Összeállítanátok egy jó orsót meg egy botot 20000 ft
ért?
11/23 A kérdező kommentje:
Bocsi akinek kék kezet nyomtam a válaszára zöldet akartam csak a kva telefonon nehéz
12/23 A kérdező kommentje:
Amúgy neked milyen bojlis botod van? Mert amit nézegettem a haldorádón az kb mind 3 lb dobósúlyú és attól félek hogy túl kemény lenne ezért néztem a feedereket mert elegem már ezekből a dióverőkből. Tudnál mondani jó botot meg márkát akár feeder akár bojlis ami lágy hajlékony 10000 ft ért? A nevisről mi a véleményed? Mert nagyon sok olyan botot látok. És a prologic nevű márkát ismered mert van olyan bojlis bot 10000 ért ami jónak tűnik cdak 3 lb dobósúlyú és mondtad hogy 2,4 dobósúlyú elég mert lágyabb. Bocsi a sok kérdésért csak nem akarom megbánni ha veszek valamit éd nem akarok 20000 rt kidobni. Orsónak ez jó nem? By döme team feeder carp figter 4000 lcs vagy by döme team deeder Power fighter 4000? És az első fékws orsó hogy működik hogy mondják hogy az milyen jó mert nekem eddig csak hátsófékes orsóim voltak vagy univerzális vagy miez ahol van egy kis tekerő és azzal lehet állítani hogy milyen erővel keljen húzni a damilt hogy engedje. Ja és még annyi hogy az a kallanytú hátul az orsín az mire való? Az a nyelető fék? És ha igen az mire való és hogy kell használni?
Ha nem akarsz túl nagy távolságokra dobni, akkor egy kompozit alapanyagú bojlis botot nézzél. Ezek nagyon rugalmasak és szinte törhetetlenek.
Ilyesmire gondolok:
[link]
Vagy ilyenre:
[link]
Orsóból meg egy ilyen és valószínűleg hosszú évekig nem lesz problémád:
[link]
Zsinórból mostanában kipróbáltam néhány olcsóbbat és egész jól működnek. Van amelyik már két éve rajta van az orsón és intenzív használat mellett sincs vele gond. Ezeket általában 500 m-es tekercsen árulják 1.500 Ft körüli áron és sokszor két színűek, pl. sárga-fekete.
2018. júl. 29. 18:39
Hűhaaaa..... :) Nos én 2 db Eurostar Traverse-X Monster Carp-ot használok 3.60m-es kétrészes verzióban. Dobósúlynak ugyan 3 lbs van ráírva de közel sem olyan mint más gyártók karbon bojlisbotjainak a 3 lbs-változata 2 kilós ponty alatt is szépen hajlik kb a toldásig,utána szépen felkeményedik a bot többi része. Alig-alig volt vele halvesztésem mivel igen rugalmas dobáskor és fárasztáskor (jelzem azzal fogtam a 22 kilós busámat is szájba akadva neki a fűzött,lebegtetett büdöskukoricával). Ára anno olyan 10-11 ezer forint volt. Ár érték arányban nekem tökéletes. A félkilós kárászokat is élvezet vele fogni,anno nádasban is pecáltam vele feltolós úszóval nagyon kezes kis bot. Kb 70-80m-ig tudok vele dobni. Van neki egy 3.5 lbs változata is..na azt kerülni kell mert kidobsz vele ugyan a világból de 8-10 kilós halnál kezded érezni hogy dolgozik a bot,nem átlagpecára való. Nevist csak suhogtattam a boltba..háááátt fene se tudja a párezrese az gagyi,a 20 ezer körülije meg szerintem túlárazott. A Prologicból a C1-es volt a kezembe,dobtam is vele...arányleg lágy bot de ólomnehéz. :P A nyeletőfékes orsó akkor hasznos ha 1-2 napra mész pecázni vagyis 10-24-48 óráig szugerálod a pontyokat. Én max. 5 órát tudok csak pecálni alkalmanként,inkább a 3-4 óra a reális. addig ha abszolút nincs kapás akkor sem lankad a figyelmem szóval én nem használom a nyeletőfékeseket....egy jó minőségű elsőfékes orsó szerintem többet ér. :)
2018. júl. 29. 22:08
Jaa amúgy a 25-ös zsinór szakítója ugye 6-7 kg...nos több az annál mikor bedobsz 40-50m-re. Mikor bevágsz a halnak akkor a damil nyúlik mivel rugalmas anyagból van...pl. 100m-en még nyúlik kb 10-15%-ot minimum azaz kb 10 métert ami nem kevés. Így nagyobb súlynál sem szakad az olyan könnyen. Múlt heti példa: Folyó Tisza. úsztatok egy 5m-es bolognaival tenyeres keszegre,az orsón 20-as damil. Az 5 szem csontit egyszercsak felvette valami és lerántott vagy 50 métert egy húzásra (na mondom ennek lőttek) aztán megáll a tisza közepén és forgolódik na akkor belefeküdtem a 20 gr dobósúlyú botba és lessz ami lessz alapon elkezdtem húzni,szépen megindult felém igaz a bot recsegett-ropogott a kezemben. Kb 20-25 perces huzavona után 5 kg-os nyurgát sikerült fognom.... A 20-as damilnak kb. 4.80 a szakítója meg ahogy éppen sikerül legyártani...és mégsem szakadt el az 5 kilós halnál,a rugalmas bot + jó orsó kidolgozza az energiákat (meg persze volt némi mázli is benne). Döme mester orsóiról nem tudok mesélni mert én szinte csak Okumákat nyúzok gyerekkorom óta...nem tehetek róla de nekem beváltak a termékeik 10-15 ezer között igazi kis igáslovakat kapni ha az Okumák közt szétnézel.
