F1 Verstappen győzelem?
Utoljára gyerekkoromban néztem F1 futamokat, szóval nincs meg nagyon a pontozási rendszer illetve a mostani sofőrök felét nem is ismerem.
Ahogy a média most körülöttem jobban felkapta az utolsó futamot, kicsit utána néztem. Ha jól értettem, Verstappen azért nyert mert az év utolsó futamán, az utolsó körben megelőzte Hamiltont? Ha második helyen végzett volna, akkor pont nem lett volna elég pontja? Vagy ez hogy működik? Az nyer akinek a legtöbb első helyezése van?
Mindenesetre elég drámai vége lett így az évnek, mint valami spanyol szappanopera.
Előre is köszi.
Az első kapja a több pontot az megvan?
hajszálra ugyanannyi pontjuk volt a startnál, az megvan?
Matek, megy? :)
Pontozási rendszer:
Egy adott futam után 25 pont jár a győztesnek, 18 a második helyezettnek, 15 a harmadiknak, aztán negyedik helytől a tizedikig 12,10,8,6,4,2,1 pont jár. Aki tizediknél hátrébb végez, nem kap pontot. Továbbá jár még 1 pont annak, aki a versenyen futott leggyorsabb kört teljesítette. Illetve idén néhány verseny rajtsorrendjét egy rövidebb sprintfutam határozta meg, itt az első három helyezettnek 3, 2, illetve 1 pont járt (egyébként nem kizárt, hogy ez a következő idényben másképp lesz).
Idei utolsó futam:
Az utolsó futamig Verstappen és Hamilton ugyanannyi pontot gyűjtöttek, szóval úgy mentek az utolsó futamra, hogy amelyikük előrébb végez, az a világbajnok (feltéve persze, hogy pontszerző helyeken érnek célba - de az ő autójukkal és vezetési képességeikkel ennek minimális esélye volt). Illetve benne volt még a pakliban, hogy mindketten kiesnek baleset vagy műszaki hiba miatt, azaz marad a pontegyenlőség. ILYENKOR számít az, hogy melyiküknek hány győzelme van (Verstappennek volt több, úgyhogy ha pl. összeütköznek és kiesnek, akkor is Verstappen lett volna a világbajnok).
Igazából ha 9-10. helyen érnek be, és 10. Ver, de övé a leggyorsabb körért járó egy pont akkor is Verstappen a világbajnok, hiszen ekkor mindketten 2 pontot kapnak.
Kis kiegészítés: a versenyen megfutott leggyorsabb körért csak akkor jár a +1 pont, ha az adott versenyző amúgyis pontszerző helyen végez, vagyis az első tízben. Ha annál rosszabb helyen végez, akkor hiába a leggyorsabb kör, nem jár érte pont. Amúgy itt az F1 történetének teljes eddigi pontrendszer-táblázata:
+az F1 létezése óta örökös szabály, hogy az év végén 2 versenyző közül pontegyenlőség esetén az a bajnok, akinek az év során több győzelme volt! (ez a szám Abu-Dhabi előtt egyetlen különbséggel Verstappen mellett szólt)
Az utolsó előtti futamon (Szaúd-Arábiában) Hamilton nyert, Verstappen lett a 2., ezzel pedig így teljesen azonos lett a pontszámuk, és így érkeztek meg az utolsó futamra, hogy ott már tényleg csak a helyezés dönti el a bajnokság sorsát!
Verstappen önmagában is nagyon gyors versenyző, és a 2021-es Red Bull is nagyon gyors lett, ezt látva a Mercedes nem kockáztathatta Hamilton újabb VB-címét, ezért direkt számára év közben titokban kifejlesztettek egy +18 lóerővel erősebb "szupermotort", amit aztán Abu-Dhabiban végül be is vetettek, így pedig már 19 lóerő különbség volt a 2 autó között, persze hogy nem tudott vele lépést tartani Verstappen!
De ugye az F1-ben egy jó taktika is mindig befolyásoló tényező volt, amit a Red Bull a szabályokon belül jobban kihasznált. A lágy keverékű gumiabroncs jobban tapad, mint a kemény, ráadásul a jó taktika miatt Verstappen kocsiján 36 körrel frisebbek voltak, így hiába a motorerő, Verstappen hatalmas gumielőnyben azonnal támadni tudott az utolsó körben, előzött, és az utolsó pár kanyar utáni egyenesekben már jobb volt a Red Bull kigyorsítása, amivel így Verstappen megnyerte a versenyt és vele a VB-címet is.
Az nyer, akinek több pontja van összesítésben az év folyamán. Aki előrébb végez az egyes futamokon, több pontot kap érte.
Nagyon szoros volt az állás, pár pont döntött. Értelem szerűen aki az első helyen végez több pontot kap, mint aki második lesz.
Én pont gyerekkoromban nem nagyon néztem a F1-et. 2001-ben az akkori maláj nagydíjat adták a tv-ben. Véletlenül kapcsoltam oda és egyből nagyon megtetszett. Azóta minden futamot nézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!