Mi a legbiztonságosabb és lég tartósabb adattároló?
"Legalább olvassatok utána, hogy működnek a felhős szolgáltatások"
Utánaolvastam:
"...A biztonság kérdése ráadásul több rétegű. Nem csak arról van szó, hogy a szolgáltató irányába látszólag irracionálisan nagy bizalmat kell táplálnia az ügyfeleknek, hanem arról is, hogy a cloud szolgáltatók még az adatkezelési szabályzatok legtökéletesebbjével is kiszolgáltatottak lehetnek, ha sikeres (hacker)támadás éri az adatközpontot. Márpedig ez nem annyira ritka, mint szeretnénk, elég csak az Apple iCloudot 2014-ben ért támadásra gondolni, melynek kivizsgálásába még az FBI is bekapcsolódott...."
Meg aztán ha nincs épp interneted akkor az adataidhoz sem tudsz hozzáférni...
Összegezve tehát nem annyira biztonságos az, mint a te magabiztosságodból elsőre látszik...
"Legalább olvassatok utána..."
Ne talányoskodj. Mondj valamit, vagy ne beszélj. Mondj valamit például arról, hogy mitől vagy ilyen felpaprikázott, vagy hogy te mit olvastál, ami ilyen felsőbbrendű fölénnyel igazolja, hogy mi nem értjük az "alapfogalmakat". Vagy például hogy te mire alapozod azt a hitedet, hogy a fölhő olyan lehengerlően biztonságosabb adattároló, mint bármi más.
A kérdező megkapta a válaszokat, de ettől te még mesélhetsz nekünk, hadd tanuljunk valamit.
Segítek, mert látom keresni sem tudtok. (Remélem angolul azért igen.)
Egy súgó részlet az egyik általam leggyakrabban használt felhőszolgáltatótól, a DropBox-tól:
Does Dropbox keep backups of my files?
Even if your computer has a meltdown, your stuff is safe in Dropbox and can be restored in a snap. In fact, if you're using the Dropbox desktop application, your files are backed up several times. The primary copy on your computer's hard drive is synced to your Dropbox account online, and that copy is backed up again for safety. If you're using Dropbox to sync files between multiple computers, your files are backed up on those computers as well.
By default, Dropbox saves a history of all deleted and earlier versions of files for 30 days for all Dropbox accounts. If you purchase the extended version history add-on feature, you can revert to a previous file version or recover a deleted file at any time within a year of an edit or deletion made after your purchase.
All files stored online by Dropbox are encrypted and are kept in secure storage servers across several data centers.
Forrás: [link]
Natehátakkor:
- A fájljaid egyrészt megtalálhatóak a számítógépeden, másrészt online a szerveren és egy harmadik mentésben is
- Ha több klienst használsz (Windows, Linux, IOS, Android mind támogatottak és van böngészős hozzáférés is bármiféle telepítés nélkül), akkor azokon is megtalálhatóak a fájlok, offline
- 30 napig megőrzi a törölt fájlokat is és később visszaállíthatóak, ha meggondolnád magad
- Az adatok titkosítva vannak
- A szerver oldali tárolás is több adatközpontban található, redundánsan, biztosítva
Tehát akkor nem igaz az, hogy:
- Nem férsz hozzá offline
- Nincsenek biztonságban, ha megsemmisül egy adatközpont
- Szabadon és könnyen hozzáférhető lenne akár belülről, akár kívülről
Ezek után akkor meséljetek plez, hogy hogyan veszi fel a versenyt biztonságban és kényelemben ezzel
- a polcon tárolt cd/dvd lemezek, amiket néhány év után nem lehet beolvasni, és egyébként is iszonyú lassú és macerás keresgetni és cserélgetni, arról nem beszélve, hogy újabb gépekbe már nem is tesznek optikai olvasót, annyira elavult már
- vagy egy külső merevlemez, ami kényes, ha például véletlenül leejted örökre elfelejtheted a tartalmát
És hozzátenném, hogy mindez a szolgáltatás több GB adatig teljesen ingyenes, de a jóval nagyobb tárhely sem drága.
Szevasztok!
Natehátakkor:
"Tehát akkor nem igaz az, hogy:
- Nem férsz hozzá offline"
Na igen. Ha automatikusan elmenti a többi gépemre a 100-200 GB-nyi anyagomat akkor az baromira hasonlít arra, hogy én önerőből otthon lementem egy külső vinyóra, a telómra annyi anyag meg rá sem fér, nagy ötlet. De így offline ugyanaz amit én ajánlok.
