Hogyan tudnék tovább víz alatt maradni?
Általában 3-5 méterrel a víz alatt szoktam lenni, de 2,5 percig szoktam bírni. Szoktam azt csinálni, hogy futás közben visszatartom a levegőt, meg nagyon nagy levegőt veszek, majd teljesen kipréselem a levegőt, aztán megint nagyon nagy levegő, de 1 év alatt csak(?) +1 percet sikerült összehoznom. Ha nem mozgok a víz alatt, akkor sokkal többet kibírok, de ha mozgásban vagyok, akkor átlagosan 1,5 és 2 perc között fel kell jönnöm.
És még valami.
Ha elérem a 6 métert, akkor érzem, hogy a fülem nem igazán bírja. Vannak alap gyakorlatok, amiket csináltam, mert régebben 3 méternél volt ez, és annyit elértem, hogy most meg 6 méternél jön elő, tehát 6 alá nem szeretnék menni, mert félek, hogy lesz valami a fülemmel.
Erre speciális edzések vannak, nem valószínű hogy túl sok szakértő lenne itt. Én is csak olvastam ilyen edzésekről és kapcsolódó kutatásokról.
Vannak akik ezzel foglalkoznak itthon is. Egyedül nem túl jó gyakorolni.
„Lehet azt mondani, hogy a szabad merülés extrém sport, mert az emberi test számára ellenséges környezetben űzik, ugyanakkor békés, természetes és tiszta, csalástól mentes” – foglalta össze az esemény lényegét a 30 éves új-zélandi William Trubridge szabadmerülő világbajnok és tréner.
HIRDETÉS
Ez az egyik ellentmondása ennek a sportnak, amelyben a résztvevők azon versengenek, hogy ki tud egy levegővétellel, légzőkészülék nélkül mélyebbre ereszkedni. A merülőknek előbb úrrá kell lenniük a csaknem legyőzhetetlen vágyon, hogy lélegezzenek, a felszínre való visszatérés után pedig sokszor ösztönözni kell őket arra, hogy újból levegőt vegyenek.
„A tested azt hiszi, hogy még mindig merülsz, és nem lélegzik; emlékeztetni kell rá, hogy újból lélegezz” – magyarázta a 43 éves Simon Bennett szabadmerülő a The New York Timesnak. A sportoló a több mint tíz napos verseny során többször is megdöntötte a chilei országos csúcsot.
A lélegzet visszatartása elsajátítható és gyakorlással fejleszthető képesség - már létezik egy tréninget előkészítő iPhone készülék is -, a víz nyomásának való ellenállás azonban komoly kihívás a szabadmerülők számára. A verseny harmadik napján, mindössze egy szál kötél és testi ereje segítségével Trubridge egy 40 szintes épületnek megfelelő, több mint 120 méter mélyre ereszkedett. Ez azonban csak az első fele volt a kihívásnak, mert vissza is kellett jutnia a felszínre. Világcsúcsot elérve 4 perc és 13 másodperc elteltével került elő a 121 méteres mélységből.
A merülés során elszenvedett rendkívüli nyomásnak számos veszélye, kockázata van. A légzés szüneteltetése miatt a test gázok mérgező keverékével telik meg, amely - ahogy a merülő egyre mélyebbre ereszkedik - összepréselődik és bekerül a véráramba, az idegrendszerbe.
„Nagy mélységben a merülő súlyos narkózist élhet át – magyarázta az amerikai lapnak a 36 éves Eric Fattah, aki monofinnal (két lábra felhúzható egy darab uszonnyal) 104 méter mélyre jutva kanadai országos rekordot ért el. – Az oxigén és szén-dioxid okozta narkózis súlyos félelmet, sőt pánikot idézhet elő.”
A merülő idegrendszerére a nitrogén is hatással lehet, és olyan érzést kelthet benne, illetve olyan cselekvésre késztetheti, mintha részeg lenne. „ Korlátozza a motorikus képességeket, és érzéstelenítő, anesztéziás hatása van – fejtette ki Chris Vonderheide, a floridai Cape Canaveral-i kórház aneszteziológusa, aki nézőként volt jelen a versenyen. – Dilinyóssá válik tőle az ember...”
A narkózis tünetei kihívást jelentenek, de a merülőnek más kockázatokkal is szembe kell néznie.
„A problémák 99 százaléka a felszín közelében jelentkezik – ecsetelte a 37 éves Ben Weiss szoftverfejlesztő, aki versenyzőbiztosítóként utazott a Vertical Blue 2011-re. – A mélyből való visszatérés során a vér oxigéntartalma gyorsan csökken. Olyasmi történik, mint amikor az ember hirtelen áll fel.”
A merülő ilyenkor akár el is ájulhat, ami a szabadmerülési versenyeken egyet jelent a kizárással.
Nincs korlát
A versenyen elért rekordokat nyilvántartó szervezet, az Association Internationale pour le Developpement de l'Apnee, rövidített nevén az AIDA kiterjedt biztonsági intézkedésekkel védi a versenyzőket.
A merülőt futó zsinór köti össze a mélység mérésére is használt merülőkötéllel, amelynek a végére fémlemezt erősítenek. A biztosítók, akik szintén szabadmerülők és nem használnak búvárfelszerelést, körülbelül 30 méter mélyre ereszkedve figyelik a versenyzőket.
Ha valakinek ott lesz szüksége segítségre, ahová a biztosítók nem érnek el, ellensúlyrendszer lép működésbe, és a fémlemezzel együtt a felszínre juttatja a merülőt. Bár évek óta rendelkezésre áll, még sosem alkalmazták.
„Figyeljük, hogy nincs-e valamilyen hiba a merülő stílusában – mesélte Charlie Beede, a Vertical Blue csapatának 57 éves tagja, a verseny egyik biztosítója. – Azért vagyunk, hogy a merülők akár képességeik legvégső határáig is elmehessenek, tudva, hogy megmentjük őket.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!