Milyen linux disztribúciót telepítsek?
Van egy elég gyenge gépem, amin kb. 3 óra elindítani egy filmet, megnyitni a böngészőt Windows-ban.
Meguntam és szeretnék feltelepíteni egy linuxot, mert ugye jóval kisebb a gépigénye.
Milyen disztribúció való nekem, ha:
- nem értek annyira a linux-hoz
- filmnézés, böngészés és torrentezésre használnám
- jól nézzen ki az egész, szóval ne olyan legyen, mint a windows 3.1 kinézete
És van-e valami olyan dolog, ami ha csak a fenti dolgokra használnám a gépet akkor tudni kell egy windows-ról váltó felhasználónak, ilyen alap dolgok?
Mi az, amit teljesen másképp kell?
Slitaz - a romlott fasírton is elfut
Ubuntu - legjúzerfrendlibb
Próbáld ki Ubuntut. Bár nem írtad a géped paramétereit, de valsz el fog futni.
Minmális gépigény:
300 MHz x86 processor
64 MB RAM
4 GB HDD
640x480 felbontású videókártya
CD-ROM
Ajánlott:
700 MHz x86 processor
384 MB RAM
8 GB HDD
1024x768 felbontású videókártya
Hangkártya
Internet
Alapból lesz rajta Firefox, szövegszerkesztő, bittorent kliens, médialejátszó, de érdemes hozzá leszedni VLC-t.
Annyira azért nem szar a gépem, hogy egy linux ne fusson el rajta, csak windows-hoz azért már elég lassú.
P4 1.6 Ghz, 512 Mb ram, stb.
Berakod telepítő CD-t, és nem telepíted, hanem kipróbálod. Ugyanúgy fog futni, meg lehet nézni de nem lesz telepítve, és nem módosít semmit a gépen.
Vagy kipróbálhatod a Wubuntut - asszem ez a neve :) - , azt úgy kell telepíteni mint egy programot XP alá. Az sem módosít semmit a gépen.
nem vézna a géped lehet egy xp frisités plusz nod32 elég lenne de a linux egszerúbb:) és jo:) és szebb
linkelek:
nyugodtan irj fórumba is:)
De nekem a minimum program is már annyi, hogy XP belassul rendesen.
Meg fut 2-3 program egyszerre, és olyankor még lassabb.
Meg most win7-et használok, kb. olyan gyors (mármint olyan lassú), mint az XP.
De most a következő disztriken gondolkozok:
- ubuntu
- ubuntu studio
- linux mint
Linux mint-nek tetszik a kinézete, és eddig inkább ezt választanám, mint az ubit.
Van valami érv, hogy miért válasszam inkább az ubit?
Meg utorrent megy ezeken a disztriken, vagy inkább valami külön linuxra szánt klienst szedjek le?
+ha már fel van telepítve, gondolom driver-ek ugyanúgy kelleni fognak, de vírusirtó gondolom már nem fontos.
De van még valami, ami kell hozzá?
Előre is kösz.
Ja és ha mint vagy ubi, akkor azok közül melyiket töltsem le?
Mert ubiról azt hallottam 9.10 vagy nem tudom melyik már nem olyan jó, mint a 9.04.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!