 alatt semmit nem enged. Hiába csinálok bootolható pendriv-ot!
Linux mint Tara -ezt tudja pendrive-ról bootolni, viszont a touchpad nem működik. Fogalmam sincs mit kellene ehhez tennem, mert nekem ez a disztró is tökéletes lenne, ha működne a touchpad.
Az ubuntu-t egyébként engedi bootolni, sőt telepíteni is. Tegnap felraktam, de vannak gondok! Habár elég jól személyre szabdtam! "Youtube-on van róla egy nagyon jó videó!" Ha valakit esetleg érdekel beszúrom:
www.youtube.com/watch?ubuntu postfixv=Buc_YwR3d3Y
Egyszerűen nem akar telepíteni csomagokat, az asztalról képtelen szöveges dokumentumokat megnyitni. Ha szépen, stabilan működne nekem az ubuntu-18-4 is jó lenne.
Igazából én nagyon szeretném a mint-et, mert az nekem nagyon stabil volt és soha nem volt vele problémám.
Az ubuntu-t még csak tegnap tettem fel, de már rakoncátlankodik! A kérdésem tehát hogyan telepíthetném a mint-et? Amennyiben a Tara-t felrakom a touchpadot hogyan aktiváljam?
Úgy látom másoknak is volt gondja a touchpad-dal:
Nem tudod feltelepíteni próbából?
Emlékeim szerint kernelfüggő volt, hogy működik-e a touchpad, viszont live rendszer alatt nem tudsz másik kernelt feltenni (a live rendszerénél újabbat, vagy régebbit).
Végső soron jó az Ubuntu is (a Mint is Ubuntun alapul), használtam is egy darabig, de Mate felülettel, mert az alapértelmezett asztali környezettel képtelen voltam megbékélni.
Igen, kerestem dolgokat én is! Csak ugye én már nem akarom kockáztatni, mert elég jól belaktam már az ubuntu-t, és személyre szabdtam. Azért teszek ide egy két linket, hátha valaki válasz; megoldást talál majd bennük:
Magyar fórumon ezt találtam:
https://www.youtube.com/watch? Talán ez solved, de nem biztos inkább nem is kockáztatom.
Elvagyok az ubuntu-val, bár vannak hiányosságai! Például az, hogy egy fájlt nem tudok áthúzással másolni, külön mindig jobb gomb.. vagy ctrl c-v; Aztán ugye amit a pendrive-al művel az káosz! Leformáztam és super block! Nem bír alapból fat32-re formázni, külön bele kell rakni a gpartedet, unetbootin-t nem is tudok rá tenni, egy csomó kiegészítő hiányzik, shutter, mondjuk a kazam legalább működik. Végül is kielégítő nekem, ha nem lesznek vele problémák akkor elég stabil rendszer. Ráadásul a kis videóban a dock-, háttér, a megjelenés egyéb beállításait sikerült beállítanom, így kva jól néz ki. Remélem stabil marad köszönöm a válaszokat.
"Már akkor is valamilyen hibát jelzett, ennek ellenére kiírta. "
De milyen hibát?!?!
"Nem hiszem, hogy sok köze lenne hozzá a rufusnak, szerintem mindegy mivel írom ki, mert kipóbálltam. "
De bizony, hogy van, az Unetbootinnak vannak ismert hibái, nem ajánlják a használatát.
Megpróbálhatod Linux alatt Etcher-rel kiírni, de tapasztalatom szerint a disztrók túlnyomó többsége simán ki dd-zve is megy (dd if=linux.iso of=/dev/sdX bs=512K status=progress oflag=sync).
"miért tesz különbséget ezt nem értem"
1. Lehet, hogy rossz a pendrive-on.
2. Vagy rossz módban írtad ki (BIOS vs EFI).
Most nem tudom kipróbálni a rufust, mert nincs windowsos gépem. Talán a napokban megpróbálom vkitől, screenelem a hibaüzenetet aztán megmutatom mit írt ki pontosan.
Valamilyen syslinux csomag nem tartalmazott valamit, ha jól emlékszem, ezért innen letölthetem, de nem sikerült letöltenie, így aztán tovább ment a rufus. A rufus jól írta ki mert a régi Toshiba laptopra simán tudott bootolni, az új Lenovo-ra pedig nem. (19 alatt)
Leírom azért mégegyszer: Az új gép a lenovo, amelyre szeretném a mint-et telepíteni nem képes bootolni 19. alatti disztrókat. 19 és ezek felett (Tara; Tina) pedig bootol csak a touchpad nem működik! Eddig egyedül az ubuntu megy jól rendesen rajta.
Teljesen mindegy mivel írom ki, mert a régi gépen az eddigi összes disztró simán futott és mindegy mivel írtam ki, rufus-amikor még win10 volt, unetbootin, indítólemezkészítő. Teljesen mindegy nem ezzel van a baj! Laikus vagyok elismerem, de szerintem biztos hogy nem ez a hiba. A hiba szerintem valószínűleg valamilyen támogatottsági, kompatibilitási hiányosság lehet. Ki fogom próbálni, amit írtál csak jelenleg még nem tudom.
A SYSLINUX egy bootloader (rendszerbetöltő), enélkül nem fog tudni bootolni UEFI-s gépeken a pendrive-re írt rendszered. Gondolom, a régi Toshiba BIOS módban volt, a Lenovo pedig UEFI-ben van, ezért nem tudott bebootolni.
"Az új gép a lenovo, amelyre szeretném a mint-et telepíteni nem képes bootolni 19. alatti disztrókat."
Én meg leírom mégegyszer: nézd meg, mi van beállítva a BIOS-ban. Ha normálisan ki van írva az ISO, akkor olyan isten nincs, hogy ne tudná bebootolni!
Az én 2013-as Lenovo G500-omon és a 2 hetes Lenovo V330-on is bebootolok neked bármit, csak megfelelő ISO és BIOS beállítás kérdése.
Rendben, kipróbálom.
Úgy vélem igazad lesz.
A következő parancsokat kéne lefuttatni egyesével, rootként, és a kimenetet bemásolni nekünk;
dmesg | grep -i elan
lsmod
xinput
kicsesztem magammal!A Pc-fórumon is feltettem ezt a kérdést és valaki azt írta, hogy live alatt nem látja a drivert ezét gondoltam akkor telepítés után jó lesz, úgy is elfogadom a harmadik féltől származó valamiket telepítésnél, meg gondoltam frissítem a rendszert és hátha helyrejön, de nem. A gyorbillentyűkre semmi, a touchpad engedélyezve van. Ezt írták:
A parancsokra ez jött ki, amúgy most a régi gépről írok még szerencse hogy ez itt van, mert nincs amúgy egerem.
Szerintem muszáj leszek visszatenni az ubuntu-t, ha nem lesz jó a touchpad. Ráadásul frissíteni sem tudott a mint-nél. Nem tudom mi baja van a gépnek a Mint-el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!