Uszas kozben nagyon elfaradok?
sziasztok, iden kotelezo mennem uszni heti egyszer par masik osztalytarsammal (ok versenyuszok), elozo heten volt az elso edzesem, es igazabol annyi az egesz hogy 50 hosszt kell leusznunk maximum masfel ora alat, ha elobb vegzunk akkor elmehetunk, az "edzonk" nem is rank figyel. En viszont 10 eves koromban tanitottam meg magamat uszni egy 1 meteres medenceben, talan 13 lehettem amikor utoljara usztam barmilyen szinten is, mindenesetre tanarhoz vagy versenyekre soha sem jartam. Most elozo heten az elso edzes elott szamitottam ra hogy szarul fog menni az uszas, mert mar tenyleg nem usztam egy ideje (amikor megtanultam akkor eleg jol tudtam azert uszni,de persze a technikam valoszinuleg kozel sem tokeletes az edzo hianya miatt) viszont arra kellett rajonnom hogy egy 3/4 hosszt sem tudok ugy leuszni hogy teljesen ki ne fulladjak, 1 hossz utan pedig muszaj pihennem hogy legalabb egy minimalis energiam legyen. az 50 hossz utan nagyon rosszul lettem meg ilyen bena tempoban is, egesz delutan hanytam, alig tudtam hazamenni.
tegnap visszamentem az uszodaba egyedul hogy gyakoroljak egy kicsit, egyaltalan nem ment jobban es megint rosszul lettem de azert kicsit buszke voltam magamra hogy azert probalkoztam :).
mindenesetre az lenne a kerdesem, hogy szerintetek mennyi idobe telne felfejlodnom egy olyan szintre hogy legalabb 2 hosszt le tudjak uszni megallas nelkul es az 50 hossz utan se legyek ennyire szarul? 17/L
meg annyit hogy nem tudom elkerulni ezt a heti egy uszast, es hosszu tavon a +1 uszast se fer bele, nagyon be vagyok tablazva, kesz orulet ez az egesz
Az 50 hossz nem kezdőknek való, szerintem más sportot kellene választanod, ha ilyen magas az elvárás.
Meg kéne néznie úszásoktatónak, mennyire úszol szabályosan. Emiatt is lehet, hogy elfáradsz, mert nem szabályos.
Amúgy amikor én próbáltam először komolyabban úszni, miután évekkel azelőtt úgy, ahogy megtanultam, nekem is eléggé kevés ment és elfáradtam. Néhány alkalom után jobb lett.
Az is lehet, keveset eszel, kevés benned a vitamin
Az is lehet, kialvatlan vagy.
A hányás kicsit azért extrém ilyen helyzetben.
Én biztos fokozatosan szoktatnám magam hozzá az úszáshoz a helyedben.
Az 1. voltam. Csak hogy a kérdésre is válaszoljak:
"mindenesetre az lenne a kerdesem, hogy szerintetek mennyi idobe telne felfejlodnom egy olyan szintre hogy legalabb 2 hosszt le tudjak uszni megallas nelkul es az 50 hossz utan se legyek ennyire szarul?"
Szerintem max. 5 alkalom után már jobb lenne, de ez csak tipp. Én úgy voltam vele, az 1. alkalommal a medence feléig se tudtam elúszni, a következőnél már jobban ment, utána egész jól.
Az segítene, ha hetente többször lejárnál egyelőre úszni, akár csak egy kicsit, közben megállhatsz, majd újra próbálkozhatsz, kicsit feszegetheted a határaid, szerintem menne idővel. Tudom, kevés az időd, de eleinte ez jót tenne.
Nem írod, milyen a testalkatod, mennyire szoktál mozogni egyáltalán, ez is számít!
Egész biztosan nem lenne szabad ilyen mennyiséggel kezdeni, be kéne tartani a fokozatosság elvét, meg sem kéme próbálni a versenyúszókkal együtt úszni.
Szerintem komoly stresszt is okozhat az (általad támasztott?) elvárás, hogy velük együtt ússz. (Lehet, hogy ez oka a hányásnak is?) Ettől simán kapkodóvá vállhat az úszásod, amitől bizony nagyon könnyen ki lehet fáradni. Eleinte mindenképpen a saját tempódban való úszást ajánlanám és, ha gyorsabban akarsz fejlődni akkor biztosan sokat segítene, amit az előző hozzászóló is ír, hogy kérj oktatótól tanácsot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!