Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Milyen az ha valaki nem tud...

Milyen az ha valaki nem tud úszni?

Figyelt kérdés
Valahogy nem tudom elképzelni, hogy nem jönnek ösztönösen egy embernek az úszás mozdulatai. Én pár éves korom óta úszok, ez is közrejátszhat, abba, hogy kíváncsivá tett a gondolat, hogy milyen annak, aki nem tud úszni, pedig ösztönös, mint a sétálás, futás. Valaki, aki nem tud úszni, tudna erről írni, milyen érzés, miért nem tudja magát fenntartani a vizen? Vagy ez inkább csak az ilyedségtől lehet? Hisz elvileg úgy születünk, hogy tudunk úszni...

2017. aug. 14. 21:37
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem csak elvileg, gyakorlatilag is mindenki tud ösztönösen úszni, de elfelejti, hogy tud és tanulhat meg nem-ösztönösen úszni.
2017. aug. 14. 23:43
 2/7 anonim válasza:
100%
Nekem kiskoromban volt egy rosz elmenyem,majdnem megfulladtam-azota nem mertem viz kozepbe menni-welnessbe is csak a medence oldalanal voltam amig a barataim usztak,probaltak tanitani de a medence oldalatol nem lehetett engem elvinni-most eldontottem hogy szeptembertol beiratkozok egy uszo oktatasra,neztem videokat rola hogy hogy kell uszni de amikor latom mar a latvanytol bepanikolok hogy ez nekem nem megy...kivancsi leszek hogy mi lesz,egyenlore nagyon rettegek
2017. aug. 15. 12:28
 3/7 anonim válasza:
Elnezest...*kozelebe es 20N
2017. aug. 15. 12:31
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Az tévedés, hogy mindenki úgy születik, hogy tud úszni. Én kb. 13-14 éves koromban tanultam meg úgy, ahogy. Azóta jobban is megtanultam.

Pontosan nem tudom, milyen volt, amikor nem tudtam. Mai szemmel nézve tényleg fura lehetett. Féltem is a víztől, hogy elsüllyedek benne. Ma már annyira természetes, hogy akár háton, akár hason fekve lebeg az ember a vízen, akkor nem volt az. Csak ott van a víz, nem tudod, mit kéne csinálnod benne, hogy fennmaradj és haladj előre, ilyesmi érzés.

2017. aug. 16. 00:23
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

@2 / @3:

csak egy jótanács; ne keríts neki ekkora feneket, amíg egy medencében leér a lábad, addig nem lesz gáz...

Aztán, mire bemerészkedsz egy mély-vízbe, addigra meg érd el azt a szintet, hogy fel se tűnjön, hogy nem ér le a lábad, mivel annyira biztosan mozogsz illetve érzed magadat a vízben! ;)

2017. okt. 31. 22:43
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

@kérdező; nem, ez minden csak nem ösztönös!

Én voltam az óvodában az egyedüli személy aki először használt csúnya szót és nekiállt bömbölni mint egy barom, amikor bejelentették, hogy egy új rendeletnek köszönhetően kötelezővé vált az úszásoktatás már óvódás korban.

Lehettem vagy 4, talán 5 éves, előtte soha, de soha semmi rossz tapasztalatom nem volt, nem volt vízbe belökés, stb. és mégis a hír hallatán valami olyant mondtam kis lurkóként, hogy egész délután nem mehettem a játszótérre...

Úgy látszik, hogy egész életemet ez határozta meg, hogy ilyen félős lettem, mert akkor féltem életemben igazán először, de annyira hogy remegtem és nem azért mert nem volt rendesen fűtve az öltöző...

Aztán volt elájulás, eléggé durván beleharaptam az oktatónő kezébe + plusz azzal pecsételtem meg talán a 3. vagy 4. oktatást hogy teljesen telehánytam a gyerekmedencét!