"Nem igaz, hogy szabadon és könnyen hozzáférhető lenne akár belülről, akár kívülről"
Nem azt írtuk hogy szabadon és könnyen hozzáférhető lenne, hanem azt, hogy ez sem 100%-os. Vagy szerinted az Apple szerverek támadhatóak a dropbox-é meg nem???? Ezzel nem győztél meg!
"Ezek után akkor meséljetek plez, hogy hogyan veszi fel a versenyt biztonságban és kényelemben ezzel
a polcon tárolt cd/dvd lemezek, amiket néhány év után nem lehet beolvasni..."
Nem lemezt hanem HDD-t ajánlottam meg RAID kötetet. Nem "lassú", nem "macerás" és nem "elavult".
"...vagy egy külső merevlemez, ami kényes, ha például véletlenül leejted örökre elfelejtheted a tartalmát"
10 éve használok külső vinyót és itt azt sugallod hogy mindenki dobálja a HDD-it. Nálam még egy sem esett le, ha meg leesik akkor ott a RAID tömb.
"És hozzátenném, hogy mindez a szolgáltatás több GB adatig teljesen ingyenes, de a jóval nagyobb tárhely sem drága. "
Ennyi anyag éves tárolási összege nagyjából 30.000Ft, ebből ÉVENTE veszek egy 3TB-os WD vinyót...
hát nem vagyok elájulva...
"Nem igaz, hogy szabadon és könnyen hozzáférhető lenne akár belülről, akár kívülről"
Volt már rá precedens, hogy hozzáfértek 68 millió felhasználó adataihoz:
ámbár nem történt adatvesztés, de rámutat arra, hogy nem szabad az adatokat csak egy szolgáltatásra rábízni.
Például azért se mert a Dropbox nem használ végponttól végpontig tartó titkosítást - éppen ezért léteznek külön az ezt létrehozó alkalmazások:
vagy az ezen hiányosságokat nem tartalmazó szolgáltatások:
Ennyire ostoba csak nem lehetsz, könyörgöm. :D
Még egyszer utoljára darabokra szedlek, aztán befejeztem, mert láthatóan csak vergődsz és azért mondasz ellent, hogy ellentmondj mindenféle értelem és érvek nélkül.
"Na igen. Ha automatikusan elmenti a többi gépemre a 100-200 GB-nyi anyagomat akkor az baromira hasonlít arra, hogy én önerőből otthon lementem egy külső vinyóra, a telómra annyi anyag meg rá sem fér, nagy ötlet. De így offline ugyanaz amit én ajánlok."
Kicsit sem ugyanaz, és elég erős, ha ezt nem sikerül belátnod.
Egyrészt azonnali automatikus szinkronizáció, nem pedig Te minden hét szombaton mész a kis külső vinyóddal és másolgatod fel a gépekre az adatokat. Remélem csak viccelsz, hogy szerinted ez a két dolog teljesen ugyanaz... Másrészt pedig az offline tárolás mellett online, szervereken is tárolva van az adat, sokszorosan redundánsan. Ég és föld.
1-0 a felhőnek.
"Nem azt írtuk hogy szabadon és könnyen hozzáférhető lenne, hanem azt, hogy ez sem 100%-os. Vagy szerinted az Apple szerverek támadhatóak a dropbox-é meg nem???? Ezzel nem győztél meg!"
Semmi sem 100%-os a világon, az égvilágon semmi. De ha mondjuk azt fejtegetjük, hogy honnan lopják el könnyebben az adataimat, a kispolcról az első emeleti lakásomból, vagy egy biztonsági őrökkel fizikailag és titkosítással és tűzfalakkal védett adatközpontból, akkor bizony még mindig az utóbbi a biztonságosabb adatlopás szempontjából. Egyébként mert aztán egy csapat hekker biztos a családi fotóimért fogja támadni az Dropboxot...
2-0 a felhőnek.
"Nem lemezt hanem HDD-t ajánlottam meg RAID kötetet. Nem "lassú", nem "macerás" és nem "elavult"."
Nyilván a RAID-be kötött HDD-k nagyságrendekkel jobbak az optikai lemezeknél, de még mindig csak kis mértékű redundancia van egy felhőhöz képest és fizikailag ugyanúgy egy helyen van az adat, míg felhőnél akár 3 különböző kontinensen is lehet. Kb a bolygónak kell elpusztulnia, hogy minden adatod elvesszen, míg az otthoni HDD-s tárolásnál elég egy víz/tűzkár vagy betörés.
3-0 a felhőnek.
