Egy telepítőről az md5sum-ja alapján lehet tudni, hogy vírusos-e?
Csak akkor lehet tudni, ha a checksum megbízható forrásból származik.
(Mert ugye ha valaki beletesz valami nyalánkságot a telepítőbe és arra számol checksumot, és ezzel a checksummal teszi ki valahova a telepítőjét, akkor a checksum stimmelni fog és úgy tűnhet, mintha minden rendben lenne.)
Akkor megbízható forrásból van.
Még kérnék válaszokat!
2! Akkor esetleg. Meg lehet úgy hackelni az adatot, hogy ugyanaz legyen az md5sumja...
K...László! Ilyen szempontból tényleg mindent fel lehet törni.
"2! Akkor esetleg. Meg lehet úgy hackelni az adatot, hogy ugyanaz legyen az md5sumja... "
Én nem ezt írtam. Ennek elméletben meg van az esélye, de az nagyon pici. A hashfüggvények (mint pl. az MD5) egyik fontos feltétele, hogy nagyon kicsi változtatás esetén is nagyon más (véletlenszerűnek tűnő) eredményt adjanak.
Tehát röviden: attól nem igazán kell tartani, hogy a belenyúlás után ugyanaz a checksum (hashérték) keletkezik.
Amitől kell, és ezt írtam fent is:
Például egy torrent oldalról szeded le a telepítőt ÉS ONNAN nézed a checksumot is. Ekkor joggal lehet tartani attól, hogy aki feltette a telepítőt és a checksumot, az belenyúlhatott.
A jobban érthetőség miatt írok egy egyszerű példát:
Van egy telepítőm, mindegy mi az. Ennek a checksumja legyen 100. Ez van fent a hivatalos weboldalán.
Én valahogyan beleteszek valamilyen csúnyaságot és utána kiszámolóm ennek a módosított telepítőnek a checksumját. Ez lesz a 111.
Én ehhez a módosított telepítőhöz készítek egy torrent fájlt és felteszem egy népszerű torrent oldalra. A leírásba beteszem az ÉN checksumomat (111).
amikor egy naivabb felhasználó letölti az én telepítőmet és esetleg ellenőrzi a checksumot is, DE az én általam megadottal veti össze (111).
Ekkor azt fogja hinni, hogy minden rendben, ugyanis stimmel a checksum és boldogan használja. Közben meg ugye ott figyelt a finomság a telepítőben.
Ezért nagyon fontos, hogy LEGALÁBB a checksum megbízható helyről származzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!