A mai napig ott van a fejemben ahogy a bal, távolabbi sarokban ott úszkál a sárgás feljövevény! Már akkor tudtam, hogy 4-5 évesen több eszem van mint sok felnőttnek, mert mondtam, hogy ez nem jó ötlet és én ezt nem erőltetném, persze miután teleokádtam a vizet, már rájöttek, hogy mégis van benne valami amit mondtam. Szóval én kivételezett lettem és többé nem kellett járnom, így amikor oktatás volt, engem mindig átpasszoltak addig egy másik csoportba, akik ugye ott maradtak az oviban.

(Még arra is emlékszem, hogy megpróbált megvesztegetni az óvónéni, hogy ha sikerül valamilyen feladatot az elején megcsinálni, akkor nem egy hanem egyenesen KÉT! cukorka lesz a kis tarsolyomban amit kapunk. Na, ennek köszönhetően azalatt a 3 vagy 4 alkalom alatt egy feladatot sikerült helyesen (az oktatónő szerint csupán tűrhetően) véghezvinni. Persze az ajándékosztásnál az én kis szütyőmben csupán egy cukorka volt, szóval már akkor is átba..tak.)

Persze általános iskola első vagy 2. osztálya dettó; mondták hogy a lányoknak kötelező a sapka! Akkor is azzal vigasztaltam magamat, hogy nézd a dolgok jó oldalát, legalább nekünk nem az! Persze tudtuk, hogy mikor lesz az első oktatás, hát előtte azt a stresszt, azt a gyomorgörcsöt (7 vagy 8 évesen...) nem sok embernek kívánnám! Eljött a nap, én már akkor kész voltam! Ha tudtam volna mi az alkohol biztos hogy tajtrészeg lettem volna már akkor is, mert ezt nem lehetett elviselni, ellenben a többi kis osztálytársammal, akik annyira rá voltak pörögve a témára!)

Persze nekem emiatt még szarabb volt. Aztán drágalátos leányzó padtársam felhúzta az arcára a sapkáját és elkezdett vele bohóckodni, hogy befúj-kifúj.

Na, nekem ez volt az utolsó pont; iszonyatosan sokat segített az, hogy mellettünk volt a WC, mert csak egy kicsit hánytam össze a tantermet, a nagyjával szerencsére még kiértem a WC-ig (persze azért egy kicsit a folyosó is kapott). Nos, mivel nullára hánytam magamat, így szerencsére az első általános iskolai oktatás alkalmával nem tudtam telehányni a medencét, illetve a két oktató tag is nagyon kedves és barátságos volt, persze az ofő azzal kezdte, hogy én különleges bánásmódban !KELL! hogy részesüljek (itt levezették a már hírhedt előéletemet), így velem sokkal türelmesebbek, még kedvesebbek voltak, volt hogy pár gyakorlatot egyáltalán nem vagy máshogyan, könnyeben csinálhattam meg, szóval a többi oktatás még mindig egy kínszenvedés volt, de azért túléltem...

Az ezek után következő évek is hasonlókat voltak, bár hányások nélkül.

Úgyhogy a kérdésre válaszolva én két lehetőséget vélek lehetségesnek;

- "Nem úgy születünk, hogy tudunk úszni"

- "Nem mindenki úgy születik, hogy tud úszni"

2017. okt. 31. 23:17
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
én kb 6-8 éves korom között tanultam úszni és emlékszem, hogy a mély medencébe beljebb merészkedtem és nem tudtam fent maradni, elkezdtem elsüllyedni, az oktató húzott ki. Ez azért történt, mert "kapaszkodni" akartam a vízbe, mint egy szilárd anyagba ahelyett, hogy az ellenállását kihasználva, húzva, tolva kézzel és lábbal fent tartsam magam. Ez szerintem a legpontosabb válasz arra a kérdésre, hogy milyen nem tudni úszni. Hozzáteszem, amikor ez történt, vízszintesen vízre feküdni hason és előre haladni már tudtam, de fent maradni a vizen nem. Mielőtt elmentem úszni tanulni és féltem, szüleim is mondták, hogy bébi koromban tudtam úszni, úszógumi nélkül lubickoltam mély vízben. Talán ott hibáztak, hogy vártak 6-8 éves koromig, mire újra mély vízbe kellett mennem. Ezért "felejtettem el". Nem szabad vele várni...
2019. nov. 29. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!