"10 éve használok külső vinyót és itt azt sugallod hogy mindenki dobálja a HDD-it. Nálam még egy sem esett le, ha meg leesik akkor ott a RAID tömb."
Nem sugallom, hogy mindenki dobálja, de ez egy külső HDD-nél abszolút valós veszély. Kicsúszik a kezedből, levered az asztal széléről, leöntöd üdítővel, ésatöbbi.
Ritka, de messze nem nagyon ritka esetek.
Felhőnél a fizikai sérülés miatti adatvesztés mennyire is esélyes?
4-0 a felhőnek.
"Ennyi anyag éves tárolási összege nagyjából 30.000Ft, ebből ÉVENTE veszek egy 3TB-os WD vinyót..."
És mire mész vele? :D
Almát hasonlítasz körtével, itt ezért a pénzért hatalmas tárhelyet és egy rakat szolgáltatást kapsz, egy fizikai dobozhoz képest.
"hát nem vagyok elájulva..."
Persze, hogy nem, mert csak agyatlanul kötekedni akarsz, de valódi érvéket nem sorakoztattál fel, csak kb annyit, hogy az otthoni RAID-be kötött HDD sem olyan rossz... Nem olyan rossz, csak a felhő mindenben jobb, biztonságosabb, gyorsabb, kényelmesebb, modernebb.
"Egyrészt azonnali automatikus szinkronizáció, nem pedig Te minden hét szombaton mész a kis külső vinyóddal és másolgatod fel a gépekre az adatokat. Remélem csak viccelsz, hogy szerinted ez a két dolog teljesen ugyanaz..."
Arra gondoltam, hogy ha automatikusan szinkronizálva "lop" el a vinyómból 200GB-ot minden gépen azzal nem vagyok kisegítve. Ugyanúgy a saját gépemet terheli mert ezt én is megcsinálom csak nem évi 30.000-ért!
"Semmi sem 100%-os a világon, az égvilágon semmi. De ha mondjuk azt fejtegetjük, hogy honnan lopják el könnyebben az adataimat, a kispolcról az első emeleti lakásomból, vagy egy biztonsági őrökkel fizikailag és titkosítással és tűzfalakkal védett adatközpontból, akkor bizony még mindig az utóbbi a biztonságosabb adatlopás szempontjából. Egyébként mert aztán egy csapat hekker biztos a családi fotóimért fogja támadni az Dropboxot..."
Na ebben egyetértünk, hogy nincs 100%-os biztonság. Az én adataimat az első emeletről nem fogják ellopni, mert ahogy írtad más számára érdektelen, de a dropbox inkább érdekli őket és ha ott az én adatom is akkor nagyobb az esély a támadásra mert más fontos adatok vannak ott ami miatt mindent veszélyben van még az én családi fotóim is.
Inkább tárolom itthon mert az senkit nem érdekel, mint olyan helyen ahol köztudottan lehetnek mások számára értékes és támadható adatok. Ez tényleg ennyire felfoghatatlan számodra???
"Nyilván a RAID-be kötött HDD-k nagyságrendekkel jobbak az optikai lemezeknél, de még mindig csak kis mértékű redundancia van egy felhőhöz képest és fizikailag ugyanúgy egy helyen van az adat, míg felhőnél akár 3 különböző kontinensen is lehet. Kb a bolygónak kell elpusztulnia, hogy minden adatod elvesszen, míg az otthoni HDD-s tárolásnál elég egy víz/tűzkár vagy betörés."
Ebből egyedűl a tűzkárt írom alá, vízkár ehhez kevés mert nem fog 2 méter magasan állni a víz és a betörő sem a vinyóért jön.
"Nem sugallom, hogy mindenki dobálja, de ez egy külső HDD-nél abszolút valós veszély. Kicsúszik a kezedből, levered az asztal széléről, leöntöd üdítővel, ésatöbbi. Ritka, de messze nem nagyon ritka esetek.
Felhőnél a fizikai sérülés miatti adatvesztés mennyire is esélyes?
Felhőnél nem is esett szó a fizikai sérülésről. Ott a támadások jelentik a "fizikai sérülést". Leöntöm, ledobom, ott van a RAID a gépben, no problem.
"...agyatlanul kötekedni akarsz, de valódi érvéket nem sorakoztattál fel, csak kb annyit, hogy az otthoni RAID-be kötött HDD sem olyan rossz..."
Ezt meg mindenki eldönti ezek után maga.
Adataim tárolása a felhőben 10 évente 300-400.000Ft. Akinek van erre ennyi pénze, - gondolom te is kicsengetsz ezért ennyi pénzt - hát tegye.
