Hogyan győzzem le ezt a fóbiám?
nem tudok úgy lemenni a víz alá, hogy ne fogjam be az orrom. attól félek h csak úgy magától be fog folyni a víz és megfulladok, vagy véletlen beszivom.
f/15
első vagyok.
ezért kell lassan fújni, hogy maradjon elég;) vagy netán mélyvízi merülést akarsz befogatlan orral csinálni?:D
Tudom azóta már eltelt sok év, de tekintve, hogy nem sok erre vonatkozó kérdés van az oldalon, információ szempontjából hasznos lehet, amit írok azoknak, akik majd rákeresnek és rátalálnak erre.
A kérdező eleve tévhitben él, irreális a félelme, mert nem tud megfulladni még attól sem, ha szándékosan beszívja a vizet az orrán. Ugyanis amint elindul lefelé a víz a torokba, a szervezet AUTOMATIKUSAN védekezik úgy, hogy lezárja a lágy szájpadot (mint amikor nyelsz, vagy elkezded kimondani a "K" betűt és azt a pozíciót úgy tartod). Amennyiben ez későn történik meg, akkor lejjebb a gégefedőd zár le automatikusan (Mint amikor köszörülni akarod a torkod és úgy tartod azt a pozíciót, vagy gondolj csak arra, hogy mikor gargarizálsz, akkor sem megy le a tüdődbe a víz. Na ez történik akkor is, amikor le akar menni, automatikusan nem megy le). Ha véletlenül félre is nyelnél, akkor pedig a legrosszabb dolog, ami történhet, hogy feljössz a víz alól és köhögsz kicsit. Ez ugyanaz a jelenség, mint amikor iszol és félrenyelsz, semmivel sem különb. Magyarul ennyi erővel ivás közben is ugyanúgy retteghetnél a fulladástól. Megfulladni az emberek eszméletlen állapotban szoktak, amikor nincsenek tudatuknál, vagy amikor nagyon részegek és a reflexeik lelassulnak. Igen, technikailag be lehet lélegezni a vizet, de ahhoz erősen, nagyot kell belélegezni, hogy ténylegesen leszívd a tüdődbe a vizet, ami véletlenül aligha következhet be, csak szándékosan. Szerintem az első és legfontosabb, hogy ez tudatosuljon benned. Tudom, ez így durva, amit írok, de ha lemész a víz alá és megpróbálsz egy kicsi vizet beszívni az orrod elejébe és ezt "túléled", az rengeteget fog segíteni a tudatosításban. Ha kell a víz alatt engedd ki az orrod óvatosan, és engedd bele a vizet akár, bár ha nem veszel levegőt, úgy nem igazán megy tele az orrod, ha csak nem hanyatt pozícióban vagy a víz alatt. Azt is gyakorolhatod, hogy először erősen fújod ki a levegőt és egyre gyengébben fújod és ezt gyakorlod, míg nem már csak szinte egy kis nyomást tartasz az orrodban, hogy ne menjen bele a víz. Ha hanyatt nem akarsz lenni víz alatt és elég neked az, hogy előre vagy lefelé nézve lent tudj lenni, akkor a lágy szájpad zárása is elegendő nyomást csinál ahhoz, hogy ne menjen a víz be az orrodba. Vannak akiknél ennyi elég ahhoz, hogy arccal felfelé nézve se menjen bele a víz az orrba. Ha minden pozícióban el akarod kerülni hogy az orrodba menjen a víz a víz alatt, akkor az utolsó hozzászóló írja jól, hogy azt kell gyakorolni minden pozícióban, hogy csak annyira fújod a levegőt az orrodon kifelé, hogy nyomásegyensúly legyen a víz és a levegő között. Ha pl hanyatt merülsz el kádban, olyankor ha nagyobb a nyomás az orrodban, mint kellene, akkor az azt eredményezi, hogy buborékok jönnek ki és mivel a víz lefelé akar folyni, ezért mindig amikor kijön egy buboréknyi levegő, akkor lejjebb mehet, befolyhat az orrba. Ha a levegő nyomása kisebb, mint a vízé, akkor a víz lefolyik és kiszorítja a levegőt, ami buborék formájában távozik. Hanyatt pozícióban tehát úgy tudod megakadályozni, hogy víz menjen az orrodba, hogy egyenletes nyomást gyakorolsz az orrodba és ennek a nyomásnak meg kell egyeznie a víz nyomásával, mert ha kisebb, ha nagyobb, akkor is be fog menni a víz, ha pedig sokkal nagyobb a nyomás, akkor nem megy be a víz, de hamar elfogy a levegőd. Ez természetesen előre és lefelé nézve a víz alatt nem igaz, ilyenkor bármilyen erősséggel buborékolhatsz, illetve akkor sem megy bele a víz az orrodba, ha csak simán visszatartod a levegőt, vagy lezárod a lágy szájpadod. De ezt igazából neked kell kitapasztalnod. A hanyatt levéses dolgot 8 hónapig gyakoroltam célzottan, és nem tudtam megtanulni. Gondolhatod, ennyi idő alatt mennyit hibáztam, ha egyszer sem sikerült, hány hektóliternyi vizet folyattam le az orromon, a torkomon. Sokszor direkt nyitva hagytam a gégefedőt és a lágy szájpadot még akkor is, amikor automatikusan zárni akart, hogy rákényszerítsem a szervezetem arra, hogy csak és kizárólag a levegővel kompenzálja a vizet. Semmi bajom nem történt. Nem fulladtam meg. Az egyetlen idegesítő dolog az volt, hogy még napokkal uszodázás után is néha kijött az orromon keresztül víz a melléküregeimből, amikor maradt bennük víz és lehajoltam. Én mondjuk tüsszögni sem tüsszögök a víztől az orromban, sokaknak ez nagy problémájuk. Szóval, gondolj bele, a szörfösöknél, a kajakosoknál, akik eszkimó fordulóznak (fejjel lefelé vannak a víz alatt a kajakban) ott a kezdők mennyi vizet nyelnek, mennyiszer megy az orrukba a víz, vagy akár a strandon a medencében lubickoló, víz alatt forgó, önfeledten játszó gyerekek is véletlenül beszívják a vizet az orrukba, még sincs semmi bajuk.
Szóval aki fél a víztől, szerintem a legfontosabb ezeket a dolgokat tisztába tenni először, hogy a víz közel sem olyan veszélyes, mint amilyennek tűnik, ha tudsz úszni, azaz fel tudsz menni a felszínre, és ott is tudod magad tartani, akkor nem fulladhatsz meg attól, hogy víz megy az orrodba, vagy félrenyelsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!