Pergetőorsó minden célra alkalmazható?
Ugye ezeket tekerik legtöbbször, itt nagyon fontos a pontos zsinórcsévélés, a jó fék fárasztás közben---->kijelenthető, hogy egy jó pergetőorsó talán jobb minőséget képvisel, mint hasonló kategóriás egyéb orsó?
Persze nyilván nem lehet vele 100m-t dobni fenekezéskor, de általános felhasználású orsónak nem egy pergetőorsó felelne meg legjobban?
En peldaul D.A.M Quick Camaro 640FD orsot hasznalok feedere, de szerintem hulyeseg igy kategoriakra felosztani , eleg lenne ( elso, hatso es nyeletofekes)
Feederre tokeletesen megfelelnek az un. pergeto orsok.
Match botra is pergeto orsot hasznalok , Nevis Whisper 30-at , itt is tokeletesen teszi a dolgat, preciz fek, porgos kis orso...
"kijelenthető, hogy egy jó pergetőorsó talán jobb minőséget képvisel, mint hasonló kategóriás egyéb orsó?" - ez így nem jelenthető ki, pergetőorsó megnevezéssel is vannak gyengécske konstrukciók a piacon (lásd: Nevis "pergetőorsóit")
Az igaz, hogy a pergetés jó orsótesztelő művelet, amelyik orsó ott jól vizsgázik, azok más terülteken is megállhatják a helyüket.
Figyelembe kell venni az igénybevételt is, egy UL pergetőorsó nagyon jó lehet pickerezni, de nem való bojlizásra.
1. Kösz a tapasztalatra alapozott véleményt.
2. Kösz, persze én se akarnék 20-as orsóval 100m-re dobálni a nehéz etetőkosarakat. De mondjuk egy okuma safina pro 40 már elég jó középméret "bármire". Komoly cég terméke és nem is eszetlen drága.
Üdv
logikailag dobható vele 100m,mert felfér rá.
Viszont olyan pille szerkezet,hogy inkább csak hagyjuk a cserkelő,pergető botra.
Ha nincs más jobb ,mint a semmi egy fenekezőre is.
Nem hiszem hogy minőségben jobb,mint egy precíz elsőfékes távdobó,mert ez egy kis orsó,pehely,könnyúű szerkezet,a jó futás és egyéb a lényeg,a lehetettfinomság a lelke,míg a távdobónak az erő ,a masszívítás a lényege (150m-ről egy 15 kilós amurt kiimádkozni nem kis hatás).
Mondjuk én kis multiorsót használok,érzékenyebb,jobb a zsinórprofil ,tényleg minden mozdulatot érezni,és a 18 csapágyon ha megindul a kördob akkor olyan mint ami a levegőben forog,mintha nem is szerkezet lenne.
Vegyuk peldanak Spro Blue Arc-ot es Ryobi Zauber , ezek is pergeto orsok, de nagyon elvannak terjedve feederesek koreben is. Sok profi horgasz hasznalja oket.
Elozo nem arrol szol jogy tobb halat fog ezzel-azzal az orsoval, de legalabb birja ki par evig azaz orsó.
Masik , hogy a hal nem a felszerelést nézi , nem ugy van ,hogy dragabb orsó több hal meg szerencse.
Nekem is van tobb 30 éves orsom is, pl Shakespeare 2410 , siman ramerem tenni feeder botra is , mert olyan jo fekje van (precíz, nem tapad le), talan meg sok új is meg irigyelhetne, de mind ez 30 év használat utan. Hol lesznek a mai orsok Ennyi idő utan?
Kösz a válaszokat.
Beszélgettem a helyi (Monor) horgászboltos sráccal, ő Okuma Longbow 60-ra akar rábeszélni. Szerinte (tapasztalat) nagyon jó a szervizháttér, meg jó a konstrukció, már tizenéve gyártják ezt a szériát.
Hajlok rá, hogy megvegyem, vállalható az ára.
Az Okuma Longbow ár-érték arányt tekintve a legjobb nyeletőfékes orsó.
Jól eltalált konstrukció, széles méretválasztékban kapható, pergetésre speciel nem ajánlanám, de neked nem is arra kell:-)
A Longbowokat nem távdobásra fejlesztették, dobástávolságot tekintve nincs versenyben a távdobó orsókkal, de működésben ritkán van vele gond, megbízható fék, masszív, de egyszerű szerkezet jellemzi, a nyeletőfék negyedfordulatnál vált.
Kösz, én igazi kocapecás vagyok, se nagyot dobni se hosszasan pergetni nem tudok/akarok, csak egy tartós, viszonylag olcsó és jó orsót keresek.
Csak akkora a választék, hogy nehéz dönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!