Én maradok 10 évente 90.000Ft-nál, ebből veszek egy RAID tömböt meg egy külső vinyót és maradok továbbra is ilyen agyatlan és amilyen elvetemült vagyok ezt a megoldást még másnak is ajánlom...
Végezetül már csak annyit hogy ebben az egészben az zavar, hogy te mondasz egy lehetőséget és minden más lehetőséget ajánló csak "ugatja" a témát, nem ért hozzá és volt még pár jelződ ami téged minősít.
Mindenki eldönti hogy a drágább vagy az olcsóbb megoldást választja. Eldönti hogy hol tárolja a 100-1000 GB-nyi számára fontos cuccot.
Arról még nem is beszéltünk, hogy ugye ehhez a költségek mellett - ha nem az olcsó házi megoldást választod - internet is kell. Persze ma már ez "alap" ami rendben is van. Nézzük a Telecom átlagosnak mondható NetmániaM díjcsomagját havi 5300Ft-ért aminél ha fel akarom tölteni az 500GB-nyi cuccomat a tutiba akkor kapok egy kemény garantált 0,5 MBit-es feltöltési sebességet.
Ezzel a sebességgel hozzávetőleg az 500 GB 2500 óra alatt megy fel ha 24 órán keresztül nyomom, ami ugye lehetetlen mert egy dolgozó ember max 4-6 órát ül ott, tehát az 500GB-ot 400 nap!!! alatt fel lehet tölteni. Hááát ez nagyon - hogy is írtad - " biztonságosabb, gyorsabb, kényelmesebb, modernebb."
Főleg gyorsabb, persze írhatnád hogy én sötét, vegyek nagyobb netet, jó legyen a netmániaXXL 7700Ft-ért, itt már csak - mivel négyszer gyorsabb a garantált feltöltés - 100 napig fogom feltölteni. Hurrrá!!
Ja és ez a csomag kerül nekem 7700Ft-ba ami évente ugye 92000Ft, de maradjunk csak annál, hogy csak a felhő miatt kell gyorsabb net, aminek a különbözete havi 2200ft azaz évi 26.000ft. Ehhez hozzácsapod a dropbox éves bérleti díját és már is járunk évi 30 helyett potom 55.000Ft-nál.
na ezért írtam, hogy mindenki döntse el mi éri meg...
Ez a netes adattárolási mánia csak valami hipszter majomkodás. Kétségtelenül jó dolog, ha pár nekem fontos dolgot több helyről is elérhetek, bár vannak kényelmetlenségei, elsősorban a netfüggőség. Tudom, a net ma már mindenhol "alap", de ettől azért még előfordul, hogy valamiért egy ideig nem érhető el az internet. Én nem szeretném, ha valamit *otthon sem* érhetnék el azért, mert a fájljaimat valahol a felhőben tárolom, és nincs ott a gépem közelében valamilyen adathordozón. De ez CSAK a kényelem.
A kérdés a BIZTONSÁGról szólt, ezt szemlátomást nem értetted meg. Tehát legyen a legkisebb az esély arra, hogy elvész, és arra, hogy más hozzáfér. A kettő fontosságának aránya a fájl jellegétől függ. Ha valami bizalmasat *minden* alkalommal végigutaztatnék az internet általam nem ellenőrizhető, nagyon sok állomásból és feldolgozási pontból álló csatornáján, akkor bizseregne bennem az érzés, hogy vajon nem látta-e mégis valaki. Mert tudjuk, hogy ez meg szokott történni. A vakhit a védett csatornán való utaztatás feltörhetetlenségében kínosan nevetséges.
Az pedig már előfordult az elmúlt pár évben, hogy valamelyik szolgáltató azt mondta, hogy elvesztettünk egypár levelet vagy dokumentumot, bocsika, nem is ígértük, hogy halálbiztosan megmaradnak.
Engem az sem győz meg, hogy tároljak mindent a gépemen is, amit a felhőbe küldök. (Jó lassan.) A külső háttértárakat én azért is használom, hogy ne a gépen kelljen tárolnom az egész cuccot. Filmeket, játékok és nagy programok telepítőcsomagjait.
Szóval kedves Kötekedő, értem én, hogy már régen csak szórakozol, és te magad sem tudnád megmondani, hogy miért is élvezed ezt a debilséget, de a megnyilvánulásod primitív és röhejesen értéktelen, nem szórakoztató. Mi már csak azért magyarázzuk a dolgot, mert kedvünk van hozzá, és az, aki a jövőben idetéved egy keresés eredményeként, hadd olvasson értelmes véleményeket a lábtörlő-marcangolásod mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!