Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Sajnos a laptopom nem támogatj...

Sajnos a laptopom nem támogatja a Windows 11-et. Most Windows 10 van rajta. Mit csináljak majd? 1. Maradjon Windows 10. 2. Vagy telepitsem Windows 10 IoT Enterprise LTSC ? 3. Vagy telepitsem a Windows 11 IoT Enterprise LTSC ?

Figyelt kérdés
[link]

jan. 20. 22:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
40%

"Sajnos" nekem támogatja "Sajnos".

Kell neked a Windows 11? Nem elvagy a 10-el? Szerintem maradj a 10-en.

Ez a win11 megint olyan mint a win8. Másben sem újít mint animációkban, meg biztos a szuper hasznos AI funkciók is jönnek majd.

jan. 20. 22:19
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi a választ 🙂
jan. 20. 22:22
 3/11 anonim ***** válasza:
44%
Linux
jan. 20. 22:26
 4/11 anonim ***** válasza:
18%
Várj egy évet.
jan. 20. 22:33
 5/11 anonim ***** válasza:
16%

Nekem egy hasonló laptopra Linux kúszott fel. Ennek a win11 cirkusznak nagyobb a füstje mint a lángja. Ez a laptop is 10-12 éves, elösször érje meg 2025-öt, nem fog minden kidobni október után mert nincs támogatott windows a gépeden. Ha még egy év múlva is ezt a múzeális ketyerét nyúzod, majd ráérsz akkor filózni. 😉

Akkor majd vagy egy linuxot vagy egy IoT Wint húzol rá, ha még érdekes lesz a sztori.

jan. 20. 23:20
 6/11 anonim ***** válasza:
56%
Van egy Thinkpadom, dehogy fogom kidobni, mert ezek a Microsofték úgy akarják! Olyxan jó gép, használtan vettem és vagy tíz-tizenöt évig jó! ÉS A Windows 10 Pro gyorsan és jól fut rajta. Nem kérek a Windows 11-ből.
jan. 20. 23:30
 7/11 anonim ***** válasza:
57%
Én még a Vistával nyomatom, nem kell úgy aggódni :)
jan. 21. 08:00
 8/11 anonim ***** válasza:

Ha lejár a Windows 10 támogatása, minden ugyanúgy működni fog tovább, csak a rendszer nem kap több frisstést, mint a Windows 7 esetében. Elvileg ki vagy téve a be nem foltozott biztonsági sebezhetőségnek, gyakorlatilag nem eszik ilyen forrón a kását. Ha egy jó vírusvédőt és tűzfalat használsz, az sokmindentől megvéd. Persze idővel lesznek problémák, néhány újabb program már nem támogatja a Windows 7-et, illetve csak régi verzió telepíthető, de a Windows 10 esetében ez még legalább 3 év lesz, és ami programok most fennt vannak, azok természetesen továbbra is működni fognak.

Persze a frissítések hiánya mindenképp növelni fogja a biztonsági kockázatot, ahogyan öregebb lesz, egyre jobban. Erre megoldás lehet a Windows 10 vagy 11 IoT Enterprise LTSC verziók, de ezeket nem otthoni felhasználóknak tervezték, alapvető alkalmazások hiányoznak róla.

Fentebb többen ajánlották a Linuxot, ami szerintem is több, mint kiváló alternatíva, ráadásul gyorsabban is működik egy gyengébb hardveren. Amit én ajánlok, az a Linux Mint Cinnamon kiadása, ennek a kezelőfelülete nagyon hasonlít a Windows 10-re, szó szerint minden ugyanott van. A legtöbb népszerű alkalmazás elérhető a Szoftverközpontból, ami nem, a szoftverkészítők weboldalán sokhoz elérhető Linux verzió is, amit hasonlóan tudsz telepíteni, mint Windows alatt. Ha pedig végképp Windows programot használnál, ott a Wine, amivel exe fájlokat is futtathatsz.

Múlthéten egy 76 éves ismerősöm kapott egy nagyon régi laptopot, hogy kezdjen vele valamit. Hozzám fordult, hogy meg tudom-e neki csinálni. Amikor megmutatta, használhatatlanul lassú volt, még egy böngésző is nehezen nyílt meg, de legalább ingyen kapta. Neki (is) a Linux Mint Cinnamon-t ajánlottam és telepítettem. Az ismerősöm nem sokat ért az informatikához, de feltettem neki minden alkalmazást, amit eddig Windows-on használt, és mivel a kezelőfelülete tényleg nagyon hasonlít a Windowsra, ezért egyszer megmutattam, és mindent tud benne kezelni, ráadásul dicséri is, hogy olyan gyors lett vele az a gyenge laptop, mint a jóval erősebb asztali gépe, szóval nem kell félni a Linuxtól.

jan. 23. 20:11
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszi a választ :)
jan. 23. 20:27
 10/11 anonim ***** válasza:

#8: csak megjegyzem: win7-en máig működik a win7-hez járó Defender és MSE vírusirtó. Pár napja próbáltam, kapja a vírusadatbázisokat..

Win7 rendszeren már sok program el sem tud indulni, pl böngészők pl chrome. 2 hónap múlva már a FF is beszünteti a támogatását. Tehát az oprendszer ms általi támogatás megszüntetése után 5 évvel történik ez. Más progiknál már 1-2-3 év volt. De pl olyan kis programok mint a win10/11 telepítő készítője (MCT) már évekkel ezelőtt sem volt hajlandó (win7 en) indulni.

És ilyen programokból sok van, és egyre több.

Ugyanez lesz win10 esetén is.

Én nem javasolnák enterprise/ltsc verziót mert az már lopásra való felbujtás..

jan. 23. 21:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!