A Vitorlázás életforma változott a GPS navigálás és az online METEO használata miatt? (+ az auto pilot) (+ online radar) Sokkal többen választják a vitorlázást emiatt hogy sokkal sokkal egyszerűbb és veszélytelenebb lett???
konkrétan 2000 évek előtti időkben a naponta többszöri navigálás, a zátonyok és korallzátonyok, valamint az időjárás hirtelen és váratlan változására felkészülés állandó terhet jelentett.
most sokkal egyszerűbb az auto-pilot vezeti a vitorlást, pontos a helyzet és időjárás jelzése.
biztos van ilyen grafikon, hogy mennyi vitorlás kószál a tengereken évről évre. engem nagyon érdekelne hogy hogyan változik ez az életforma napjainkban a GPS használata miatt.
például mondok egy példát. most ha egy faluban a világtól elzárt település egy szegletében rendeznek fesztivált, rögtön odatalál 3000 ember, míg GPS nélkül megse találták volna a térképen és útnak se indultak volna. szóval az "autós élet" roppant mód változik 2000 óta amióta a GPS ott van mindenkinél. Gondolom az óceán és tenger vitorlázás is óriási változáson megy keresztül ehhez hasonlóan.
mi lehet a valóságban ???
Önmagában a GPS nem sokat lendít azon, hogy az emberek mivel töltik a hétköznapjaikat, vagy a szabad idejüket.
Nem azért mennek el mostanság egy rendezvényre, mert van GPS, hanem azért, mert értesülnek az eseményről (pl internet), és van oda mivel elmenni.
Néhány évtizeddel ezelőtt a rendezvény létezéséről sem tudtak, és autó is sokkal kevesebb volt.
A tengeri hobbi hajózásban sem a GPS a lényeg, egyszerűen van egy réteg, aki azt anyagilag megengedheti magának.
A GPS rendszer egyébként a '70-es évek óta működik, a változás mindössze annyi, hogy egyre részletesebb, pontosabb lett, és a felhasználói oldalon szükséges eszköz lett könnyeben elérhető.
A '80-as években már minden gond nélkül használhattak GPS-t a tengeren vitorlázók, nagy jelentősége nem volt annak, hogy akkor még a pontosságban 10 métereket tévedett a műszer.
2000 előtt egy kis vitorláson vagy egy nagyobb kétárbócoson sem volt GPS ahogy én emlékszek nyugaton a 90-es években indult nálunk meg 2000 után.
biztos vagyok benne hogy óriási változást hozott magával, egész más lehet most hajózni. mint életforma. megkérdezem a "Méder"-t mit mond erről? kíváncsi vok. írok neki. én innen a kis falumból csak találgatásokra vok utalva
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!