A halászat mióta sport?
Horgászat lesz az tényleg :)
Sport, mert van belőle verseny. Mondjuk a sport pontos definícióját nem tudom, de pl a sakk is az meg a sportlövészet is. Holott a sakkban szinte nincs mozgás, a lövészetben meg pont akkor lösz jól, ha semmit nem mozog a kezed.
A krav magát meg azért nem tartják sportnak (ők maguk), mert nincs belőle verseny. Érdekes is lenne :)
Wiki szerint egyébként:
A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett. A sport kifejezés az angolba származott francia „desporter” (mulatságoknak élő) szóból származik. Az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először „szórakozás, időtöltés” értelemben. A 16. században már különféle játékok játszására alkalmazták, de főleg a szabadban végzett szabadidős tevékenységekre. Ekkor még sem a görög αγων (agón, verseny, mérkőzés), sem az αθλον (athlon, küzdelem díjért) jelentéseit nem értették bele.
Azért a legtöbb komoly horgászverseny nem is abból áll, hogy ülsz, és várod a kapást. Amikor egész nap legyezel, lazacokat fárasztasz, olyankor végig talpon vagy és mozogsz, nap végén úgy dőlsz az ágyba, mint egy zsák cement.
Vagy az extrém horgászat a tengeren, amikor több száz kilós marlinokat meg cápákat akasztanak, na, szerintem ha ezeket egyszer kipróbálnád, akkor nem beszélnél utána róluk ilyen lekicsinylően.
Az viszont, hogy ülünk a babgulyás mellett és néha kiemelünk egy 3-4 kilós pontyot a csontival a tóból, szerintem is csak annyira sport, mint a ravaszt húzogatni. Hiába engedik utána vissza, mert ugye ez a jó sporthorgász ismérve. Elismerésem, ha valaki profi, de én sem húznám rá a sport jelzőt.
...vagy fogj meg egy pergető (villantózó) botot meg egy 10 kilós hátizsákot (kaja-pia-felszerelés), és "sétálj" vele pár kilométert a rábaparti dzsungelben, ahol még ösvények sincsenek, az eltelt néhány óra alatt dobjál kb. 3-500 alkalommal a bottal, majd tedd meg az utat visszafelé, és este a fürdőkádban heverészve elgondolkodhatsz azon, hogy okos voltál-e, amikor ezt a kérdést feltetted...
Nem csak olyan horgászat létezik, ami arról szól, hogy az autóból kiszállva a légvonalban legközelebb lévő helyig elvonszolom a terepszínű székemet-sátramat-ágyamat, aztán napokig az árnyékban heverészve fejlesztem a professzionalizmusom az etetési stratégiákon elmélkedve, és ha szundikálás közben felriaszt az elektromos kapásjelző, akkor kitekerem a magát félig kifárasztott, önakasztott pontyot... Majd puszilgatós fotók során úgy nézek rá, mint 1 évesen anyám melleire, végül látványosan visszaengedem, hogy lássák, milyen sportszerű és emberséges vagyok. Mert egy profi ilyen...
Ha a horgàszat sport akkor èn sportolò vagyok :-D
Sőt, atléta!
Ha ülsz és vársz arra h megmozduljon az a rohadt bot, amire raktál egy kukacot; az nem sport!!!!
De amikor jön a halőr, és futni kell, felszereléssel, árkon-bokron át...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!