Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Tényleg nem tartós az írható...

Tényleg nem tartós az írható cd/dvd-re mentett anyag megőrzése?

Figyelt kérdés
Lehet hogy 10 év után nem olvasható, vagy hibás lesz?
2019. dec. 11. 09:04
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
21%

Nekem is ment már tönkre DVD lemezem, akarok filmet nézni nincs rajta semmi csak x hibát írt ki a dvd felvevő és lejátszó.

2012-től használok külső HDD-t még most is bírja, csak a kondíciója 91%-ék.

Szerintem HDD, SSD, SD kártyán, Pendriven, felhőkben, videómagosztón kell tartani filmeket zenéket képeket stb adatokat hamarosan 2020 lesz.

2019. dec. 11. 15:51
 12/23 anonim ***** válasza:
69%
5 éve vettem egy 4 TB-os HDD-t. Erre felmásoltam az összes CD és DVD-m tartalmát. Én is meglepődtem, de minden lemez olvasható volt. Néhányat lassan olvasott de minden adat felkerült hibátlanul. Ezek 10-15 éves DVD-k és CD-k, simán szekrényben tároltam a szobámban...
2019. dec. 11. 19:17
 13/23 anonim ***** válasza:
56%
.. kb 100 CD és 300 DVD-ről beszélek.
2019. dec. 11. 19:18
 14/23 A kérdező kommentje:

Huu ...

Köszönöm az aktív részvételt. Nagyon tanulságos olvasni a tapasztalatokat. Nyilván én is azon vagyok, hogy end user-ként rögzítsem, tároljam anyagaimat, főleg a családi képeket és videokat. Ezekből egyre több születik, hála a digitális technikának és a mobiltelefonoknak. Szeretném az "örökkévalóságnak" megőrizni emlékeimet.

Igen a cd/dvd írásra azt ígérték hogy 30 évet bír. De tapasztaltam, hogy a pár éve felírt lemezeimben előfordulnak lejátszáskor hibák, lefagyások.

Szép, nyomtatható dvd gyűjteményem van a családomról, de a fentiek szerint jobb ha újra szerkesztem és írom őket. Mert ugye a video kamerák fileokban készítik az anyagot amit szerkeszteni kell és összefűzni stb. Ezt csinálom a NERO programmal, szép menüvel zenei aláfestéssel stb.

Tehát ezt mind újra. Szerencsére hdd-n elmentve megvan az eredeti felvételi anyag, persze más és más rendszerben (VHS, 8-as, mini 8-as, mp4, m2ts).

Szóval ha szerencsém van csinálhatom újra az egészet, mert a lemez másolással a hibák is átmásolódnak, ha jól tudom, ugye?

2019. dec. 12. 09:07
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Az optikai lemezekkel pontosan ugyanaz lesz a probléma, mint ami például a floppy-kal.

Nem az a fő gond, hogy nem olvashatók, hanem hogy nincs mivel olvasni őket. Nekem már vagy 10 éve nincs floppy meghajtóm. De 5 éve már optikai meghajtóm is csak egy külső van, ha mégis be kellene olvasni valamit.

2019. dec. 13. 09:33
 16/23 A kérdező kommentje:

Akkor mi a megoldás?

A HDD is csak véges élettartamú, meg aztán azoknál is felmerülhet a működtetési probléma lásd IDE - SATA - ... ssd lépcsők. A W rendszer szerintem le lesz cserélve pár éven belül, mert túlkomplikált, túl nagy, túl sebezhető, lassú, drága ...

Akkor meg pláne gond lesz mindezek feldolgozása.

A központi adatfelhők a mai világban úgy néz ki nem nyújt elég garanciát és privacyt. Ebből csak egy Orwell-i világ alakul ki : Nagy Testvér mindent lát.

Szóval mit javasoltok miként mentsem emlékeimet?

2019. dec. 13. 09:46
 17/23 anonim ***** válasza:
Felhőbe.
2019. dec. 13. 10:14
 18/23 anonim ***** válasza:

HDD-kre. Az adat élettartama nem függ az adatHORDOZÓ élettartamától ha jól csinálod..!

Ezt meg kell érteni!

2019. dec. 13. 11:04
 19/23 anonim ***** válasza:

H biztosra akarsz menni, akkor aa kőtáblát javaslom. Az már pár ezer évet bizonyított.

De leginkább dolgozz az Alzheimer ellen.

A többi az úgy is olyan, hogy csak most hiszed, hogy fontosak.

A 30 évvel ezelőtt készített fényképeimet vagy 25 éve elő sem vettem. Sokról azt sem tudom, hogy hol van. A negatívokról meg pláne.

2019. dec. 13. 11:20
 20/23 anonim ***** válasza:

#17: "Felhőbe"

Mit gondolsz ott mit használnak? HDDket..!!!

A különbség csak az hogy ők bíznak magukban, te pedig nem.

Addig biztosítják a felhő szolgáltatásukat amíg anyagilag hasznot remélnek belőle. Te meg reménykedsz hogy az adat mindig eljut majd hozzád (országokon szolgáltatók hadán át). (Ugyanúgy ahogy évszázadokkal ezelőtt a mennybejutásban reménykedtek az emberek ;)

2019. dec. 13. 11:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!