Attól függ milyen pasztát kapott. HW Monitor kiírja a hőmérsékletet, portable program. Ha nagyon magas, akkor érdemes pasztázni. Amúgy nem...egy jó paszta 5 évig is jó.
Ha 65-70 C használat közben az már esélyes. De , ha izzasztod a gépet felmehet. Alapjáraton nézd me. Bekapcs, elindítod a HW-t és vársz 5 percet...ha itt már 50 fölé megy nem jó. Persze gép függő is, de kb ezek az értékekre figyelj.
2020. aug. 11. 13:13
2/20 A kérdező kommentje:
Köszi, fogalmam sincs h milyen pasztát kapott :( a többi pedig nekem kínai:) De mivel egy 7 éves gépről van szó, és csak tavaly jelentkezett először ez a probléma hogy a ventilátor már be sem kapcsolt, így bízom benne hogy csak ő sem bírja a meleget, illetve facebookozni, illetve híreket olvasni meg bírja több órán keresztül is. Lehet h a filmmel volt problémája. akkor megnyugodtam, mivel semmilyen mentés nincs a gépen, és tele van fotókkal. Ment a zöld.
Félévente érdemes kifúvatni. Kb. 1200-1300 Ft egy olyan préslevegős spray, ami laptop tisztításnál 3x elegendő. Ezt házilag csinálhatod. A processzor hűtőpaszta cseréje normál használat esetén 3 év. Extrém használat (Erős játékok! esetében 1 év. Ha csak kifúvatni kell, akkor nem éri meg szervizbe vinni, ezt saját kezűleg is megoldhatod. Egyes gyártóknál nem szempont a levegő áramlás. Ilyen Pl. a Lenovo, de más is spórol a helyen...:(
2020. aug. 11. 13:34
4/20 A kérdező kommentje:
Nos igen! Egy másik csoportban anno kérdeztem h mit tudok itthon tenni vele, írták h, porszívózzam ki a réseknél, más azt írta hogy hajszárítóval fújjam / itt már el is akadtam h most szívjam, vagy fújjam/ de mindkettőt kipróbáltam , és még ajánlották ezt a sűrített levegőt is. Vettem, fújtam, majd mikor mindezeket elmondtam a szervizbe a csávó pár szál haja is kettéállt, mondván ezek után csoda hogy nem törtek el a lapátok.
Ez a kifújásos módszer nem jó. Esetenként hatásos, de a legtöbb esetben nem. túl kicsi a hely, és gyakran előfordul (főleg magasabb páratartalomnál), hogy enyhén befilcesedik a por. Az ilyen jellegű "kifújással" csak bepréseled a lapátok közé az összeállt anyagot, amivel több kárt okozol mint gondolnád. ezért mondta a szervizes amit mondott.
2020. aug. 11. 13:47
Ha nem akarod "szétkapni", tehát a burkolaton kívül a nyáklapot is kicsavarozni, akkor vidd a szervizbe. Ha ezeket leveszed, akkor simán kifúvatható. (Csak csavarozva vannak, és ügyelj a szalagkábelekre, de ezek visszadughatóak.) Szétszerelés nélkül nem fog menni a tisztítás. Ja, és vidd másik szervizbe, ha szükséges! Mitől törne el a ventillátor? Mindegy...élniük kell valamiből. :)
2020. aug. 11. 13:56
a ventilátor lapátok azért törhetnek le, mert az alá szorult befilcesedett anyag elnyomhatja valamerre. Utána mikor melegszik, elkezd pörögni gyorsabban, és mivel a fordulatszám jóval magasabb a nagyméretű társaiknál, viszonylag könnyen letörik pár lapát, ha hozzáér valamihez. Nem egy ilyet láttam a szervizeseknél, garanciális ügyintézéssel foglalkoztam úgy 10 évvel ezelőtt.
Persze ez azért nem túl gyakori, de előfordulhat.
2020. aug. 11. 14:17
8/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de ezt a sűrített levegőt kimondottan nem ajánlotta, mint ahogy az #5-ös is írta.. és nem is merném szétkapni, de ha 5 évente elég mint az 1-es írta, akkor megnyugodtam. Dongaben ,a kérdés az volt hogy mennyi időközönként kell kitisztíttatni, szerintem nem igazán olvastad el az előző kommenteket. Azt h miért tört volna el a ventilátor? fogalmam sincs.Nem értek hozzá. ha ezen múlik megy a zöld neked is.
Köszöntem
Dongaben jókat írt amúgy, csak még nem tapasztal olyat, hogy letörhet a venti lapátja.
Viszont pár dolgot vegyél figyelembe.
mennyire poros helyen vagy, ehhez képest kell kalibrálni a tisztítást is
most meleg van. eleve melegebb levegőt kap a venti is
ahogy az első írta, monitorozd le egy szoftverrel. kb 70-75 fokig jó vagy.
2020. aug. 11. 14:23
Egy zöld kezet nyújtok neked is. :) Írtam, hogy félévente érdemes laptopot kifúvatni... Komolyan nem én gyártom azt a spray-t... :XD Van kompresszorom, és az istennek sem akarja eltörni a lapátot. :)
2020. aug. 11. 14:32
További kérdések: