Tényleg nem tartós az írható cd/dvd-re mentett anyag megőrzése?
Friss csirke lehetsz, ha nincs még ebben saját tapasztalatod!
Nekem volt olyan CD lemezem, ami 7 év után már alig volt olvasható. Olyan is, ami konkrétan elkezdett rohadni.
Azok a CD lemezek, amiket 1998-2000 környékén írtam, már rég nem olvashatók, pedig nem voltak napfényen, se túl meleg helyen.
Az előző válaszolóknak: talán nem a pincében kellene tárolni a CD-ket.
Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány optikai adathordozóm ment tönkre, pedig aztán több száz volt/van belőlük.
Arra kell ügyelni, hogy vállalható körülmények között kell tárolni. A nedvességre, és a különböző vegyi anyagokra kifejezetten érzékenyek. Na, meg mindőségi médiát kell venni, nem valami noname 30 forintos hulladékokat.
Kérdező: melyik adathordozó az, ami garantáltan 10 év múlva olvasható lesz? Meg lehet nézni, hogy a 10 évvel ezelőtti merevlemezek vagy pendrive-ok mennyire működőképesek ennyi állás után. Nem fogunk jobb arányt találni egyik adathordozónál sem. Mennyiségre kb. feleannyi pendrive-om és memóriakártyám dobta be a kulcsot, mint ahány megírt CD-m. Csakhogy megírt CD-ből tízszer annyim van/volt, mint ezekből.
Az adatvesztés kockázata meg mindig fennáll. Ezért örök érvényű szabály, hogy soha ne csak egyetlen másolatunk legyen, hanem legalább kettő, lehetőség szerint különböző helyen, és különböző elvű adattárolókon.
#1 egyébként nettó butaságot írt, szépen összekeverte a blu-rayt az MDisc-kel. A (sima) blu-ray élettartam szempontjából ugyanaz a kategória, mint a DVD. Csakhogy mindkettőből létezik MDisc változat is. Igen, DVD-ből is. Na, ezek azok, amiket hipertartósra terveztek, olyan hordozóréteggel, amit a nedvesség is nehezen kezd ki. Ezeknek jósolnak többszáz éves élettartamot. Jóval drágább, mint a "sima" média, de tartósabb is. És mint mondtam, van DVD-ből és blu-ray-ből is MDisc. (Na, meg árnyaljuk kicsit a képet: blu-rayből van MABL hordozórétegű is, ami szintén elég tartós. Meg van még olyan, hogy "HTL", ami a "sima" blu-raynél kicsit tartósabb, bár nem sokkal.)
"Az előző válaszolóknak: talán nem a pincében kellene tárolni a CD-ket.
Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány optikai adathordozóm ment tönkre, pedig aztán több száz volt/van belőlük.
Arra kell ügyelni, hogy vállalható körülmények között kell tárolni. A nedvességre, és a különböző vegyi anyagokra kifejezetten érzékenyek. Na, meg mindőségi médiát kell venni, nem valami noname 30 forintos hulladékokat."
Aztán szerinted ki tárolja a CD-it vegyi anyagok között mégis Te agyalágyult?
"Kérdező: melyik adathordozó az, ami garantáltan 10 év múlva olvasható lesz? Meg lehet nézni, hogy a 10 évvel ezelőtti merevlemezek vagy pendrive-ok mennyire működőképesek ennyi állás után. Nem fogunk jobb arányt találni egyik adathordozónál sem. Mennyiségre kb. feleannyi pendrive-om és memóriakártyám dobta be a kulcsot, mint ahány megírt CD-m. Csakhogy megírt CD-ből tízszer annyim van/volt, mint ezekből."
Mágnesszalagok (audio/video kazetták), vinyl lemezek, merevlemezek mind-mind étvizedekig garantáltan olvashatóak. Egy optikai lemez meg általában jó ha 5 évig használható.
"Az adatvesztés kockázata meg mindig fennáll. Ezért örök érvényű szabály, hogy soha ne csak egyetlen másolatunk legyen, hanem legalább kettő, lehetőség szerint különböző helyen, és különböző elvű adattárolókon."
Ja, meg hogy széfbe tegyük, amihez csak korlátozott személyzet fér hozzá.
Hagyjuk már. Kicsit elvadult gondolat azt állítani, hogy nagy elvárás az egy sima end-user-től, hogyha lementi a családi képeit egy CD-re, akkor az 5 év múlva is megnézhető legyen.
Én egyébként nem is ezt érzem a nagy problémának az egész kérdésben, mert mióta tudom, hogy a CD-k/DVD-k ennyire nem tartósak nem foglalkozom egyikkel sem. A nagyobbik probléma, hogy annak idején ezeket pont azzal reklámozták, hogy amiatt jobbak, mint mondjuk az audio/video kazetták, mert minőségromlás nélkül nézhetőek meg akárhányszor, ehhez képest meg, nemhogy a minőség romlik, hanem teljesen elveszik az adat. Jobb országokban ilyenekért vaskos pereket lehet megnyerni.
Több tucat CD-m van, amit a 2000-es évek elején írtam, még talán az összes jó. Szúrópróbaszerűen még nem találtam hibásat. Ilyen lemezeket old stock-ként lehet venni nagy ritkán busás felárral.
Viszont az írható CD-k minősége az idők során folyamatosan romlott. A korai gyártású, sötét színű lemezek, amiket akár 1-2x-es sebességgel is lehetett írni egy életet végigszolgálnak. A maiak, amiknél általában 8x-os a leglassabb írási sebesség viszont már sokkal megbízhatatlanabbak.
Viszont lehet kapni direkt archiváláshoz kifejlesutett lemezeket, csak ugye azok drágák.
Én mindigis a leges legolcsóbb akciósan árult CD-DVD lemezeket vettem 10-20as gúlában. 10Ft-ért átutaztam a várost.. ;D
De soha többé nem arhiválok rá.
Oka egyszerű: nem ellenőrizhető hogy megvan-e még rajta az adat, ha van több száz lemezed. Hdd-nél ez nem gond.
"Mágnesszalagok (audio/video kazetták), vinyl lemezek, merevlemezek mind-mind étvizedekig garantáltan olvashatóak."
Valahogy itt vesztette el a komolyságát ez az "érvelés". :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!