Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Horgászat régen és ma. Mi...

Horgászat régen és ma. Mi változott?

Figyelt kérdés

Gyerekként horgásztam utoljára, azóta eltelt 30 év.

Szeretném egy kicsit feleleveníteni az akkoriban is a nagy semmi tudásomat.

2018. júl. 15. 23:18
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Olvasom a szakirodalmat és azt írja, hogy az újonnan kifogott halat nem lehet kicserélni egy korábban fogottra.

Ez a szabály a darab korlátozás alá nem eső halakra is vonatkozik? Ott a 10Kg-os felső határt olvastam.

2018. júl. 20. 13:51
 12/25 anonim ***** válasza:
Igen, ez a darabszám korlátozással védett halakra vonatkozik. Tehát, ha fogsz három pontyot, amit annak rendje-módja szerint beírsz a fogási naplóba és utána fogsz egy negyediket, ami a legnagyobb, akkor azt vissza kell engedni, nem cserélheted ki egy kisebbre. Az egyéb halaknál ennek nincs jelentősége, ráadásul azoknak a mennyiségét csak a horgászat befejeztével kell beírni a fogásiba.
2018. júl. 20. 21:11
 13/25 A kérdező kommentje:

Érdekesek ezek a horgász szabályok.

- Kínozni tilos a halat.

Azt hiszem ez alapvető kellene legyen etikailag minden embernél.

Ezzel viszont alaposan szembemegy az, hogy a halnak horgot akasztunk a szájában és fél órát fárasztjuk. Hajlamosak vagyunk ilyenkor a homokba dugni a fejünket.

-Ha mélyen nyelte a horgot , de a halat vissza kell engedned, akkor a szája előtt vágd el a zsinórt.

Ez meg milyen szabály ?

Az nem létezik, hogy a hal ezt jól viseli.

- Ne szennyezd a környezetet.

Mennyi ólom is fekszik a tó mélyén ?

A magam részéről, ha hozzáveszem, hogy nem is eszem halat, akkor.....

2018. júl. 20. 22:22
 14/25 anonim ***** válasza:
Ha a hal mélyen nyelte a horgot, akkor úgy van a legtöbb esélye túlélni, ha levágjuk a zsinórt, mert így egy idő után belenő. Viszont, ha kirántjuk és úgy engedjük vissza, akkor ugye elfertőződik nagy eséllyel. Hát igen, elég hülyeség. Ha beleszakad még sporthorgászként is inkább hazavinném halászlébe.
2018. júl. 21. 15:11
 15/25 anonim ***** válasza:

"- Kínozni tilos a halat. Ezzel viszont alaposan szembemegy az, hogy a halnak horgot akasztunk a szájában és fél órát fárasztjuk. Hajlamosak vagyunk ilyenkor a homokba dugni a fejünket."

Itt arról van szó, hogy sok sötét paraszt maga mögé dobálja a halat vagy egy vödör vízbe dobja lassú fulladásos halálra ítélve a szerencsétlent. Ezeket próbálják meg visszaszorítani az ilyen szabályokkal.

"-Ha mélyen nyelte a horgot , de a halat vissza kell engedned, akkor a szája előtt vágd el a zsinórt. Ez meg milyen szabály ?"

Nagyon jó szabály. Ha megpróbálod kitépni a mélyre nyelt horgot, a legtöbbször sikeresen kitéped vele együtt a belét vagy megsérted a garatot és a kopoltyút, a hal meg elpusztul, hiába engeded vissza. Ha elvágod a zsinórt sokkal nagyobb az esélye a túlélésre. A horog néhány hét alatt elrozsdásodik és magától kiesik, közben a hal meg vígan eszik mellette. Fogtam már úgy csukát, hogy a két héttel előtte letépett szerkóm ott volt szájában és egy érintésre kijött belőle, mert már teljesen elrozsdállt a horog hegye. Aztán úgy három hét múlva újra kifogtam és nem volt semmi baja. Könnyű volt megismerni, mert jellegzetes seb volt az oldalán.

"- Ne szennyezd a környezetet. Mennyi ólom is fekszik a tó mélyén ?"

Lehet környezettudatosan is horgászni! Használj vasdarabokat vagy kavicsokat ólom helyett!

2018. júl. 21. 17:53
 16/25 anonim ***** válasza:

Lehet gyűjteni kavicsot megfelelő méretben, ahogy írták. Rá befőttesgumi és már fel is akaszthatod. De fúrhatod is és akkor jó csúszó nehezéknek.

Sok ember sajna nem tudja, hogy hogyan kéne bánni a hallal, hogy kéne leölni, ha megakarja enni, stb.

Ha meg mélyre nyel, akkor tényleg az a legjobb, ha elvágod a zsinórt, nem kitéped.

2018. júl. 21. 18:46
 17/25 A kérdező kommentje:

Van itt egy kis félreértés.

Ha mélyre nyeli a horgot, akkor az tök jó szabály, hogy elvágod a zsinórt és hazaviszed, megsütöd.

De itt arra vonatkozott a kérdés, hogy ha vissza kell engedned a halat (méret alatti, darabszám) miatt akkor abszolút nem tartom emberségesnek, hogy horoggal a torkában visszadobod.

Az ember a kutyáját sem hagyná horoggal a torkában. A halat sem szabadna és szerintem tök más lenne a szabályozás, ha a hal is tudna visítani a fájdalomtól.

2018. júl. 21. 21:43
 18/25 anonim ***** válasza:

Igen, van némi félreértés! Ha hazaviszed a halat, akkor kupán vágod és úgy téped ki a horgot ahogy akarod, mert neki már mindegy (egyébként én a több napos horgászatoknál simán vágom a zsinórt, ha meg akarom tartani és mélyre nyelt). Viszont, ha méreten aluli a hal, vagy valami egyéb ok miatt akarod vissza engedni, akkor azt tedd úgy, hogy minél több esélye legyen a halnak túlélnie a találkozásotokat. Értelemszerűen, ha a hal elpusztulásával járna a horog kiszedése, akkor benne kell hagyni, mert mint írtam, jóval nagyobb az esélye a túlélésre. Sajnos sok horgász a 20 centis csukából vagy süllőből simán kitépi a mélyre nyelt horgot is, mert sokallják a 100-150 Ft-os veszteséget vagy egyszerűen lusták újrakötni.

Kutyára nem horgászom, csak a labdát dobálom neki, az meg nem akad bele. :)

Valójában te horgászni akarsz, vagy csak egy véres kardot hordozó állatvédőként osztod itt az észt?

2018. júl. 21. 22:13
 19/25 A kérdező kommentje:

Igazad van, mi a fenének törődöm én az állatokkal.

Fogom, elvágom a damilt és visszadobom.

2018. júl. 22. 12:57
 20/25 anonim ***** válasza:
Én itt kiszálltam! Majd valaki más segít a problémáidat megoldani. Szép napot!
2018. júl. 22. 14:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!