Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Problémák hát és gyors úszással?

Problémák hát és gyors úszással?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban csak a mellúszást tanultam meg, + a hátat valamennyire. Most 20 éves koromra (tudom, kicsit későn :D) gondoltam, hogy megtanulnám az összes úszásnemet.

A gyorsúszással a problémám, hogy a lábam vagy lesüllyed vagy túl gyorsan csapkodok vele, így 20 méter után elfáradok. A másik az, hogy egyszerűen alig bírom levegővel. 10 év alatt hozzászoktam, hogy mellúszásnál minden ütemben veszek levegőt, gyorsnál meg csak jobboldalt. Kb. 1 hosszt (33 méteres medence) tudok leúszni.

A hátúszással a legfőbb bajom, hogy jobbra húzva úszok, mindig nekimegyek a sávelválasztónak, illetve itt is túl gyorsan csapkodok a lábammal.

A pillangót még hanyagolom, azt majd akkor ha a többi rendesen megy.

Milyen tippeket tudok adni ezekre a problémákra? Hogy tudnám ezeket megoldani? Köszönöm a tippeket!

aug. 2. 22:20
 1/8 anonim ***** válasza:

Menj el edzőhöz. Ha a hát oldalra megy, maga az alap mozdulat rossz. És ez nemcsak lassít hanemhosszútávon sérüléshez vezet.

Az a tippem hogy a gyorsat is rosszul csinálod. De ha csak a levego a problema abba belejossz gyakorlassal. Ussz gyorsat amig tudsz majd ne hagyd abba es folytasd mellel amikor teljesen kifaratsl es ha a mellben kipihented magad, megint gyors. Par het alatt menni fog 200 gyors is

aug. 2. 22:22
 2/8 anonim ***** válasza:

A gyorsúszás az elején nekem is nagyon nehezen ment. De addig erőltettem, míg egyszercsak gördülékeny, és kényelmes nem lett. Mondjuk nekem nem koordináció problémám volt, hanem a fülem telement vízzel, és nagyon elfáradtam pár csapás után, elfogyott a levegőm.

Szerintem először deszkával, vagy a medence szélébe kapaszkodva gyakorold a lábtempót, aztán külön kartempó egyik oldalra deszkával stb.. A végén a kar-láb együtt...

De szerintem, mint egy kutyánál:) is egyszercsak úgyis menni fog.

Háton, meg jól feszítsd meg a tested és figyelj a sávválasztóra. Egyszer ráérzel, tuti. Csak gyakorlás kérdése.

aug. 2. 22:38
 3/8 anonim válasza:
100%

Ha gyorsnál csak jobboldalt veszel levegőt, az már nem jó. A leggyakrabbi verzió a hármas gyors, ahol minden harmadikra veszel levegőt, edzéseken lehetnek egészen mások is, a határ a csillagos ég, de mindig páratlan, hogy ne egy oldalon legyen mindig a levegővétel.

Hátnál meg valószínűleg az egyik kezeddel erősebben húzol, mint a másikkal. Mellnél nincs ilyen probléma?

aug. 3. 07:21
 4/8 anonim ***** válasza:

Ezt nem értem. Én csak baloldalon veszek levegőt gyorsnal. Az miért nem jó?

Nem szokott beállni a nyakam, vagy ilyesmi...

aug. 3. 10:00
 5/8 anonim ***** válasza:
#4 torzíthatja a gerincet, egyenetlen izomfejlődést tesz lehetőve ami miatt helytelen a kivitelezési technika és sérüléshez vezet
aug. 3. 10:02
 6/8 anonim ***** válasza:

Milyen kicsit későn??

Negyven évig csak amatőr mellúszásban úsztam, aztán elmentem edzőhöz.

aug. 3. 13:06
 7/8 anonim ***** válasza:

5

De most meg direkt néztem az olimpián a versenyúszókat és ők is csak egy oldalról vettek levegőt. (?

aug. 3. 21:18
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, tippeket!

#3 Mellnél nincs ilyen, ott egyenesen megyek. Valószínűleg akkor azért, mert jobb kezes vagyok, a jobb kezem erősebb így arra erősebben húzok. Legközelebb amikor lemegyek, megpróbálok figyelni, hogy 3 ütemenként vegyek levegőt.

aug. 4. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!