2018. júl. 29. 22:19
16/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ nagyon rendesek vagytok hogy segítetek. Annyit szeretenék hogy a nyeletőfékes orsó hogy működik? Azt nemértem benne hogy ugye van elöl a fék és lehet állítani az erőségét és ahogy húzza a hal engedi a damilt. És azt mondta döme hogy azért jó a nyeletőfékes orsó mert ha nem figyelsz oda akkor nem rántja be a botot a vízbe a hal mert be van kapcsolva a nyeletőfék. De ezt meglehet csinálni ugyanúgy első vagy hátsó fékessel is hogy lazára vam engedve a fék nem? És azt nem értem hogy mutatta hogy átlapcsolta a kallanytút és forgott a dob és engedte az orsó a damilt és tekert egy fél fordulatot és kikapcsolt a nyeletőfék. Szoval akkor ennek mi a haszna vagy mi alapján működik? Mert pl ha be van kapcsolva a nyeletőfék éd úgy vágok be akkor leszalad a damil.
17/23 A kérdező kommentje:
Na utánna olvastam. Bedobáskor ki van kapcsolva ugye és a bottartóra helyezéskor bekapcsoljuk és ha kapás van a hal ellenállás nélkül viheti a csalit. És bevágás után kikapcsoljuk a nyeletőféket és átvált az orsó az elsőfékre. Jól értelmezem? És azt megtudnátok mondani hogy pl kapás van viszi a hal a csalit be van kapcsolva a nyeletőfék és akkor hogy vágjak be? Mert ha úgy bevágok hogy be van kapcsolva a nyeletőfék akkor leszalad a damil. Arra gondolok hogy úgy kell bevágni hogy kapás van finoman kiemelem a botot a tartóbol és kikapcsolom a nyeletőféket vagy tekerek rajta éd kikapcsol magától és utánna vágkak be? Valaki leírná nekem hogy kell bevágni bekapcsolt nyeletőfékkel?
18/23 A kérdező kommentje:
Amikor olyan kapás van hogy a kapásjelző lefele megy mert velem szembe úszik a hal akkor be kell vágni vagy meg kell várni amíg felfele húzza a kapásjelzőt?
A nyeletőfék valójában egy kényelmi funkció és pont azt váltja ki, hogy ne kelljen az első vagy hátsó féket állandóan állítgatni. Egy ilyen orsónál az első féket beállítod a zsinór szakítójához a nyeletőt pedig módszertől függően annyira, hogy ne tudja berántani a hal a botot vagy pl. rablózásnál teljesen kilazítva könnyen tudja vinni a csalit. Igazából ez utóbbi funkció miatt hívják nyeletőnek.
A bevágást egy kicsit szokni kell. Felveszed a botot az ágasról és visszaváltod a kart kézzel vagy tekersz egyet a hajtókaron és visszavált magától. Azt is megteheted, hogy ráfogsz az orsó dobjára kézzel, beakasztasz és utána váltod vissza a nyeletőt. Egy idő után majd kialakul a rutin.
Ha befelé jön a hal, akkor fölveszed a botot, addig tekered az orsót amíg kezd feszülni a zsinór és akasztasz.
2018. júl. 30. 06:47
20/23 A kérdező kommentje:
Valaki megtudná mondani mi az a visszaforgásgátló éd hogy kell használni és mire jó
Kapcsolódó kérdések: