Tényleg ennyit számít a sportmúlt és az alap kondíció?
Szóval az a helyzet, hogy úszni járok rendszeresen már 3,5 éve és magamhoz képest sokat fejlődtem állóképességben, gyorsaságban. Még egy vízilabdás barátom tempóját is tudtam tartani nyáron.
Viszont ha kihagyok pl 1 hetet valamilyen okból (pl utazás, betegség) már jelentős visszaesést tapasztalok, sokkal lassabb vagyok.
A barátom bezzeg ha több hónapig meg sem közelíti az uszodát és nem is nagyon edz, ugyanolyan jó kondiban van és gyorsan úszik. Szerintem nekem ennyi kihagyás után már a nulláról kellene ujrakezdenem.
Ennyire számít, hogy ő régóta sportol és így nem is látszik meg rajta a kihagyás?
Ez elég komplex dolog. Nyilván függ attól is, hogy mindketten alapból milyen fizikai állapotba voltatok mielőtt abbahagytàtok, mennyire kajáltatok jól az alatt az idő alatt amíg nem edzettetek, mennyit pihentetek, csináltatok-e másmilyen edzést, stb.
Viszont én alapból visszavezetném az egészet arra, hogy feltételezem hogy te inkább ektomorf vagy, a barátod meg mezomorf féle. (Az egyszerűség kedvéért, amúgy nemsok értelme van ezeknek a csoportosításoknak.)
A vékony testalkatúak (mint pl. Én is) nagyon hamar elkezdik bontani az izmot, az állóképességet, és az erőszintet méghamarabb, ha nem éri stimulus az izmokat. A mezo és endo féleségek nemannyira, ők sokkal jobban tartják a tömegüket és az erőszintüket is.
Velem pl. Történt az, hogy haverommal egyszerre lettünk koronások, és hasonló tüneteink is voltak. Még a felépülés is nagyjából ugyanannyi idő alatt történt meg. Aztán elmentünk edzeni, és míg én majdnem mindent a 4 évvel ezelőtti szintemről kezdtem, rajta alig látszódott meg a kihagyás, erőben alig gyengült valamit. (Ő inkább endo-mezo).
Úgyhogy valami ilyesmi lehet a háttérben, fő részt, aztán még kismillió dolog közrejátszhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!