Ez így elég biztonságos?
"Ez a tripla kombó elég biztonságos."
Az. Valamint égbekiáltó baromság.
Fölösleges három darab vírusirtó - csak az erőforrást pazarolod
Elegendő lenne egy is - akár a Microsoft által nyújtott is - csak:
* lehetőleg le kéne cserélni a régi, terméktámogatást nélkülöző Windows 7-tet Windows 10-re (vagy esetleg - ha nem vagy annyira a "Windowshoz kötve" - valamilyen friss, elterjedt Linux-disztribúcióra)
* kerülni kell a mindenféle gyanús helyről származó, tőrt, kulcsgenerálós, warezolt vackokat - ha fizetős szoftver, nincs mese, meg kell venni; vagy keresni ingyenes free-/hareware, vagy nyílt forrású alternatívákat
* érdemes a böngészőhöz reklámblokkoló bővítményt - alkalmasint az uBlock Origint - használni: valamelyest kiszűri a kártevőket tartalmazó oldalakat, a kártevőket tartalmazó, a weboldalba ágyazott reklámokat
* oda kell figyelni, milyen oldalakat nyitsz meg, mire kattintasz, mit töltesz le - a legjobb(nak hitt) vírusirtó sem véd meg a saját hülyeségedtől - legyen egy kis egészséges paranoiád: "Biztos, hogy a haverom küldte azt a Powerpoint-prezentációt, biztonsággal letölthetem?"/"Biztos, hogy a kapott e-mailt tényleg a bankoom küldte?"/"Biztos, hogy a weboldalon javasolt szoftver biztos forrásból származik?"/"Tényleg ingyen iPhone-t nyerhetek?"
* a fontos állományaidról készíts külön külső meghajtókra biztonsági másolatot
"lehetőleg le kéne cserélni a régi, terméktámogatást nélkülöző Windows 7-tet Windows 10-re"
Microsoft-propaganda. Ha van egy megbízható antivirus, egy megbízható böngésző, meg egy jól beállított router, esetleg még egy tűzfal is, a sebezhetőségek 99,9%-át egyszerűen lehetetlen kihasználni, mert a védelmi szoftverek csírájában elfolytják a próbálkozásokat.
"akár a Microsoft által nyújtott is"
Tudnék mesélni a zsarolóvírusról, meg a "nem kell nekem sem a NOD, sem az AVAST, frissített Win10-em, meg Defenderem van" felhasználóról.
De használjon mindenki azt, amit akar. Nekem nem lesz rosszabb az életem attól, hogy másnak odaveszik minden adata.
"Microsoft-propaganda."
Nem az.
A Windows 7-nek megszűnt a terméktámogatása:
Nem kap többé biztonsági frissítéseket (hacsak nem ESU-programban résztvevő nagyvállalati felhasználó), így sebezhetővé válik.
Ezek tények.
"Tudnék mesélni a zsarolóvírusról, meg a "nem kell nekem sem a NOD, sem az AVAST, frissített Win10-em, meg Defenderem van" felhasználóról."
Ez a "hallottam a szomszéd Pistikétől, hogy a nővérének a barátjának a faterja Defendert használt, aztán..."-esete.
Egy vírus nem önmagától kerül a felhasználó gépére, a felhasználón múlik, hogy letölti azt, futtatja (ezért forszíroztam a felhasználói odafigyelést). Lehet akármilyen (akár csillió forintos) csodavédelme - legyen az Avast, Nod vagy Kaspersky,... - ha pont azt az 1 vírust kapja el, amit a víruskeresője nem ismer fel, akkor megfertőződik.
"nem lesz rosszabb az életem attól, hogy másnak odaveszik minden adata."
Ezért említettem a biztonsági mentés fontosságát. Több példányban, külön külső meghajtórkra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!